avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Buna seara

am si eu o problema la locul de munca .....(cine nu are...?!:(()
In data de 01.nov. am primit o adresa de la firma la care sunt angajat prin care mi se aduce la cunostinta faptul ca sunt convocat la cercetare disciplinara pe data de 5.nov. la sediul firmei, motivul abateri repetate (???) de la procedurile companiei. Mentionez ca distanta dintre domiciliul meu si sediul firmei este de aproximativ 460 km.Am luat legatura cu superiorii solicitind sa mi se aduca la cunostinta ce abateri fac obiectul cercetarii mele disciplinare pentru a-mi putea pregati apararea (documente justificative etc) insa acest lucru nu s-a intamplat .... raspunsul a fost "nu stim" si vei vedea atunci. Avand in vedere distanta, timpul foarte scurt pana la data stabilita pentru convocare , precum si faptul ca in perioada celor 4 ani de cand sunt salariat al acestei firme s-a incercat in mod repetat sa fiu determinat sa-mi dau demisia (s-a dus un adevarat razboi psihologic) am anuntat telefonic intentia mea de a nu ma prezenta la aceasta cercetare disciplinara inaintandu-mi totodata si demisia incepand cu data de 04.11.
Intrebarea mea este ; ce se poate intampla acum ...avand in vedere ca mi-am dat demisia , daca nu ma prezint la aceasta cercetare disciplinara ?
Oricum eu imi doresc incetarea raportului de munca cu aceasta companie.

Va multumesc mult si astept raspuns.
Cu stima
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 00:27, 9 Ianuarie 2009
Decizia de sanctionare se poate contesta in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Buna seara,
Am nevoie va rog, de un sfat, o sugestie, orice.
Sunt intr-o situatie foarte ciudata din care nu stiu sincer cum sa ies.
Mi-am dat demisia de la firma la care lucrez si in acest moment ma aflu in perioada de preaviz. Aceasta perioada se va sfarsi in data de 18.01.2009.
In locul meu a fost promovata o colega din cadrul aceluiasi departament.
Inainte de a accepta postul respectiva colega mi-a cerut o opinie asupra salariului pe care sa il negocieze.
Precizez ca in ROI se prevede ca salariile sunt confidentiale si se sanctioneaza cu desfacerea contractului de munca divulgarea salariului propriu celorlalti angajati.
Revenind la problema mea, in momentul in care colega mi-a solicitat parerea asupra salariului, i-am spus o marja de sume, total diferite fata de salariul pe care il am eu, pentru a-i da o idee de unde sa negocieze.
La momentul in care ea a avut discutia de negociere a salariului, s-a trezit sa spuna ca stie ea sigur ca eu am salariul pe care ea il cere, care, culmea, este diferit de salariul meu si este suma maxima pe care i-am sugerat-o eu.
Ca atare astazi m-am trezit cu decize de convocare pentru cercetare disciplinare in data de 09.01.2009, adica maine, cum ca am incalcat ROI in privinta divulgarii cuantumului salarial.
In aceasta situatie, in care pur si simplu este cuvantul meu impotriva cuvantului ei, ce pot eu face? Cum pot proba faptul ca nu mi-am divulgat salariul?
Singura mea scapare este faptul ca suma ceruta si trambitata de ea este diferita fata de salariul meu, dar totusi, aceste lucruri fiind stiute de catre cei de la RU, de ce s-a mai initat aceasta cercetare? Ce pot eu face sa demonstrez faptul ca discutia avuta cu ea a fost una de ... ajutor, de a-i da niste linii de ghidaj in cadrul unei negocieri, nu divulgarea salariului?
Sunt constienta de faptul ca decizia de a ma da afara, nu o sa ma afecteze in vre-un fel, in sensul ca oricum sunt in preaviz si urmeaza sa plec in scurt timp, dar totusi, pe cartea de munca se vor vedea efectele acestei cercatari si nu as vrea ca acest lucru sa ma afecteze in viitor

Multumesc!
Daca intradevar nu ati divulgat salariul si nu-l cunoaste este ok pentru ca nu il poate spune. Mergeti la cercetarea disciplinara si in notificarea scrisa pe care o dati spuneti ca nu ati divulgat salariul , cunoasteti prevederile RI, dar discutarea la o sueta cu colega despre ce salariu sa ceara ati spus o suma aiurea. Cum regulamentu nu interzice pareri despre ce salarii pot negocia colegii nu considerati ca ati gresit.
Este bine sa accentuati ca s-a discutat ce dorinte are colega nu ce salariu aveti dvs.
Regulamentul nu interzice sa va dati cu parerea desore cat de mare a fie salariul colegilor, in speta al respectivei persoane. Puteti sa va dati cu parerea depre caracterul ei cu privire la afirmatii mincinoase.
Care este dovada că dvs. aţi divulgat salariul? Doar mărturia colegei? ªi dacă dvs. aţi susţine că nu aţi divulgat nimic? ªi dacă acea colegă ar fi aflat din altă sursă cuantumul salariului? Dacă l-ar fi ghicit şi acum pretinde că a aflat de la dvs.? Cum se poate arăta cu (rezonabilă) certitudine că dvs. aţi comis abaterea şi nu altcineva?

Dacă sunteţi cercetată disciplinar, trebuie dovedită existenţa unei abateri disciplinare săvârşite de dvs. Singurele probe pe care le observ sunt susţinerile colegei şi negarea lor făcută de dvs. În condiţii normale, e prea puţin pentru o cercetare edificatoare. În condiţii de rea-voinţă şi prostie pură, e suficient pentru o cercetare de formă şi pentru a vă crea probleme complet gratuite.

Mergeţi la comisie şi susţineţi-vă fără şovăire apărarea. Cheia este să arătaţi că o simplă afirmaţie venită din partea colegei dvs. nu e suficientă pentru a vă dovedi vina, ca atare sancţiunea disciplinară nu ar fi una temeinică. Oricum, chiar dacă "pierdeţi", puteţi cere în instanţă anularea eventualei decizii de concediere.

Plus de asta, mai aveţi un atu. Prin convocarea dvs. de pe o zi pe alta este încălcată procedura cercetării disciplinare, ceea ce vă înlesneşte contestarea ulterioară a deciziei, evident, dacă păstraţi toate probele (ex. convocarea scrisă):

CCMUNN 2007-2010
Articolul 75
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.


Codul muncii
Articolul 76
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.


Succes.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Plecat de la munca fara invoire, nu se mai prezinta nici zilele urmatoare, cum se desface contractul? elena1312 elena1312 Buna ziua, daca s-a plecat de la munca inaintea incheierii programului, fara sa anunte pe nimeni, si nu se mai prezinta la munca nici in urmatoarele zile, cum ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)