Am o problema foarte serioasa si grea cu avocatul care m-a reprezentat intr-un dosar penal. Eu sunt parte vatamata. In fond, am obtinut o sentinta prin care instanta a obligat societatea de asigurare care a provocat accidentul sa-mi plateasca daunele morale (doar o parte) si materiale si a respins diferenta de daune morale pana la intregul sumei pretinse. In recurs, instanta a respins actiunea mea, anuland toate cheltuielile obtinute prin sentinta de fond si bineinteles retrimitandu-l la instanta de fond spre rejudecare. Desigur, ca eu nu mai am bani sa mai platesc drumurile/ plimbarile inutile ale acestui avocat care nu-si face meseria cum trebuie. In contractul de asisitenta a scris cu mana sa faptul ca doreste 10% din suma obtinuta, daca e doar o parte din total sau un sfert din totalul sumelor pretinse. Acum cand i-am zis ca vreau sa reziliez contractul si sa renunt la serviciile sale m-a amenintat ca face demersuri la Barou sa ma oblige sa-i platesc 10% din munca depusa pana la momentul actual. Nu a vrut in schimb sa-mi dea nici un temei legal in momentul in care i l-am solicitat.
Va rog foarte mult sa ma indrumati cum sa procedez, deoarece sunt intr-o situatie crancena atat financiar, cat si moral (prin amenintarile ce mi-au fost aduse de avocat; precizez ca din pacate nu am martori la discutia respectiva, fiind doar noi doi in biroul sau).
Va multumesc, anticipat. George
În esenţă, ceea ce am scris înseamnă că nu sunteţi obligat să-i plătiţi nimic. Este interzis avocatului să-şi fixeze totalitatea onorariului sub formă de procent din banii obţinuţi la finalul procesului.
Ameninţările cu "baroul" sunt rizibile, pentru că nici Baroul nu vă poate obliga să-i plăti
i ceva.
Dimpotrivă, îl puteţi reclama dumneavoastră la Barou pentru nerespectarea art.. 135 -(1) din Statutul profesiei de avocat : „Este interzis avocatului sa-si fixeze onorariile in baza unui pact „de quota litis".
Scrieţi o adresă prin care arătaţi că înţelegeţi să reziliaţi contractul de asistenţă juridică, că nu sunteţi obligat la plata niciunei sume, atâta vreme cât aceasta nu a fost prevăzută în contract, şi că solicitaţi să vi se returneze înscrisurile încredinţate şi celelalte acte ale dosarului. Menţionaţi că, în cazul în care nu vă returnează dosarul, vă veţi adresa Baroului.
Trimiteţi adresa prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Nici nu ati platit nimic, s-a casat hotararea si acum se rejudeca, in intresul dvs., si tot sunteti nemultumit?
Nu mai bine va lua onorariu de cateva mii si ii era indiferenta solutia?
Va aduc la cunostinta ca acel contract de asistenta juridica este titlu executoriu, si, in urma ramanerii definitive a unei hotarari prin care primiti daunele respective, va poate executa silit.
De reziliat, ma indoiesc ca veti reusi.
Se rejudeca pe latura civila, si a pornit de la dorinta avocatului de a obtine toate daunele solicitate, cu toate ca partea vatamata (adica eu) am fost de acord sa ramanem doar pe sumele deja aprobate de instanta de fond. Mentionez ca inaintea fiecarui termen eu trebuia sa il sun si sa-l intreb daca se prezinta sau nu la sedinta, intrucat mereu imi zicea ca prezenta sa nu e necesara acum la recurs, el avand oricum alte dosare mult mai importante.