avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale

Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de parbriz, care s-a crapat. a fost dusa la spital, i-au fost facute analize- tomograf, RMN, consult de medicul specialist neurolog (sau neurochirurg), iar toate analizele au concluzionat ca are o contuzie banala, fara nici un fel de alte probleme (gen fractura, subdural, etc) nici leziuni craniene interne, etc. nici alte leziuni pe corp. a fost externata dupa cateva zile, desi pretindea ca se simte rau in continuare (teatru)- pentru a obtine o despagubire grasa de la mine- 10.000 euro. acum tot suna zilnic si pune presiune pe mine sa platesc, s-a internat benefol la spitalul judetean ( ca sa mai adune zile de spitalizare), pretinde ca eu sa platesc toate cheltuielile de spitalizare si aceste "daune morale" in suma susmentionata. nu a depus plangere la politie (inca), iar datorita faptului ca nu a dat declaratie la politist, dosarul a fost inaintat la procuror, de unde urmeaza sa se intoarca pentru ca victima sa faca declaratie si sa depuna plangere sau nu. nici certificat medico-legal nu a scos. sunt la curent cu informatia ca daca in acest certificat se acorda mai putin de 10 zile de ingrijiri, fapta nu constituie infractiune.
intrebarea mea e in felul urmator: aveti idee cate zile se dau pentru asa o contuzie, unde pot gasi "tabelele" medicilor legisti, daca zilele de spitalizare influenteaza cu ceva aceste zile (daca cele la cererea victimei, dupa externarea medicului specialist au vreo valoare).
si in principiu daca aveti sugestii despre cum trebuie procedat cu aceasta negociere, care sunt momentele in care trebuie sa punctez si daca o intelegere asupra nedepunerii plangerii este obligatorie- in sensul in care stinge definitiv dreptul victimei de a face plangere. multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Darie Cata , utilizator 16:43, 17 Septembrie 2018
Odata facuta impacarea, victima nu se mai poate razgandi si sa mai invoce vreo pretentie. Vedeti ca termenul in care poate face plangere nu este de 60 de zile ci de 2 luni.
Suma ceruta de victima este exagerata, nicio instanta nu ii va acorda nici macar jumatate, iar in instanta asiguratorul va fi obligat la plata despagubirilor..
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
Se deschide dosar de dauna la asigurator pentru pagubit -partea vatamata in cauza, in baza politei RCA. In urma negocierilor asiguratorul poate accepta un cuantum al despagubirilor, insa plata nu se va face decat in urma unei declaratii a partii vatamate, de preferat in forma autentica, prin care arata ca prin primirea sumei stabilite, nu mai are nicio pretentie de la asigurat si de la asigurator in urma acestui accident de circulatie. Ar fi de preferat pentru solutionarea laturei penale, sa declare prin acelasi inscris ca intelege sa nu formuleze plangere penala, sau daca a formulat o astfel de plangere, sa arate ca intelege sa-si retraga plangerea penala formulata, in conditiile in care nr de zile de ingrijiri medicale sunt sub 60 si cu o astfel de declaratie depusa in dosarul penal se va dispune NUP, rezolvand astfel intr-un mod simplu latura penala a cauzei.
multumesc, gasesc relevant si util raspunsul. o ultima intrebare: daca se incheie o astfel de intelegere tripartita si victima declara ca renunta la dreptul de a face plangere, nu poate ca acesta, de rea-credinta fiind, sa faca totusi plangere ulterior? o astfel de conventie e autentificata? oricum inteleg ca asa ceva stinge actiunea civila. ramasa doar cu actiunea penala, in aceasta nu se vor acorda despagubiri deloc, nu? despagubirile sunt specifice civilului. si asiguratorul se libereaza de orice obligatii prin asa o intelegere banuiesc...
V-am mai spus o data ca victima nu mai poate depune plangere din moment ce o retrage. Acesta este si ideea retragerii, astfel toata lumea ar depune plangeri si le-ar retrage dupa bunul plac. Odata retrasa plangerea nu mai poate fi depusa.
Retragerea plangerii vizeaza atat latura penala cat si cea civila, tocmai ca de cele mai multe ori victima retrage plangerea in schimbul unei sume de bani care acopera prejudiciul.
Declaratia trebuie data/depuasa de partea vatamata la Parchet pentru dosarul penal deschis in cauza. In aceste conditii, retragerea plangerii penale,( in conditiile in care anterior fusese formulata o astfel de plangere), determina incetarea urmaririi penale, fiind astfel stinsa actiunea penala. Deci Impacarea partior inlatura actiunea penala si stinge actiunea civila. Impacarea partilor poate fi realizata si pe calea medierii, insa avand in vedere faptul ca daunele materiale si morale pot fi acordate de asigurator, acesta trebuie sa fie de acord cu valoarea acestora.

Alte discuții în legătură

Accident cu victima tontonel tontonel Buna ziua, Am avut un accident rutier cu victima. Victima a avut certificat pentru 1-2 zile ingrijiri medicale, fara spitalizare (a avut cateva contuzii). ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)