avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de Reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de Reparatii

Sint una dintre persoanele care au insistat sa infiintam un fond de reparatii.
Am constatat cu surpriza ca de cite ori a avut loc o reparatie la noi in condominiu am platit-o integral si am continuat sa cotizam si cu suma stabilita la acest fond.
Casierul ne spune de asemenea ca el foloseste acesti bani ca pe un fond de rulment,ceea ce mi s-a parut deplasat,dar nu ai cu cine vorbii,sint o echipa care fac legea la noi in bloc.
Stiind ca am o suma echitabila in fondul de rulment si ca nu avem absolut nici un control asupra banilor nostrii,am decis sa nu mai platesc fondul de reparatii.
Deci platesc intretinerea in totalitate,mai putin fondul de reparatii.
Drept urmare,casierul pune la restante acesti bani si asa am devenit restantiera,cu toate ca pe chitante scrie clar ca este achitata contributia pe luna respectiva.
Stiu ca legal trebuie sa se decida in adunarea generala daca pentru neplata la acest fond trebuie sa fii trecut la restantieri sau penalizat.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc
Cu stima
Cel mai recent răspuns: nelu.h , utilizator 21:13, 11 Februarie 2012
@ella222

Teoretic aveti dreptate. In practica insa lucrurile nu se pot aranja asa cum isi doresc locatarii si mai ales administratorul sau conducerea asociatiei. Fiecaruia dintre noi ne-ar placea ca fondul de reparatii sa fie folosit la reparatii, sa nu ni se mai ceara bani pe liste pentru diverse lucrari si cheltuieli sau ceea ce nu s-a folosit sa stea frumos in banca, sa aduca si dobanda pana cand ii vine randul sa fie cheltuit la o alta lucrare.

In conditiile in care aveti restantieri, si este importanta de asemenea si suma totala a restantelor, administratorul se foloseste de acesti bani ca sa plateasca utilitatile, chestiune mai mult decat importanta pentru toti proprietarii.
Sa presupunem ca administratorul ar lucra asa cum este teoretic corect. Ar cheltui banii la reparatii sau i-ar tine in banca si n-ar intra in ei pentru altceva, iar facturile, din cauza ca nu poate obtine banii de la restantieri, le va plati fragmentat, la inceput, iar in cateva luni ajungeti de incepeti sa aveti facturi intregi neachitate la furnizori.
Acestia vor aplica penalizari, diminuand si mai mult bruma de bani pe care o aveti in visterie, dar dupa 2-3 facturi neachitate, va vor opri furnizarea unor utilitati sau acordarea serviciilor respective. Si atunci veti avea o altfel de suparare, fie ca nu veti avea curent pe scara si la lift, fie ca vi s-ar inchide liftul din pricina de neplata a service-ului, fie nu vi se mai ia gunoiul, fie vi se opresc gazele, fie va treziti fara apa rece, fie fara apa calda sau caldura. Administratorul a lucrat corect, asociatia tine banii in banca sau executa lucrari de reparatii cu acesti bani din fondul de reparatii, dar...... nu mai aveti o parte din utilitati.
Acesta este cel mai simplu si cel mai rapid lucru care vi s-ar intampla.

Ce-ar putea sa faca conducerea asociatiei? Sa duca munca de lamurire cu restantierii. Greu de spus ca ar rezolva situatia, s-ar mai petici cu cateva sume minore de bani, neindestulatoare, fireste. Ar putea sa-i someze prin judecatorie. Bun, dar desfasurarea faptelor si incasarea banilor ar fi la fel de neproductica ca si in prima actiune. Unii, de sperietura ar putea sa vina sa plateasca, dupa care urmatoarele luni s-ar instala iarasi in postura de restantier...pentru ca fie nu au de unde sa plateasca, fie asa le e naravul, iar daca somatia o faci prea des cu ei, de-abia se obisnuiesc si nu mai vin sa-ti plateasca nici atat.
Mergi mai departe in proces si se hotaraste acolo ca tre' sa plateasca. Pai da, dar nimeni din conducerea asociatiei nu se poate sa-l lege fedeles si sa-i ia banii din buzunar, presupunand ca i-ar avea, si nici sa-i sparga usa, sa-i ia frigiderul, sa i-l vanda in targ si sa acopere restanta.
Acest lucru s-ar face cu executor judecatoresc care....nu se deranjeaza pentru sume mici, adica pentru 5000 nu prea il faci sa se scoale de pe scaun, am dat un exemplu. El vine pentru sume mari care presupun vanzarea locuintei. Or, tot acest proces dureaza luni de zile, daca nu chiar mai mult....
Toata lumea spune "da-l in judecata", pai il dai, dar sansele de recuperare a banilor sunt mici sau mari, iar durata este imprevizibila pentru ca dincolo de procedura obiectiva, are o foarte mare componenta subiectiva care tine de comportamentul oamenilor.
Indiferenta la necazul colectiv, lipsa de rusine fata de vecini, la unii imposibilitatea reala de a plati, sunt cauze mai mult sau mai putin subiective, dar care in mod practic ajung sa bata teoria.

