pe data de 19 dec 2011 un individ cu masina a intrat pe contrasens xi ma lovit fara sa frineze. a venit politia la pus sa sufle a iesit 0,9 la dus la spital si a iesit 2% in singe , eu am picior rupt in 3 iar fata rupte maxilare nas rupt hematon la cap plus alte facturi. am stat 72 ore in terapie intensiva ,am 60 de zile piciorul in ghips plus alte operatii de acum incolo la fata si picior .obtin peste 100 zile spitalizare uri este ca nu a venit o data la mine sa ma intrebe cum ma simt dupa accdent. are sanse sa faca puscarie?? ce ar trebui sa fac momentan nu ma pot deplasa,va pup.
Actiunea penala este pusa in miscarea din oficiu, de vreme ce persoana care a suferit o vatamare necesita mai mult de 60 pentru pentru vindecare si recuperare.
In tot cursul urmariii penale, cat si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare si de inculpare, va puteti constitui parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat , conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani ce reprezinta daune morale si materiale.
Dupa acest moment procesul, cel al citirii rechizitoriului ,facultatea de a avea calitatea de parte civila in procesul penal, actiunea civila fiind alaturata celei penale, nu va mai exista decat daca va fi exprimat acordul de vointa al tuturor partilor litigante.
Pentru a stabili in concret care este urmarea imediata a infractiunii de vatamare corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal , solicitati efectuarea unei expertize medico-legale.
Daca se va dispune refacerea expertizei tehnice mecanica solicitati implicarea unui exper-parte.
Societatea asiguratoare va avea calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala si va putea fi introdusa in cauza pana la citirea rechizitoriului.
Interventia acesteia in procesul penal dedus judecatii va fi facuta pana la finalizarea cercetarii judecatoresti, preluand procesul in stadiul in care a existat interventia acesteia.
Daca se condamnarea, inculpatul va fi obligat la plata daunelor in solidar cu societatea asiguratoare, in limita plafonului legal .
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, reprezinta o manifestare de vointa totala , definitiva si necondtionata.
Prin urmare, odata ce ar fi exprimata o cauza de inlaturare a raspunderii penale , nu veti mai avea posibilitatea reiterarii pretentiilor pecuniare in fata instantei civile.
Inculpatul proceda la recunoasterea pretentiilor ce vizeaza actiunea civila sau poate fi incheiata o tranzactie de care instanta de judecata va lua act .( modificarea a fost adusa de legea 202/2010).
Hotararea poate fi verificata de catre instanta de control judiciar, putand fi exercitata calea de atac a recursului.
cum adica 2 luni eu am 150zile de la IML pina in prezent
@diana :) Salutari...
Plangerea penala prealabila nu este necesara pentru a fi pusa in miscare actiunea penala(sunt peste 60 de zile mentionate in certificatul medico-legal ).