1. Ati fost sanctionat contraventional potrivit Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
2. Dispozitiile Legii nr. 61/1991 se completeaza cu cele ale OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu exceptia dispozitiilor privind plata a jumatate din minimul amenzii (art. 10 din Legea nr. 61/1991). Prin urmare, nu aveti posibilitatea sa achitati jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal de contraventie.
3. Impotriva procesului verbal de contraventie puteti formula plangere, nu contestatie, iar dvs. veti avea calitatea procesuala de petent. Plangerea contraventionala se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, nu la unitatea din care face parte organul constatator. Nu conteaza ce scrie in procesul verbal pe care l-ati primit, conteaza ce prevede OG nr. 2/2001. Mentiunea din procesul verbal era reglementata, pana in 2006, prin art. 32, alin. (1) din OG nr. 2/2001. Aceasta prevedere a fost declarata neconstitutionala prin Decizia CCR nr. 953/2006 si a incetat sa mai produca efecte.
Art. 32
(1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.
__________
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, sunt neconstitutionale.