avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chitanta As. de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chitanta As. de Proprietari

Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei.
Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj in bloc de P+4 pentru as desfasura activitatea de comert.
Asociatia de Proprietari cere si primeste copii dupa contractul de inchiriere si certificatul de inregistrare al societatii,are acordul acesteia pt ca societatea sa functioneze, insa emite chitanta de plata a cheltuielilor aferente acestui spatiu tot pe numele proprietarului.De ce? Raspunsul este "nu se poate"!
Nu stiu care este baza legala cu care sa-i pot determina sa faca ce este corect.
Ajutati-ma,va rog!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:02, 3 Februarie 2013
Pai nu ne intelegem separat, asta sper si eu.
V-am intrebat la ce va ajuta daca consemnati pe chitanta separata restanta? Ar fi o logica, cam schioapa, ce-i drept, daca restanta ar fi pe o singura luna si in acest caz sa puneti si cum se cheama luna respectiva.
Dar daca restanta este formata din mai multe luni neachitate, cum faceti? Amestecati toate lunile restante laolalta sau dati chitanta pentru fiecare luna restanta?
V-am intrebat asta din punct de vedere contabil. Ce e de incasat de la locatari, ca e mai vechi sau mai nou, se gaseste intr-un singur loc, la incasari.

In privinta chiriasilor la stat sau la particular, juridic nu se schimba nimic. Persoana ocupa un spatiu in mod legal si este normal sa i se puna numele pe chitanta pentru banii pe care ii achita.
Am in bloc mai multi chiriasi (cu contract) carora li se returneaza o parte din chirie de catre angajator. Ca sa primeasca aceste sume vin la mine si cer adeverinta cum ca locuiesc in condominiu si platesc intretinerea. Cum as putea sa le dau aceasta adeverinta daca chitantele le-as scrie pe numele proprietarului?

In fine, faceti cum credeti, poate intamplari viitoare va vor face sa ajungeti sa va schimbati convingerile.
papiotta a scris:

O fi clara dar unde este legiferata? Sau de catre cine?
Cat despre chitante, la noi se taie chitanta separata pentru restante si pentru cotele "la zi". Niciodata nu se scriu pe aceeasi chitanta sume amestecate. Pe numele cui? Pe numele proprietarului, deoarece in caz de litigiu, cu acesta se rezolva nu cu chiriasul care azi e, maine....cine stie.

Dar unde este legiferat altfel?
Chitanta se elibereaza catre cel care plateste si de la caz la caz se poate scrie pe ea numele proprietarului sau al chiriasului, in functie de cum solicita cel ce plateste. Important este ca se scrie pe chotanta ca suma incasata este aferenta apartamentului XX.

Daca intocmiti liste de plata asa cum prevede legislatia, pe aceste liste de plata nu pot exista, de exemplu, 25 de coloane cu restantele pe 25 de luni de cand nu a mai platit un proprietar. Apoi nu pot exista 25 de coloane cu 25 de sume penalizari aferente acestor restante.
Asa ca un casier nu are cum sa stie si nu poate elibera chitanta separat pentru o restanta din luna iunie 2010, inca o chitanta pentru restante din iulie 2010, o chitanta pentru penalizarea din iunie 2010 si alta pentru openalizarea din iulie 2010. Apoi alte chitante daca cumva are omul chef sa achite si restantele la repartii dintr-o luna din 2011, fondul de rulment neachitat niciodata...
Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa aflati ca legiuitorul a prevazut obligativitatea eliberarii de chitanta separata doar pentru incasarea fondului de rulment. De ce? Pentru ca acesta este singurul care i se poate returna celui care l-a platit.
Daca legiuitorul ar fi vrut sa se elibereze chitante separat pentru restante, pentru cote curente, pentru penalizari, chirii, alte fonduri..., ar fi fost simplu sa scrie aceasta in lege asa cu a facut-o pentru fondul de rulment.
Asa ca aveti raspunsul la intrebare dv: aceasta problema este "legiferata" in L 230 si HG1588/2007.

Litigiu, cum spuneti dv, nu puteti avea din cauza chitantelor eliberate, a platilor, respectiv a incasarilor pentru ca indiferent cine plateste, sumele se scad din debitele aceluiasi apartament.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperari debite administrator ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua, Locuiesc cu chirie si noul administrator mi-a spus ca pe langa fondul de rulment care trebuie sa-l platesc esalonat, trebuie sa mai achit pe luna o ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ? Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De ... (vezi toată discuția)