avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... REDUCEREA ONORARIULUI
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

REDUCEREA ONORARIULUI

Avand in vedere ca decanul solutioneaza contestatiile privind onorariile, inseamna ca tot el poate dispune reducerea onorariului acordat? sau doar instanta in baza art 274 alin. 3?
Cel mai recent răspuns: ContSters230219 , utilizator 16:43, 12 Februarie 2012
Mihai Gaita a scris:

Instanta nu poate in niciun caz sa reduca onorariul in temeiul art. 274; ceea ce poate sa faca este sa reduca cuantumul cheltuielilor de judecata acordate.


Raspunsul concret l-ati primit mai sus.

Orice prestatie avocatiala poate fi considerata disproportionala dupa proces.
Ceea ce clientii nu stiu este timpul alocat de avocat pentru proces.Acest aspect este foarte greu de dovedit.

Daca va intereseaza strict pentru a se acorda cheltuielile de judecata in instanta superioara un asemenea demers nu va poate ajuta deloc pentru ca legea permite ca avocatul sa ceara un onorariu fara de care nu ar accepta cazul.

Cu instantele este oarecum greu de elucidat problema insa pot exista situatii in care interventia lor sa fie echitabila.
Depinde de mai multe aspecte...

Cat ati platit la avocat si despre ce proces este vorba?
Valoarea bunurilor mai are relevanta deoarece reprezinta un aspect esential referitor la onorariu desi anumite drepturi nepatrimoniale au in mod sigur valoare mult mai ridicata decat valoarea patrimoniala...

Fara a cunoaste aceste aspecte putem face teoria onorariilor, a avocatiilor, a instantelor si a multor alte lucruri si sa nu aflati nimic concret...
diana22 a scris:

speta e urmatoarea:
un client face cerere la decanul baroului pentru a solicita reducerea onorariului avocatului partii adverse, pe faptul ca prestatia a fost disproportionata fata de onorariu. cere acest lucru pentru a dobandi o eventuala cale de a ataca hotararea.


Discutam pe spete de scoala, dupa cate inteleg. Pai s-o lamurim ..."ca la scoala".

Sintagma "un client" este ..."şopârla" introdusa in speta pentru cei neatenti.

Statutut profesiei de avocat - art 132 - "La cererea oricăreia dintre părţi, contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţionează de decanul baroului, prin decizie motivată, după ascultarea părţilor.

Care parti? De la poker? De la bridge? :)

In mod evident, textul refera la partile din contractul de asistenta juridica (in care a fost prevazut onorariul asupra caruia exista contestatie)

"Un client" (al cismarului? al brutarului?), sa-i zicem Ionescu, nu are calitatea de PARTE in contractul de asistenta juridica incheiat intre Vasilescu ("partea adversa" a lui Ionescu... in proces) si avocatul lui Vasilescu. Prin urmare, nu are calitatea de a formula contestatie adresata decanului.

Ionescu (daca a pierdut procesul) ar putea sa obtina reducerea cheltuielilor de judecata (atentie! - a cheltuielilor de judecata, nu a onorariului din contractul incheiat intre Vasilescu si avocatul sau) in baza art. 274 alin 3. c.p.c



Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
romascanu, moderator
mda..inechitabila cale...mai ales ca sunt cu jurisdictii diferite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - exista o limita maxima pentru plata onorariului avocatului partii adverse ? jon_jery jon_jery Daca o parte isi angajeaza cel mai tare (si scump) avocat, si castiga procesul, cealalta parte trebuie sa plateasca intregul onorariu al avocatului partii ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj geo26 geo26 ma poate ajuta cineva cu decizia ICCJ nr 914/11.06.1996 referitor la cheltuieli de judecata? sau orice alta decizie in sensul asta? Va multumesc pentru un ... (vezi toată discuția)
Onorariul avocatului Statescu Statescu Buna seara! Un avocat, pentru reprezentare la [b]un singur termen[/b] (in recurs), a taiat chitanta de 1000 de lei. Instanta nu a fost de acord cu aceasta ... (vezi toată discuția)