avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lamurire in privinta unei executari
Discuție deschisă în Executare silită

lamurire in privinta unei executari

Buna Ziua,
va rog frumos sa ma lamuriti in privinta unei spete de executare ce va urma sa fie pusa in aplicare.
Speta ar fi urmatoarea: in urma unei hotarari irevocabile data de CA am fost obligat (ca persoana fizica) la plata sumei de 37000 eur, hotararea urmand a fi pusa in executare de creditor.
In acest moment eu sunt proprietar al unei garsoniere asupra careia exista de 4 ani IPOTECA DE RANG 1 (pentru un credit de 98000 CHF) si copropietar al unei case de locuit cu IPOTECA DE RANG 2 (pentru acelasi credit de 98000 CHF). Precizez ca respectivul credit bancar se va termina peste 16 ani.
Intrebarea mea ar fi, daca creditorul poate face executarea celor doua imobile ce le am in proprietate, dar asupra carora exista de 4 ani ipoteca bancara ?Se poate declara de cei de la banca scadenta anticipata a creditului de acum 4 ani datorita acestei executari, pentru faptul ca singurele bunuri sunt cele ipotecate in banca pentru creditul sus mentionat ?
Dupa cat timp se prescrie dreptul de executare ?

Va multumesc anticipat pentru ajutor !
Daca-mi permiteti o parere, puteti participa la licitatie, daca e doar prietena. Nu aveti drept de preemtiune insa, ci participati ca orice alt licitator care depune cautiunea de 10%.
Dreptul acela cand se aplica? Daca nici in acest caz, cand ar fi bunul meu si eu nu as fi debtior (doar garant) atunci cand?

P.S. Raportul de expertiza care stabilieste valoarea la care se va incepe licitatia, poate fi contestat in instanta de unul din creditorii cu ipoteca de rang 2, 3? Acest lucru va suspenda executarea / vanzarea pana la decizia instantei de judecata? Multumesc.
In materia executarii silite nu exista niciun drept de preemtiune. Doar creditorul are dreptul sa isi adjudeca bunul la 75% din valoarea acestuia, in contul creantei sale fata de debitor

Raportul de expertiza poate fi contestat de orice parte interesata, creditori sau debitor, in termen de 15 zile de la data cand i se comunica.
mutlumesc. ultima intrebare: aceasta contestatie suspenda procedura executarii?
instanta ce va dispune, efectuarea altei expertize de alt expert, care va fi definitiva si irevocabila?
Dl Jocandi, imi cer scuze pt deranj, dar nu inteleg !
In logica mea, banca are de pierdut in aceasta situatie, cu toate ca relatia mea cu banca a fost normala pana in acest moment, tocmai de aceea si-a asigurat investia (creditul acordat mie) pri a ipoteca aceste proprietati.
Ori, pe parcusul a 20 de ani (perioada creditului) e psibil sa se intample oricui ce mi s-a intamplat mie si sa vina un alt creditor care sa execute garantia investitiei lor. In acceptiunea mea credeam ca de aceste ipoteci nu se poate atinge nimeni in afara de banca.
Ajutati-ma cu un sfat !

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Rog raspuns maiami maiami As vrea sa stiu ce se intampla in situatia in care nu mai pot plati ratele pt un credit cu ipoteca , avand in vedere faptul ca la data acordari creditului ... (vezi toată discuția)