Un bloc trebuie in primul rand sa functioneze, poate exista si o doza de delasare in conducerea asociatiei, dar in mare, aceasta este pricinuita si de ceea ce v-am spus mai sus: Il somezi pentru 500 -1000 lei.... e posibil sa-i recuperezi, dar intre timp sa fi facut pe langa aceia alti 1000 restanta.

Administratorul nu poate si nici nu are voie sa aplice penalizari in mod discretionar, el aplica penalizarile, daca le aplica corect, la toata lumea in mod egal, fie ca e vorba de buni platnici in general, dar cu ambitia de a nu plati in anumite conditii, anumite cote (cum sunteti dv. in acest caz), fie ca e vorba de restantieri, temporar sau "de meserie".

Majoritatea administratorilor facem asa cum procedeaza administratorul dv. pentru ca, va spun punctul meu de vedere, prefer sa am toate utilitatile in functiune si cativa "ambitiosi" care sa nu-mi plateasca sume mici de bani, decat sa las un bloc intreg fara curent electric comun, fara lift, fara gaze sau si mai rau, fara apa sau caldura. Nu e o atitudine aroganta, ci o atitudine responsabila.
Ca unii, in plan individual nu o au, restantierii adica, asta vedem la tot pasul, dar o comunitate are nevoie de o mana de oameni care sa-si asume si oprobriul unor semeni de-ai lor.
Eu am explicat aici, mai pe larg, ceea ce @elenazan a spus in cateva cuvinte si oarecum si @w_v_w_v.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
elga50, moderator
Ella222 a scris:

Casierul ne spune de asemenea ca el foloseste acesti bani ca pe un fond de rulment,ceea ce mi s-a parut deplasat,dar nu ai cu cine vorbii,sint o echipa care fac legea la noi in bloc.

Casierul face incasari si eventual plati din casierie, din banii pe care-i are in sold si nu din fondul de reparatii sau fondul de rulment sau alte fonduri.
Asa ca ceea ce spune casierul nu este relevant. Pentru casier banii aflati in casierie sunt la gramada, nu casierul repartizeaza, nu casierul imparte sau distribuie sumele incasate. Casierul nu are in registrul de casa mai multe solduri: unul pentru fondul X, altul pentru fondul Y, altul pentru apa, altul pentru salarii...
Ca sa stiti ce se intampla si daca se intampla legal cu banii dumneavoastra discutati cu administratorul, cu presedintele, cu cenzorul, participati la sedintele de comitet si la adunarile generale. Participati la luarea deciziilor si hotararilor.
Solicitati in aceste ocazii explicatii cu privire la fondurile asociatie.
adriantot a scris:

Ca sa stiti ce se intampla si daca se intampla legal cu banii dumneavoastra discutati cu administratorul, cu presedintele, cu cenzorul, participati la sedintele de comitet

Teoretic aveti perfecta dreptate
Practic sunt putine situatii in care reprezentantul legal al asociatiei de proprietari ,
proprietarul care a reusit sa obtina increderea vecinilor care l-au mandat in responsabilitatea de presedinte,pe diverse criterii de simpati/antipatii si alte bisericute sa accepte prezenta tertilor la sedintele comitetului executiv
Cel putin din acest forum ,rezulta din topicurile multor utilizatori,inexistenta sedintelor comitetului executiv si refuzul presedintelui de asociatie de a lamuri in mod decent si intemeiat anumite aspecte,prezentate strict sub forma de sume impuse in lista de plata
Cum norma in vigoare nu prevede in mod expres dispozitii imperative in temeiul carora proprietarii sa aibe dreptul legal a participa si in baza carora sa poata solicita participarea la sedintele comitetului executiv,cum in multe situatii reprezentantii asociatiei de proprietari se feresc a pune la dispozitii indormatii privitoare la activiatrea asociatiei de proprietari si respectiv sumele impuse la plata,in multe cazuri datorita lipsei de transparenta si a dezinteresului manifestat de catre reprezentantii asociatiei de proprietari ,modalitatea de calcul si de impunere a anumitor sume ramane "tabu" si determina suspiciuni si interpretari din partea majoritatii proprietarilor

ynocentta a scris:

Teoretic aveti perfecta dreptate
Practic sunt putine situatii in care reprezentantul legal al asociatiei de proprietari...

