avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lamurire in privinta unei executari
Discuție deschisă în Executare silită

lamurire in privinta unei executari

Buna Ziua,
va rog frumos sa ma lamuriti in privinta unei spete de executare ce va urma sa fie pusa in aplicare.
Speta ar fi urmatoarea: in urma unei hotarari irevocabile data de CA am fost obligat (ca persoana fizica) la plata sumei de 37000 eur, hotararea urmand a fi pusa in executare de creditor.
In acest moment eu sunt proprietar al unei garsoniere asupra careia exista de 4 ani IPOTECA DE RANG 1 (pentru un credit de 98000 CHF) si copropietar al unei case de locuit cu IPOTECA DE RANG 2 (pentru acelasi credit de 98000 CHF). Precizez ca respectivul credit bancar se va termina peste 16 ani.
Intrebarea mea ar fi, daca creditorul poate face executarea celor doua imobile ce le am in proprietate, dar asupra carora exista de 4 ani ipoteca bancara ?Se poate declara de cei de la banca scadenta anticipata a creditului de acum 4 ani datorita acestei executari, pentru faptul ca singurele bunuri sunt cele ipotecate in banca pentru creditul sus mentionat ?
Dupa cat timp se prescrie dreptul de executare ?

Va multumesc anticipat pentru ajutor !
rads a scris:

Dl Jocandi, imi cer scuze pt deranj, dar nu inteleg !
In logica mea, banca are de pierdut in aceasta situatie, cu toate ca relatia mea cu banca a fost normala pana in acest moment, tocmai de aceea si-a asigurat investia (creditul acordat mie) pri a ipoteca aceste proprietati.
Ori, pe parcusul a 20 de ani (perioada creditului) e psibil sa se intample oricui ce mi s-a intamplat mie si sa vina un alt creditor care sa execute garantia investitiei lor. In acceptiunea mea credeam ca de aceste ipoteci nu se poate atinge nimeni in afara de banca.
Ajutati-ma cu un sfat !



Doamnule, banca se va inscrie la executare cu suma de recuperat. nu are incotro ptr ca daca se vinde imobilul la licitatie se vor radia din oficiu toate ipotecile si banca nu va mai creditul garantat. Daca exista si alte garantii la credit, indestulatoare ptr recuperarea creditului, nu se vor inscrie. Ma indoiesc ca exista.
Oricum, puteti gasi acest lucru in befeciciul dvs, se deduce din credit suma incasata de banca in urma executarii silite a imobilului si ramane sa mai platiti doar diferenta astfel ramasa.

Dl rads situatia va este destul de putin favorabila in sensul ca daca banca nu isi va recupera banii de pe garsoniera despre care vorbim, va trece si la cealalta casa pe care aveti ipoteca de rang 2. Se subintelege ca mai este o ipoteca de rang 1 pe acea casa deci si acel creditor cu rang 1 va fi obligat sa se inscrie la executare (precum se va inscrie banca acum obligat, daca creditorul cu hotarare judecatoreasca va trece la executarea silita).

In cazul in care nici asa nu recuperaza tot ce au de recuperat cf contract, o sa va caute sa va ia si din salariu 30% sau cat este admis de lege. De celalalt creditor ... cu 37000 euro .. ce sa mai zicem. are de primit :)
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
cornel_t12, utilizator
Dl Jocandi are dreptate..
In cazul in care se ajunge aici, poate puteti sa o lungiti putin cu contestatie la evaluare, etc. Acum si revin cu intrebarea mea de mai devreme la Dl Jocandi : contestatia la raportul de evaluare suspenda executarea / licitatia? Instanta dispune efectuarea unui alt raport de alti experti... care dureaza. In timpul acesta poate strangeti suma necesara sa va cumparati imobilul.

Din pacate daca nu isi recupereaza banii o sa treaca la ipoteca de rang 2 de pe cealalta casa , pentru ca trebuie sa isi incheie contractul din moment ce a fost creditul declarat scadent anticipat si trebuie sa faceti si acolo acelasi lucru, asta daca va mai intereseaza ambele imobile sau vreunul din ele.

Alte cai de tras de timp nu stiu care ar fi, dar nu ma indoiesc ca exista si cineva stie.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Contestatia nu sunspenda decat daca se cere si suspendarea si se plateste cautiunea de 10% din valoarea imobilului sau a creantei, dupa caz ( daca imobilul e mai valoros decat creanta se plateste 10% din creanta, altfel se plateste 10% din valoarea de evaluare a imobilului) .
Da, daca se contesta raportul, iar contestatia este argumentata ok, se cere o expertiza judiciara, trebuie platit si onorariul expertului.
am studiat legislatia (Codul de Procedura Civila si Noul Cod Civil) si nu am gasit nimic care sa se refere exact la situatia mea.
Singurele referiri pe care le-am gasit, ar fi :
-art. 500 C. Pr. Civ alin. 2 "Totodata , executorul va cere biroului de carte funciara sa-i comunice drepturile reale si alte sarcini care greveaza imobilul urmarit. Titularii acestor drepturi vor fi instiintati despre executare si vor fi citati la termenele fixate pentru vanzarea imobilului."
-Noul Cod Civ. art. 2384 Clauze de Inalienabilitate "alin 1 Actele de dispozitie asupra imobilului ipotecat sunt valabile chiar daca cel care a dobandit bunul cunoaste stipulatia din contractul de ipoteca ce interzice asemenea acte sau declara ca incheierea lor este echivalenta cu neindeplinirea obligatiei.
Alin. 2 Clauzele care impun debitorului plata anticipata si imediata la cerere a obligatiei garantate sau plata vreunei obligatii prin faptul constituirii unei alte garantii asupra aceluiasi bun se considera nescrise."

Ori, in cazul meu la ambele ipoteci ANCPI precizeaza clar in CF " sub nr. ..., se intabuleaza dreptul de ipoteca pentru suma de .....plus dobanzile aferente si NOTAREA INTERDICTIEI DE INSTRAINARE, GREVARE si inchiriere, asupra imobilului de la A+1, in cartea funciara nr..., in favoarea ...... BANK SA" deci daca e specificat NOTAREA INTERDICTIEI DE GREVARE, ce sa mai inteleg ? Ma ajuta in vreun fel aceasta notare din CF ?

Pot intelege in schimb, ca potrivit noului Cod Civil pot vinde imobilele ipotecate catre o persoana care cunoaste situatia acestor imobile, conf art. 2384 alin 1 mentionat mai sus si in felul asta nu mai apar proprietar :D

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Rog raspuns maiami maiami As vrea sa stiu ce se intampla in situatia in care nu mai pot plati ratele pt un credit cu ipoteca , avand in vedere faptul ca la data acordari creditului ... (vezi toată discuția)