"Art.3 alin.1: În cazul în care un creditor se află pe teritoriul unei părţi contractante, denumită în cele ce urmează statul creditorului, iar debitorul se află sub jurisdicţia unei alte părţi contractante, denumită în cele ce urmează statul debitorului, primul poate să adreseze o cerere unei autorităţi transmiţătoare a statului unde se află, pentru a obţine pensia de întreţinere din partea debitorului.
Alin.4: Autoritatea transmiţătoare ia toate măsurile posibile pentru ca cerinţele legii statului instituţiei intermediare să fie respectate; sub rezerva dispoziţiilor acestei legi, cererea cuprinde următoarele date:… c) o expunere detaliată a motivelor pe care se întemeiază cererea, obiectul acesteia şi orice alte date pertinente privind mai ales resursele şi situaţia familială ale creditorului şi debitorului.
Art.5: 1. Autoritatea transmiţătoare trimite, la cererea creditorului şi în conformitate cu dispoziţiile art. 4, orice hotărîre provizorie ori definitivă sau orice alt act judiciar referitor la pensia de întreţinere intervenit în favoarea creditorului, în faţa unui tribunal competent al uneia dintre părţile contractante şi, dacă este necesar şi posibil, o dare de seamă asupra dezbaterilor în cursul cărora a fost luată acea hotărîre.
3. Procedura prevăzută la art. 6 poate fi, în conformitate cu legea statului debitorului, fie o procedură de exequatur sau de înregistrare, fie o nouă acţiune bazată pe hotărîrea transmisă în virtutea dispoziţiilor paragrafului 1.
Art.6: 1. Acţionînd în limitele puterilor conferite de către creditor, instituţia intermediară ia, în numele creditorului, toate măsurile potrivite pentru asigurarea obţinerii pensiei de întreţinere. În special, ea încheie tranzacţii, iar atunci cînd este necesar intentează şi susţine o acţiune privind pensia de întreţinere şi face demersuri pentru executarea oricărei hotărîri, ordonanţe sau altui act judiciar. 2. Instituţia intermediară ţine la curent autoritatea transmiţătoare. Dacă ea nu poate acţiona, va comunica motivele şi va transmite dosarul autorităţii transmiţătoare. 3. În afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
Art.8: Dispoziţiile prezentei convenţii sînt, deopotrivă, aplicabile cererilor privind modificarea hotărîrilor judecătoreşti date în materie de obligaţii de întreţinere.”
~ final discuție ~