Eu am explicat ce trebuie sa faca in mod practic si nu teoretic.
Dumneavoastra generalizati si vedeti doar lucrurile negative ce se intampla in unele asociatii iar din mesajul dumneavoastra putem deduce ca cel nedreptatit, neindrumat, nelamurit... nu are nici o sansa in asociatie si eventual trebuie sa "se predea", sa plece din asociatie sau din tara.
Care este solutia practica propusa de dumneavoastra?
Sa nu-mi insirati iar suspiciunile ce le aveti, ci doar solutii practice, daca aveti.

Aprecierile pe care le faceti se bazeaza, asa cum afirmati, pe subiectele deschise pe acest forum. Ori, asa cum am mai explicat si alta data, este firesc, este normal ca pe acest forum majoritatea celor care pun aici ntrebari, o fac pentru ca nu cunosc legislatia, nu stiu ce drepturi au, sunt nemultumiti de conducerile asociatiilor in care traiesc si in carte nu se aplica legislatia corect... Dar acestia nu reprezinta nici unu la suta din numarul persoanelor din Romania ce traieste la bloc.
Din acest punct de vedere forumul avocatnet seamana cu salile pline de la Tribunal si daca intrati acolo o sa vedeti ca marea majoritate a celor din salile de judecata sunt acolo pentru ca au niste probleme, pentru ca se judeca cu cineva... Ori acestia pot fi cateva sute de oameni fata de milioanele care sunt in afara Tribunalului si care nu au nici o problema cu justitia, cu vecinii, cu infractorii..
De asemenea putem compara forumul avocatnet si cu un spital unde vin oamenii sa caute a se vindeca sau sa-si imbunatateasca starea de santate. Spitalul este plin, stau si doi in pat si sigur ca majoritatea pacientilor sufera, sunt tristi si nemultumiti adesea de tot ce este in jurul lor. Dar, atentie, acestia sunt totusi o minoritate, iar marea majoritate, milioane de oameni sunt in afara spitalului, la munca, la scoala, la teatru, la miting si nu au nici o suparare fata de medici si personalul medical.

Va rog sa aveti in vedere ca daca as posta pe forum in fiecare zi alt subiect in care sa spun cate lucruri bune, legale, normale ce se intampla in asociatii, nu ar prezenta interes decat pentru un numar foarte mic de forumisti. Poate ar posta 2-3 forumisti cate un mesaj de felicitate si-atat.
Un exemplu este subiectul deschis pentru a ne ajuta, a face un schimb de experienta, a ne lamuri..., cum trebuie sa desfasuram adunarile generale, acum fiind perioada desfasurarii acestora. O sa constatati ca acest subiect nu prezinta un interes asa mare, cu toate ca este de actualitate. De ce? Nu prea este subiect de contrazicere, de scandal, de Gica-contra, ci un subiect cuminte, un subiect din care se poate invata. Iata-l:
www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua, eu sunt una dintre cei 2-3 forumisti care va scriu mesaje de felicitare si de incurajare, totodata.Pe acest forum am gasit raspunsuri la multe intrebari ,nelemuriri, pe care le-am avut de-a lungul timpului ( si nu au fost putine).Initial am inceput ca presedinte de A.P.Am facut scoala de Administratori,am luat atestatul si acum sunt cu ,,hartiile" in regula.Inca nu m-am decis daca sa profesez aceasta meserie,dar daca ar fi...stiind ca am pe cineva ca ,, elga50" ,, adriantot " si pe altii langa umarul meu sa ma indrume si sa ma corecteze cand gresesc as face-o aproape cu ochii inchisi.
Nu ma pricep sa dau mesaje private, la urma urmei nici nu imi pasa daca veti sterge, ca Admin acest mesaj , vreau doar sa va multumesc pentru ca ne dati raspunsuri corecte aproape in timp real.Sa fiti sanatosi,Doamne ajuta ! Cu respect,cornelusha =D>
.

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment. Pepe69 Pepe69 Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)