Buna ziua! Am avut un chirias,in garajul personal,cu atelier de mecanica.Timp de cateva luni bune m-a tot amanat cu chiria pe motiv ca are un teren la vanzare si cand reuseste sa-l vanda imi va plati restanta la zi.Respectivul si-a lasat anumite lucruri(piese auto,scule,aparaturi,o barca,masini),cu care imi tine blocata o parte din curte,cat si o camera pe care i-am dat-o sa-si faca birou.In continuare imi promite ca v-a plati,dar m-a amana la infinit.Care ar fi solutia de a rezolva aceasta problema?Am dreptul sa-i vand din lucrurile lasate daca nu exista un contract intre noi,nici de inchiriere dar nici vreun alt act pt lucrurile lasate?Mentionez ca nu mai lucreaza in respectivul garaj,dar ma tine blocata cu spatiile.Astept sa ma ajutati cu o solutie.Va multumesc!
Deschideţi o acţiune în pretenţii pentru suma datorată, dacă o puteţi dovedi ( ţinând cont că nu există acte încheiate în acest sens) , dacă vi se admite şi nu plăteşte il puteţi executa silit.
Nu , nu puteţi vinde lucrurile proprietatea altcuiva.
Multumesc!Dac vreau sa deschid actiune imi trebuie neaparat avocat?Deschid pe cale civila,banuiesc.Este suficient daca probez cu martori?Ce costuri implica?Ma afecteaza in vreun fel faptul ca nu am inregistrat un contract de inchiriere?
Nu sunteţi obligat să vă angajaţi avocat , dar acesta va sti cum să vă reprezinte interesele. Costurile acestei acţiuni sunt onorariul av ( dacă angajaţi unul) şi taxa de timbru aferentă sumei pe care o cereţi de la pârât. Cereţi cheltuieli de judecată şi dacă sentinţa va fi în favoarea d-vs le puteţi recupera şi pe acestea de la pârât
Veniturile obtinute trebuiesc declarate in vederea achitarii impozitului de 16%. Sustragerea de la aceasta obligatie se numeste Evaziune Fiscala si conform prevedierilor in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani. Deci eu personal nu cred ca sunteti in postura de a actiona pe cai legale in vederea recuperarii sumelor fara sa va creati si dvs. probleme.
Corect!
Nu aveti nici un document pe baza caruia sa demonstrati in instanta ca acel om este chiriasul dumneavoastra, ca va datoreaza ceva...
Dar nici el nu are dovada vreunei relatii contractuale cu dumneavoastra conform, careia a depozitat ceva in curtea sau spatiu dumneavoastra.
Poate ar fi bine macar acum sa discutati cu el si sa intocmiti un contact de inchiriere, sa-si ia un angajament scris ca va achita chirai la data de... In contract se poate prevedea si posibilitatea rezilierii acestuia, a evacuarii, a calcularii unor penalizari sau daune pentru intarzierea platii chiriei.
Daca nu reusiti sa incheiati o intelegere scrisa cu el, eliberati spatiul si duceti lucrurile lasate in acel spatiu, in alta parte. Cand va avea nevoie de ele, o sa i le dati numai daca va plateste.
Incercati si-o discutie cu un mediator, poate persoana raspunde invitatiei si va intelegeti acolo.