avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme contract inchiriere

Am mai deschis acum ceva timp un subiect referitor la faptul ca am un contract de inchiriere incheiat in 2002. Pe vremea aceea respectivul chirias era persoana fizica, iar la un an de la incheierea contractului, s-a transformat in persoana juridica infiintand un salon de croitorie, cu numele SC Papita SRL. In contract este prevazuta clauza prin care chiriasul nu are dreptul sa inchirieze nici unei alte persoane fizice sau juridice imobilul.
Am intrebat daca pot cere rezilierea contractului pe motivul nerespectarii clauzei. Adica el fiind acum administrator de societare nu are nici un drept de continuitate a activitatii, si pot cere rezilierea contractului si incheierea altuia nou.
Unii dintre avocati mi-au spus ca se poate deoarece ar fi "inchiriat" lui insasi ca persoana juridica si a incalcat clauza, altii au zis ca nu se poate face nimic.
Am aflat cum ca, la scaderea chiriei platite din cheltuieli, el trebuie sa faca la finante un contract de comodat intre el ca persoana fizica si societatea Papita SRL.
Deci acel contract de comodat nu poate insemna ca a facut o subinchiriere???
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 00:07, 30 Ianuarie 2009
AVLIL a scris:

:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, editati-l pe cel anterior. Multumesc. Era indicat sa continuati topicul deja inceput, nu sa incepeti altul. Aveati avantajul si ca alti colegi intrau si vedeau toata povestea. Acum, va raspund numai cei care-si mai amintesc povestea.


Avlil, dacă pînă acuma mai aveam ceva dubii cu privire la memoria mea, cele scrise de tine le-au risipit... :)

:bow:

themis a scris:

Dacă e contract de comodat, nu cred că poate scădea chiria plătită de comodantul care este, faţă de proprietarul imobilului, chiriaş. Chiria plătită de cel care transmite în comodat lucrul închiriat nu poate fi socotită ca un accesoriu al folosinţei lucrului de către comodatar, ea fiind un echivalent al acesteia, deci o chirie plătită la rîndul lui de către comodatar, ceea ce transformă contractul în locaţie (sublocaţie, în cazul de faţă).

Liviu S.Bordaş


Va rog explicati-mi mai pe inteles ce anume ati scris. Sincer sunt in ceata:sorry:
nu prea inteleg termenii juridici.
Referitor la cele scrise de doamna avocat nu inteleg" cum sa-i cer sa-mi comunice in ce baza desfasoara activitatea???"[/u
Multumesc foarte mult ptr. bunavointa si rabdarea de care dati dovada!!!!
Sincer?
Păi, aici, sub poalele Feleacului, ceaţa e aproape veşnică. Credeţi că eu mai desluşesc ce am scris? :yeah:


Adică, dacă SC Acul Năstruşnic se obligă să încarce pe cheltuieli chiria plătită de Croitoraşul cel viteaz, se cheamă că îi plăteşte acestuia acea chirie. Ori, comodatul este un contract cu titlu gratuit. SC Acul SRL ar putea plăti, de exemplu, gazul metan (sau gazul de lampă, în caz că nu lucrează pe lumină naturală), o astfel de cheltuială ţinînd de folosinţa lucrului (cum ar fi, pentru cel care ia în comodat un cal, hrana calului). Chiria plătită de Croitoraşul cel harnic nu este un astfel de accesoriu al folosinţei, pentru ca SC Acul Magic să o poată prelua şi achita, ci este chiar echivalentul folosinţei, iar SC Acul, preluînd acest echivalent, transformă comodatul în chirie.

Cam asta fu.

Sincer nici eu nu mai stiu ce fac....
Ce vreau sa fac este rezilierea acestui nenorocit de contract care nu mi-aduce nici un avantaj
Mi-a revenit mie...de la parintele meu care a decedat
Deci intrebarea care ma framanta este: se poate rezilia tinand cont de cele scrise de mine????

Contractul a fost incheiat cu Ionescu, care ulterior a devenit administrator de SC...el si-a schimbat statutul din persoana fizica in persoana juridica. Continuarea activitatii lui acolo ca persoana juridica incalca clauza unde se mentioneaza ca nu are dreptul sa inchirieze??
Eu asta intreb. Acel contract de comodat se poate folosi ca o dovada a incalcarii clauzei.
Nu vreau sa fiu luata peste picior...va rog frumos.Cer doar niste explicatii, daca imi este permis
Intenţia mea nu a fost să vă iau peste picior. Dacă a sunat aşa, îmi cer scuze.

Nu veţi şti niciodată dacă aţi fi putut sau nu să reziliaţi contractul dacă nu vă adresaţi instanţei cu o cerere în rezilierea acestuia. N-aveţi mare lucru de pierdut.

Părerea mea v-am spus-o: aţi încheiat contractul cu o persoană fizică, iar spaţiul este utilizat de o persoană juridică. L-aţi dat în folosinţă unei persoane (Croitoraşul harnic), interzicîndu-i subînchirierea, iar acum îl exploatează 8-10 angajaţi ai SC Acul Fermecat.

Aşteptînd pe forum o soluţie, nu rezolvaţi nimic. Instanţa e soluţia. Care va spune da sau ba, dar măcar veţi şti o treabă.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Pareri si....avocati carmen silva carmen silva Redau mai jos inceputul unui contract de inchiriere facut la notar: "Subsemnata PopaC. domiciliata............in calitate de propietara a imobilului ... (vezi toată discuția)
Doi avocati, doua pareri diferite si o problema carmen silva carmen silva Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute . Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu ... (vezi toată discuția)
Chiriasul doreste contract comodat pt. un tert (sc) ContSters84851 ContSters84851 Buna ziua tuturor, Sunt persoana fizica - proprietar [u]apartament cu 2 cam.+ dependinte, inchiriat[/u] (tot) legal unei societati comerciale (ob. pr. ... (vezi toată discuția)