Buna ziua! Am si eu nevoie de un sfat : m-am casatorit in Ro dupa care am plecat in Sua cu sotia unde dupa 3 ani (cat a avut nevoie sa obtina green cardul :) )am divortat si m-am intors in Ro. Hotararea de divort e emisa de Curtea Superioara a stat. Washington si prevede si o pensie de intretinere care sa i-o dau de 3000$.
Deci eu nu am fost nici la proces in state (primisesem o citatie, dar nu m-am prezentat)si am primit o copie dupa citatia privind desfacerea casatoriei. Procesul a decurs in state, sotia a revenit la numele anterior, a ramas in continuare in state, si am fost obligat la cheltuieli de intretinere de 3000$. In tot acest timp eu revenisem in Romania, unde ma aflu si in prezent.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca eu sint in Ro, am un salariu mult mai mic si ca suma ceruta, si stabilit de fapt, de 3000 $, ce trebuie sa fac in continuare, sunt obligat sa dau banii acestia? Sunt obligat sa platesc acea suma stabilita in SUA?
Mentionez ca din casatorie nu au rezultat copii. De asemenea , am primit acum de la judecatoria din orasul in care locuiesc, o citatie in calitate de parat, in care trebuie sa recunosc inscrisurile si hotaririle straine. Mai zice acolo ca , cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pt judecata sa depun intampinare. In esenta, fosta doreste sa platesc acesti bani, nu?
Si, in concluzie, ce am de facut, va trebui sa dau aceasta suma?
Va multumesc.
LE: nu am primit nici o alta hartie din state, decat aceasta instiintare de la tribunalul local. Ma refer ca nu am primit nimic oficial legalizat, asa am primit o hartie de la avocatul sotiei, in care se precizau motivele, ce cerea ea, etc., dar ceva legalizat ca de ex. hotararee de divort, nu)
Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept internaţional privat , constituie sediul legal general în materia recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti străine în România. Hotărârile judecătoreşti străine sunt recunoscute în România de plin drept, dacă se referă la statutul civil al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi.
Instanţa română, asupra cererii de recunoaştere, verifică îndeplinirea condiţiilor de recunoaştere prevăzute de prezenta lege ori de refuz de recunoaştere. Legea nu-i conferă însă atributul de a examina hotărârea străină în fond, ori de a o modifica.
Prin urmare, sunteti obligat la plata acelei sume dar numai dupa ce Tribunalul va recunoaste hotararea pronuntata in SUA.
pentru acest lucru sunteti chemat in instanta.
Dupa ce instanta va admite cererea de recunoastere a hotararii pronuntate in SUA, aceasta va fi pusa in executare.
Aceeasi Lege 105/1992 prevede in al sau art.151 ca: - "Instanţele române sînt exclusiv competente să judece procesele privind raporturi de drept internaţional privat referitoare la:
1. acte de stare civilă întocmite în România şi care se referă la persoane domiciliate în România, cetăţeni românisau străini fără cetăţenie".
In opinia mea, acest articol este aplicabil.
Este adevarat ca instantele din Romania nu pot examina hotararea straina si nici nu o pot modifica, insa numai sub rezerva verificarii conditiilor prevazute la art.167 si 168.
Conform art.168 recunoasterea poate fi refuzata daca hotărîrea încalcă ordinea publică de drept internaţional privat român, un asemenea caz constituindu-l încălcarea dispoziţiilor art. 151 privitoare la competenţa exclusivă a jurisdicţiei române.
In plus, potrivit art.167 recunoasterea poate fi refuzata daca se constata ca nu exista reciprocitate intre Romania si SUA in ce priveste efectele hotararilor straine (lucru care trebuie verificat) sau daca se constata ca cel care a pierdut procesul nu a avut posibilitatea de a se apara si de a exercita calea de atac impotriva hotararii cand aceasta a fost pronuntata in lipsa sa (argumente care pot fi folosite).
Daca iau in considerare si dispozitiile art.35 referitoare la legea aplicabila intinderii obligatiei de intretinere (in acest caz, prin aplicarea art.20 este chiar legea romana) si faptul ca pentru determinarea acestei intinderi trebuie sa se tina seama de posibilitatile materiale ale debitorului si de nevoile efective ale creditorului, chiar daca legea straina aplicabila dispune altfel, rezultatul poate fi diferit. Mai ales ca alin.2 din art.168 permite instantelor din Romania sa refuze recunoasterea pe motivul ca instanta straina a aplicat o alta lege decat cea determinata de dreptul international privat roman cand procesul priveste starea civila iar solutia adoptata difera de cea la care s-ar fi ajuns conform legii romane (si aici trebuie studiata legislatia din SUA pentru a determina daca, intr-adevar, solutiile ar fi diferite).
Cred ca macar unul din aceste trei argumente principale ar putea duce la refuzul recunoasterii.
Ar trebui luat in calcul si faptul ca la data pronuntarii hotararii in SUA , dvs aveati domiciliul si locul de munca acolo.
Legea 105 stipuleaza ca prevederile sale sunt aplicabile in masura in care conventiile internationale la care Romania este parte nu contin reguli contrare. Altfel, prevederile conventiei internationale prevaleaza.
La data pronuntarii eu nu aveam domiciliul in SUA, eram deja in Romania. Deci procesul s-a judecat in lipsa mea, am fost reprezentat de un avocat intr-adevar, dar numai in prima parte a procesului, dupa care am plecat in tara din motivele explicate la inceput.In ianuarie 2008 eram in Ro, iar pronuntarea a fost in mai 2008.
Am vreo sansa de a nu se recunoaste hotarraea de divort pronuntata in SUA?
Divort
Criss1985
Buna seara . As dori sa va fac o mica intrebare. Am fost casatorita cu un cetatean de origine turca, ne- am casatorit in Turcia dupa care am locuit in Spania ( ... (vezi toată discuția)