avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot cumpara consumabile de la care producator vreau?

Eu stiu ca daca cumperi un bun, este proprietar pe acel bun in totalitate cat timp nu se specifica altceva la cumparare. Credeam ca si cu imprimantele este la fel, odata cumparat am dreptul sa fac ce vreau, sa utilizez orice gasesc pentru el. Deocamdata consider dreptul meu de proprietate lezat de faptul ca nu pot sa cumpar decat un anumit consumabil de la un singur producator, cel care a realizat imprimanta. Se poate ca aceasta problema sa fie rezolvata juridic, adica utilizatorul sa poate utiliza ce consumabil doreste?
Cel mai recent răspuns: vulturu39 , utilizator 00:03, 9 Februarie 2012
Nu reusesc sa inteleg care este problema.

1. Producatorul imprimantei nu poate fi obligat sa produca un echipament compatibil cu consumabilele pe care le doriti sa le utilizati Dvs.
2. Nu va obliga nimeni sa cumparati un produs care nu corespunde cerintelor Dvs.
3. Daca ati (fi) studiat un pic problema, poate ati (fi) observat ca foarte multe tipuri de imprimante se vand la un pret echivalent cu / sau mai mic decat pretul consumabilelor. De ce? Pentru ca producatorul subventioneaza (nu explicit, ci implicit) pretul retail al echipamentului in speranta ca va recupera subventia si va obtine profit din vanzarea consumabilelor.


Ca idee, daca imi spuneti exact despre ce imprimanta este vorba, va pot raspunde daca puteti sau nu sa folositi consumabile compatibile, adica daca sunt intrunite conditiile tehnice minim necesare pentru ca Dvs sa va puteti asuma "riscul" amintit mai sus.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
cga43, utilizator
Vorbiti despre o imprimanta de office sau o imprimanta industriala?
Este vorba de imprimata home, dar asta nu conteaza pentru ca pun in discutie intrebarea daca prin achizitionarea unui produs, esti sau nu proprietar 100% si poti sa faci ce vrei cu acel produs.
vulturu39 a scris:

Este vorba de imprimata home, dar asta nu conteaza pentru ca pun in discutie intrebarea daca prin achizitionarea unui produs, esti sau nu proprietar 100% si poti sa faci ce vrei cu acel produs.

In comert exista cartuse de la alti producatori, care exploateaza scaparile unor astfel de cipuri. Atentie insa, magazinul trebuie sa scrie daca ele sunt cu cip sau fara cip.

Asta s-a lasat cu o acuzatie de incalcare a DMCA facuta de Lexmark in 2003 contra Static Control Components. In Europa nu se simt urmarile acestei plangeri.

Din 2006 ar fi trebuit sa intre in vigoare o directiva a Parlamentului European care interzice folosirea blocarii pe cartusele de imprimanta.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
tgeorgescu, utilizator
Pai Lexmark a pierdut, in SUA e aceeasi situatie. Ideea e simpla, la cumparare sunteti proprietar 100% pe bunul cumparat. Bunul dvs permite incarcarea doar cu consumabile construite intr-un anumit mod. Orice poate sa produca cartuse in acel mod, pur si simplu nimeni inca nu le-a produs sau nu le-a comercializat pe piata romaneasca .

Adica aveti deja dreptul de a cumpara consumabile de la alt producator, dar nu puteti forta pe cineva sa va produca respectivele cartuse.

Alte discuții în legătură

Problema garantie ("consumabile") lifer lifer Am o problema legata de garantie. Este vorba despre o imprimanta cumparata acum citeva luni la care s-a defectat unul dintre cartusele cu cerneala (imprimanta ... (vezi toată discuția)
Clarificari cu solicitare de modificare a algoritmului de calcul al punctajului acordat ContSters81331 ContSters81331 Am o procedura de achizitie de consumabile pentru fax si imprimanta la care o S.C. a cerut clarificari in termenul legal si prin care solicita sa se modifice ... (vezi toată discuția)
Interpretare articol din legea 350/2007 Marryann10 Marryann10 Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu interpretarea alin.4, art. 5 din legea 350/2007. Mai exact ce interpretare se da, la mentiunea ca ,,protectia ... (vezi toată discuția)