avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale

Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de parbriz, care s-a crapat. a fost dusa la spital, i-au fost facute analize- tomograf, RMN, consult de medicul specialist neurolog (sau neurochirurg), iar toate analizele au concluzionat ca are o contuzie banala, fara nici un fel de alte probleme (gen fractura, subdural, etc) nici leziuni craniene interne, etc. nici alte leziuni pe corp. a fost externata dupa cateva zile, desi pretindea ca se simte rau in continuare (teatru)- pentru a obtine o despagubire grasa de la mine- 10.000 euro. acum tot suna zilnic si pune presiune pe mine sa platesc, s-a internat benefol la spitalul judetean ( ca sa mai adune zile de spitalizare), pretinde ca eu sa platesc toate cheltuielile de spitalizare si aceste "daune morale" in suma susmentionata. nu a depus plangere la politie (inca), iar datorita faptului ca nu a dat declaratie la politist, dosarul a fost inaintat la procuror, de unde urmeaza sa se intoarca pentru ca victima sa faca declaratie si sa depuna plangere sau nu. nici certificat medico-legal nu a scos. sunt la curent cu informatia ca daca in acest certificat se acorda mai putin de 10 zile de ingrijiri, fapta nu constituie infractiune.
intrebarea mea e in felul urmator: aveti idee cate zile se dau pentru asa o contuzie, unde pot gasi "tabelele" medicilor legisti, daca zilele de spitalizare influenteaza cu ceva aceste zile (daca cele la cererea victimei, dupa externarea medicului specialist au vreo valoare).
si in principiu daca aveti sugestii despre cum trebuie procedat cu aceasta negociere, care sunt momentele in care trebuie sa punctez si daca o intelegere asupra nedepunerii plangerii este obligatorie- in sensul in care stinge definitiv dreptul victimei de a face plangere. multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Darie Cata , utilizator 16:43, 17 Septembrie 2018
Buna ziua,
Am fost implicat intr-un accident de circulatie cu vatamare corporala a 2 persoane .
La prima evaluare a politiei s-a constat ca eu sunt vinovatul .
In urma accidentului victimele au dat declaratii la dosar prin care cer ca vinovatul sa le plateasca cheltuielile de spitalizare + daune morale de 2000 euro pentru fiecare .
As dori sa rezolv problema pe cale amiabila astfel incat sa pot ajunge la o intelegere cu victimele ca sa nu ajungem in instanta pe partea penala .

Problema este ca eu nu am bani sa le platesc aceste despagubiri, cum procedez astfel incat asiguratorul sa le deconteze sumele pe care victimele le-au solicita si sa primesc neinceperea urmaririi penale .
purtati o discutie in prealabil cu asiguratorul despre despagubirile solicitate de victime si apoi mergeti la asigurator cu acestea si incercati sa ajungeti la o intelegere.
toata problema se rezolva prin negociere.
in discutia cu asiguratorul incercati sa il convingeti sa fie de acord cat de cat cu pretentiile victimelor avand in vedere limitele destul de mari ale asigurarii, victimele putand solicita despagubiri mai mari.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este totala , definitiva si neconditionata.

Pretentiile materiale nu vor putea fi reiterate in fata instantei civile.

Prin natura sa juridica, impacarea partilor este o cauza care inlatura raspunderea penala (art. 132 din Codul penal), constituind totodata un impediment pentru desfasurarea procesului penal, fiind reglementata printre cauzele care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale (art. 10 lit. h din Codul de procedura penala).

Referitor la acest aspect, actul de intelegere (impacare) trebuie sa priveasca ambele laturi, atat penala cat si civila ale cauzei, nepunandu-se capat conflictului daca persoana vatamata isi mentine pretentiile civile fata de inculpat.


Instanta de judecata va dispune incetarea procesului penal ( procurorul , incetarea urmaririi penale)numai atunci cand a constatat nemijlocit acordul expres de vointa al inculpatului si persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata (sau prin declaratie notariala ) de cele doua parti sau prin persoane cu mandat special, ori, in lipsa lor, prin inscrisuri autentice depuse la dosarul cauzei.
Da, foarte ușor de spus "viteza foarte mica".Acum nu știu cum a fost la dumneavoastră dar și eu am fost lovita tot pe trecere de pietoni si individul ma lăsat cu triplă fractura de maxilar și mandibula și cum nu era de ajuns asta a mai depus și mărturie mincinoasă, cum ca nu aș fi trecut pe trecere... În fine, ceea ce voiam sa clarific este ca ni conteza viteza sau ca asa credeți dumneavoastră ca e "teatru".Adevărat suma este imensa dar ar trebui sa va asumati fapta...Cu părere de rău!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu victima tontonel tontonel Buna ziua, Am avut un accident rutier cu victima. Victima a avut certificat pentru 1-2 zile ingrijiri medicale, fara spitalizare (a avut cateva contuzii). ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)