avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiune civila de contestare Hotararii AGA la un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiune civila de contestare Hotararii AGA la un SRL

Buna ziua
avem urmatoarea situatie: sunt administrator unic si asociat cu 45%r la o firma de turism un SRL. Restul partilor sociale sunt detinute de o alta persoan (55%). Datorita unor probleme interne celalalt asociat doreste revocarea mea si sa se numeasca administrator cu puteri depline. Conform statutului nu poate lua o hotarare AGA la prima convocare fara majoritate absoluta, iar a la doua convocare poate lua o hotarare cu majoritate simpla (deci mai mult de 50%).
As dori sa stiu ce proceduri trebuie sa faca pentru a ma invita la prima hotarare AGA, cum va demonstra ca la prima nu s-a putut lua decizia pentru a convoca o a doua hotarare AGA, daca aceste convocari pot fi amanate.
De asemenea as dori sa stiu cum si unde se adreseaza o contestare a acestei hotarari luate abuziv si cum pot notifica Registrul Comertului ca nu sunt de acord cu aceasta hotarare AGA.
Multumesc anticipat
Cu consideratie
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2008
otilia_adamescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 22:02, 3 Noiembrie 2008
Multumesc pentru raspuns.
Deci trebuie sa astept Cererea privind convocarea AGA in forma oficiala. Apoi refuz sa o convoc. Cat poate fi amanata decizia instantei care sa ma oblige sa convoc AGA? Ma refer la prima AGA in care voi vota impotriva. Pentru a convoca a doua AGA, si a ma obliga, trebuie sa se adreseze iar instantei de judecata? In ce jurisdictie se judeca cauza? Eu sunt din Focsani, firma are sediul social in Constanta iar celalat asociat e din Bucuresti.
Pai... ceva timp va trece pana asociatul dvs. va realiza ca nu poate, asa de capu lui, sa convoace adunarea generala. Apoi mai trece ceva timp pana veti primi, prin scrisoare recomandata probabil, cererea de convocare a adunarii generale.
Apoi va mai trece ceva timp pana cand asociatul dvs isi va da seama ca nu aveti de gand sa convocati adunarea.
Dupa aceea, trebuie formulata actiunea, depusa la instanta, fixat termenul de judecata, procedura de citare etc.
Asa ca faceti si dvs un calcul...

Instanta competenta sa judece actiunea este cea in a carei circumscriptie este sediul societatii.

Raspunsul dvoastra este foarte pozitiv.
Unde ar trebui sa primesc acea scrisoare recomandata? La adresa pe care o am trecuta ca domiciliu in Actul constitutiv? Firma noastra nu functioneaza la sediul social, si oricum trebuie sa se adreseze Administratorului personal.

In vederea intentarii actiunii in instanta, asociatul are nevoie sa demonstreze ca a trimis si am primit Cererea de convocare? Ce se intampla daca nu primesc acea recomandata? Poate sa ma acuze de rea credinta ca nu am primit-o sau trebuie sa o trimita iar?

multumesc iar in avans, discutia a fost foarte fructuoasa.
eu.ro.lex a spus totul clar si concis. Sunteti administrator, dar celalalt e asociat majoritar... Va poate cere sa convocati... adunarea, si dv refuzati... Poate veni la dv sa spuna: „Semneaza pt convocarea AGA’. Ce faceti? Va trebui sa scrieti: „Nu sunt de acord”. Ce rezolvati? A doua zi vine si... convoaca AGA (cu hartiile scrise, in ordine). Ce faceti? Va trimite recomandat cererea prin care va solicita sa convocati AGA – semnati confirmarea de primire... Poate nu vreti sa o semnati, dar postasul (sau curierul) va scrie: „a refuzat sa confirme primirea” sau „a refuzat sa primeasca plicul”. Sunt o multime de variante si chiar nu cred ca „boala” se va lungi prea mult. Daca sunteti numai doi, 50% inseamna el, iar 50% + 1 inseamna... tot el, pana la urma – daca nu vreti si nu vreti.
Asociatul vrea sa va si excluda? Altfel, chiar daca va „conduce” el societatea, dv aveti partea dv de dividente, de ex. Nu veti mai fi platita ca administrator... ah. Ce situatie sa vi se „atenueze”? De ce, dupa 3 luni veti fi de acord cu revocarea?
Bafta, dar daca omul e hotarat s-ar putea sa stie exacte ce trebuie sa faca pt a-si atinge scopul cat mai repede.
Pai in 3 luni de zile imi expira multe contracte (se fac anual sau pana in targul de turism din primavara) si macar daca ma inlocuieste sa o ia de la zero si sa reconstruiasca.
In 3 luni de zile, daca nu mai sunt eu la carma clientii nostri trebuie sa reconsidere colaborarea cu altcineva (in meseria noastra conteaza foarte mult increderea si relatia personala, mai ales privind sinceritatea si termenele de plata ).
Daca nu mai sunt administrator inteleg ca nu mai e conflict de interese sa imi deschid de exemplu alta firma cu profil similar de activitate.
Inteleg ca poate voi fi invinsa dar macar ma pregatesc cum trebuie
De exemplu, cat poate dura actiunea in instanta sa ma oblige sa convoc AGA? Poate sa ma ajute cineva cu aceasta experienta?
multumesc

Alte discuții în legătură

Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)
Probleme asociati srl urgent!! onutza26 onutza26 sunt 2 asociati intr-un srl.unul detine 99.%si celalalt restul.cel care detine mai putin este si admninistratorul societatii.statutul firmei este unul normal ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)