avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la un mediator : Procedura legala ? este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la un mediator : Procedura legala ? este recunoscuta legal ?

In cazul unei succesiuni
1 ).Un avocat poate rezolva problema in instanta dar veti plati taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale si va dura ceva timp.
2 ). La notar timpul e mai scurt insa costurile putin mai mari.
3 ). Cea mai convenabila varianta este prin procedura medierii unde este scutita de taxa de timbru si platiti doar onorariul mediatorului (cam 500 lei)
--- Este legal ? se poate asa ceva ? Sunt recunoscute de autoritatile statului documentele facute de mediator ?
Mai trebuie autentificate la notar ? care ar fii costurile

Cel mai recent răspuns: Zen Private Investigation SRL , Alte profesii 09:14, 1 Februarie 2012
Se merge mai intai la notar care cheama toti succesorii, iar daca nu vin sau nu se inteleg, se plateste o taxa aproximativ de 150 de lei si se primeste o incheiere in care se arata ca nu s-a facut succesiune! Aceasta in cateva zile se elibereaza, dupa ce se primeste aviz de la Camera notarilor ca nu s-a facut succesiunea! Pentru aceasta, cand mergeti la notar, trebuie sa stiti data si locul decesului persoanei in urma careia se face succesiunea! Apoi se merge la instanta. Initial dati o valoare mai mica masei succesorale, ca sa platiti o taxa mai mica, fiindca valoarea este estimativa, si daca va intelegeti faceti o tranzactie si la primul termen o semnati si problema e rezolvata! In felul acesta taxa poate fi mai mica chiar decat la mediator! Daca nu va intelegeti, nu mai are rost sa mergeti la mediator, ca nu se poate media nimic, si atunci se continua procesul in instanta si se va face expertiza pentru a se stabili valoarea exacta a masei succesorale si atunci se va completa taxa, dar cheltuielile, suportate la inceput doar de reclamant, vor fi impartite la toti succesorii! Formularul tranzactiei se poate gasi pe internet, sau vi-l poate redacta un avocat! Mai e o problema: S-au prins finantistii ca in instanta nu se plateste taxa aceea la fisc pt bunuri dobandite, si s-a dat o lege prin care se cere obligatoriu ca document la inscrierea in cartea funciara o chitanta pentru a dovedi ca s-a efectuat plata la fisc: 1 la suta din valoarea bunului dobandit! Scapa de aceasta taxa doar cei care au titlurile de proprietate pe numele lor si doar ies din indiviziune, cu conditia sa nu fie decedat vreunul din cei trecuti pe titlu si sa vina la succesiune urmasii! Asa ca, pana la urma, tot mai usor e la notar!
Daca tot este criza...nu era mai usor sa tina judecatoria aceste registre...?
Ce conta cine tine aceste registre daca pentru omul sarac era mai ieftin...sa le tina judecatoriile?

Nu cred ca era deloc greu ca legea sa prevada asa cum zic eu si nu asa cum prevede...
Dar...cui ii pasa ca oamenii nu au bani...
Poate gasiti si bani cu care sa informatizati aceste registre....poate la Barou....pentru ca aceste Registre nu sunt pe foi volante cusute sau brosate ca in Arhivele de la judecatorii prin care cautati dvs.....aceste registre s au facut cu bani privati si au beneficiat de tehnologie inofrmatica de varf, cu servere de stocare de mare capacitate....si Culmea nici cu ajutor de la stat nici din alte parti.....Asa ca inainte sa emiteti Judecati de acest gen va rog sa va documentati....si cred ca aveti si de la cine...numai sa doriti acest lucru....
Succesiunile se pot finaliza asfel:
1- la notar, aveti nevoie de 2 martori si inscrisuri referitor propietate de la arhivele statului, primarie
2- in instanta , se percepe o taxa de 3% din masa succesorala..si cam aceleasi inscrisuri de la primarie, arhivele statului, inscrisuri ce vor fi solicitate de instanta.
3- la mediator, prin intermediul instantei.
Varianta la mediator este mai optima si cu costuri mai mici. Mediatorul, v-a intocmi acordul de mediere care v-a avea la baza declaratiile succesorilor si inscrisuri de la primarie, arhivele statului (toate solicitate de mediator). La discutiile referitor succesiune poate sa participe si avocatii partilor. La deschiderea actiunii se depune acordul de mediere si separat o cerere de a fi scutit de taxa de mediere, avand in vedere existenta acordului de mediere.
Functie de judecatorie (judecator), instanta poate sa aprobe succesiunea in conformitate cu acordul de mediere, fara a mai solicita plata a 3% din valoarea masei succesorale.
Medierea este solutia cea mai eficace si cu costuri mici>
mirela741 a scris:

Poate gasiti si bani cu care sa informatizati aceste registre....poate la Barou....pentru ca aceste Registre nu sunt pe foi volante cusute sau brosate ca in Arhivele de la judecatorii prin care cautati dvs.....aceste registre s au facut cu bani privati si au beneficiat de tehnologie inofrmatica de varf, cu servere de stocare de mare capacitate....si Culmea nici cu ajutor de la stat nici din alte parti.....Asa ca inainte sa emiteti Judecati de acest gen va rog sa va documentati....si cred ca aveti si de la cine...numai sa doriti acest lucru....


Este adevarat ca in Romania orice lucru simplu trebuie sa fie aratat ca este complicat, dar tot simplu va ramane daca este privit in mod obiectiv.
Daca s-a impementat un program Ecris...de ce nu s-ar fi putut implementa si un simple registru de stat.
Insa, statul nu se complica cu lucrurile simple...ca regula...pentru ca tot ceea ce este simplu ii pare complicat si viceversa...

S-a vrut pur si simplu ca notarii sa aiba acest monopol prin lege.
Era foarte simplu ca legea sa prevada ca aceste registre se puteau tine, cu la fel de mare succes de judecatorii, dar nu a existat vointa politica in acest sens...
Probabil ca dupa ce va trece criza aceste registre le vor tine judecatoriile...

Adica cand vor creste din nou preturile la imobile ca in trecut...
Gluemesc...evident...
Daca s-au dat la notariate aceste registre sa le ramana lor pe veci...
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre sot si copil dupa decesul mamei Mirela Stanga Mirela Stanga Care sunt taxele de mostenire, ca valoare procentuala si absoluta si cum se imparte mostenirea intre sot si copil?Care e termenul limita la care trebuie sa ... (vezi toată discuția)