avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere program de lucru

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea situatie:

Societatea unde lucrez a luat hotatarea de a reduce activitatea cu o zi pe saptamana acordand angajatilor concediu fara salar conform Art. 43 alin 5 din CCUNN pe anii 2007-2010.

Intrebarea este: In ziua in care unui angajat i se acorda CFS, iar acesta prezinta unitatii concediu medical, acestuia ii va trebui platit CM pe ziua respectiva?

Bineinteles ca va trebui sa dezvoltam subiectul si prin prisma declaratiilor la sanatate si CAS.

Astept o parere si din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:32, 31 Octombrie 2008
mihai_u a scris:

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea situatie:

Societatea unde lucrez a luat hotatarea de a reduce activitatea cu o zi pe saptamana acordand angajatilor concediu fara salar conform Art. 43 alin 5 din CCUNN pe anii 2007-2010.

Intrebarea este: In ziua in care unui angajat i se acorda CFS, iar acesta prezinta unitatii concediu medical, acestuia ii va trebui platit CM pe ziua respectiva?

Bineinteles ca va trebui sa dezvoltam subiectul si prin prisma declaratiilor la sanatate si CAS.

Astept o parere si din partea dvs.


In primul rand ca CFP nu se da de catre societate el se solicita de catre salariat.
Este un abuz sa fortezi salariartii sa solicite concediu fara plata. Daca societaea nu are activitate trebuie sa platesca salariatii stop productia cu 75 % din salariu.
Daca un salariat prezinta un concediu medical acesta trebuie platit de angajator.
Cele 15 zile pe an cf. art. 43 se acorda daca se obtine acordul sindicatului. Aveti sindicat??????????????
(5) În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea
temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei,
unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.

este bine sa se observe ca nu se vorbeste de reprezentantii salariatilor"
In perioada de concediu fara plata, CIM este suspendat. Suspendarea CIM are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Concediul pentru incapacitate temporara de munca (prin certificat medical) suspenda suspendarea CIM cu perioada din certificatul medical. Vreau sa zic ca dupa ce efectuati concediul medical trebuie sa ramaneti in concediu fara plata ziua sau zilele acordate de firma. Asta ar fi mai complicat, s-ar putea sa incurcati procesul de productie. Acum depinde si de prevederile din CCM la nivel de unitate referitoare la un asemenea caz.
Doresc sa va multumesc pentru rapiditatea cu care ati raspuns solicitarilor mele.

adelaida_07 - Avand in vedere ca reducerea de program de lucru s-a facut conform art. 43 alin 5 din CCMUNN avem un act aditional la contractul colectiv de munca, incheiat cu acordul sindicatului.

tudorvaleriu - Va rog foarte mult sa-mi argumentati legal, motivul pt care certificatul medical (care este o suspendare de drept a CIM) suspenda concediul fara plata acordat conform Art. 45 din CCMUNN - conform OUG 158/2005 Concediul fara salar solicitat de angajat este suspendat de un certificat medical - dar ceasta categorie se afla si CFS conform Art. 45?

Va multumesc




OUG 158/2005:
Art. 16. -(1) Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

Acest articol nu face distinctie intre concediu fara plata cerut de angajat sau de angajator. Zice numai: concediu fara plata. Deci acesta este intrerupt de concediul medical si se reia dupa incetarea acestuia, asa cum am spus mai sus.
mihai_u a scris:

- Va rog foarte mult sa-mi argumentati legal, motivul pt care certificatul medical (care este o suspendare de drept a CIM) suspenda concediul fara plata acordat conform Art. 45 din CCMUNN - conform OUG 158/2005 Concediul fara salar solicitat de angajat este suspendat de un certificat medical - dar ceasta categorie se afla si CFS conform Art. 45?



Mai trebuie facuta o observatie, si anume ca acest concediu cerut de angajtor din lipsa de front de lucru poate fi intrerupt astfel ca angajatul daca este chemat la locul de munca are o motivare medicala a absentarii ,motivare care exista si in cazul in care angajatorul are cat si in cazul in care angajatorul nu are cu ce asigura productia zilnica.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu medical in somaj tehnic? maryang maryang Se poate da adeverinta medicala pt. spital pt. un salariat aflat in somaj tehnic? Ce implicatie are un concediu medical in somaj tehnic? (vezi toată discuția)
Repercusiuni c.f.s ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Ce se poate intampla cu un angajat daca firme respectiva ia decizia de a fi trimis 2 luni in CFS,binenteles contractul este incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)