avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesirea din tara cu un minor pe baza certificatului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesirea din tara cu un minor pe baza certificatului de grefa

sunt in proces de acordare a custodiei unice si as dori sa stiu daca la terminarea procesului, in baza certificatului de grefa se poate iesi din tara cu copilul minor, tinand cont ca redactarea hotararii judecatoresti poate dura chiar si luni bune??
Nu vreau sa te dezamagesc, dar legea prevede clar ca la hotararea de fond, exista DREPT DE APEL 15 zile de la comunicare.
Nimeni nu-ti stampileaza vreo hotarare pana nu este redactata, comunicata si nu au trecut cele 15 zile cat timp se poate ataca hotararea.
Flavia a avut o sentinta data in apel si, dupa informatiile mele, dupa apel, sentinta este executorie, chiar daca exista termen de recurs.
Singura cale pe care poti actiona este URGENTAREA redactarii hotararii(termenul este 30 de zile, dar daca se poate reduce la 5 zile(???) + 15 zile termenul de apel, poti reusi sa pleci in martie.
Nu e necesar sa schimbati pasaportul copilului daca e valabil pana in august.
intradevar am avut sentinta data prin apel dar hotararea data prin recurs nu mi-a fost ink redacta si am scos un certificat de grefa cu in care mentiona ca sentinta este irevocabila si am mers cu ele la instanta de fond unde mi-a fost pusa o stampila in care mentiona ca hotararea e ramasa definitiva si irevocabila.asa am procedat eu si am reusit sa fac pasaportul copilului fara semnatura tatalui si am trecut vama fara probleme.acum nu stiu exact,din cate vad situatia dansei e un pic diversa.
Hotararea judecatoreasca trebuie sa fie definitiva si irevocabila ( asadar, procesul privind exercitarea autoritaritatii parintesti poate solutionat de urgenta si cu precadere , pe calea ordonantei presedintiale ).


Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

Art. 30. - (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;

b) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;


(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;

b) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc tuturor pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Minor in strainatate daniela1171 daniela1171 sunt divortata si am o fata de 11 ani ,intrebarea mea este daca as vrea sa plec intr o excursie in strainatate cu fata ce acte am nevoie .Este necesar acordul ... (vezi toată discuția)