avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele ia salariul administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele ia salariul administratorului

Buna seara! Vreau sa semnalez un fapt care se petrece de ceva vreme la noi in asociatie. Am avut angajat un administrator care a prestat pana in luna octombrie a anului trecut ,dupa care si-a dat demisia. Respectivul a fost retribuit cu o suma de bani .Dupa plecarea acestuia presedintele asociatiei si-a insusit salariul adm. renuntand la indemnizatia lui de presedinte care erea mult mai mica ! Intrebarea mea este daca s-a procedat legal ? Mentionez ca indemnizatia de presedinte a dat-o altor persoane din comitetul de conucere! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 00:34, 30 Ianuarie 2012
avSimonaHuivan a scris:

Asociatia de proprietari se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile Legii 114/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei 85/2001

Total eronat
Asociatiile de proprietari se infiinteaza ,se organizeaza si sii desfasoara activitatea in temeiul legii nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
legal nu este permisa ca resp[onsabilitatea de adminsiatrtor de imobil sa fie asumata concomitent si de persoana care este mandatata ca presedinte de asociatiie deproprietari
Presedintele de asociatie detine responsabilitatea de reprezentant legal al asociatiei de proprietari care are autoritatea si limita de competenta sa dispuna alaturi de comitetul executiv decizii
Administratorul de imobil este angajatul asociatiie de proprietari cu limita de competenta a indeplinii deciziile AG,comitetului executiv si presedintelui de asociatie
In aceste conditii este evident ca exista o stare de incompatibilitate intre responsabilitatea de presedinte de asociatie =factor decizional si responsabilitatea de administrator de imobil =factor executional
Nu este legal prevazut termen in care presedintele de asociatie sa dispuna angajare de administrator de imobil
Verificati daca presedintele de asociatie care isi asuma responsabilitatea sa beneficieze de indemnizatia administratorului,detine atestat eliberat in conditiile legii pentru prestarea responsabilitatii de administrator de imobil

ynocentta a scris:

legal nu este permisa ca resp[onsabilitatea de adminsiatrtor de imobil sa fie asumata concomitent si de persoana care este mandatata ca presedinte de asociatiie deproprietari
...........
I-auziti @ynocentta ce zice HG 1588/2007 la art.17
(8) Comitetul executiv preia toate obligatiile si raspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cat asociatia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.

@dodo70
In lege nu se precizeaza aceasta perioada, dar, desigur, aceasta situatie nu se poate prelungi pe mai multe luni. Trebuie angajat un administrator.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Asa este cum spune @elga50 si sigur ca aceste lucruri se pot intampla pe o perioada relativ scurta de timp, 1-2 luni, altfel presedintele vostru incurca marfa cu ambalajul si se joaca de-a functiile pe-acolo, basca ca trebuie sa aiba aprobarea com. executiv (si cred ca o are, daca le da si lor ceva ”monetar”).
In scurt timp vor avea loc AG ale proprietarilor. Propuneti ca subiect de discutie si acesta situatie. Angajati-va administrator, PF, PFA sau firma specializata - cum va convine si fiecare sa-si vada de treaba lui. Poate presedintele vrea sa o faca pe administratorul, ce il impiedica? Nu are studii? Sa le faca, sa obtina atestat de la Cons. Local, iar noul presdeinte sa-i umble in gestiune, asa cum face el acum cu fostii administratori, si vedeti daca-i convine situatia!
Succes!
Conform art 17 postat de @elga mai sus isi desfasoare activitatea numeroase asociatiatii inclusiv w_v_w_v unde spunea ca nu vor administrator si ea ca presedinte unde spunea ca ea face munca voluntara si in curand si la noi unde oameni nu mai doresc administrator si au vazut ca daca eu presedintele pot face totul si fac si gratis de ce sa mai platesca administratorul.

Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
unlocatar, utilizator
Dv. puteti face munca de administrator, dar, legal, ar trebui sa aveti atestat. Oricine, daca se supara, va poate contesta calitatea.
Nu puteti fi si administrator si presedinte de asociatie in acelas timp.
Munca gratuita este paguboasa, chiar daca aparent este un avantaj pentru locatari.
Personal n-as avea deloc incredere in cineva care se ofera sa lucreze gratuit, gandindu-ma ca are un interes mai mare sa aiba o stampila-n mana, fie si gratuit.

Alte discuții în legătură

Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Cu sau fara administrator la asociatia de proprietari lupmarcel lupmarcel Buna ziua! Sunt presedinte la o asociatie de proprietari si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: asociatia de proprietari este ... (vezi toată discuția)
Concediu administrator, casier, contabil laurab82 laurab82 buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti cum este corect si legal sa am concediu de odiha daca eu sunt in asociatia de proprietari administrator,casier si ... (vezi toată discuția)