avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Gabrielle Monique a scris:

fortata de imprejurari am ajuns la una din sectiile de Primiri urgente ale unui cunoscut spital din localitate...Nu a durat foarte mult pelerinajul nostru pe acolo, deoarece in momentul in care am intrat erau peste 150 de persoane, care asteptau sa fie consultate de unul din medicii de garda. Soseau salvari continuu... mi s-a comunicat sec "...dar sa stiti ca aveti de asteptat, am persoane aici care asteapta de la ora 17.30". Am intrebat "Poftim? Ce fel de serviciu de urgenta este acesta in care oamenii asteapta cu orele sa fie vazuti de un medic? "

@monique:)

si eu ajuns cu cineva din familie la una (slatina), si pe urma la mai multe unitati sanitare "reformate", "modernizate" ale romaniei de azi...

intrebarea care mi-am pus-o peste tot este exact ca a ta ..."ce fel de serviciu... este acesta"?

concluzia mea, intrebarea mea, dupa 3 luni de alergat este ...

ce fel de sistem sanitar este acesta?... ce tara este asta?

... problema nr.1- lipsa medicilor... ca au norma dubla, si ca sunt de 10 ori mai prost platiti (de statul roman) decat cei din europa, e alta treaba...

... eu nu m-am gandit sa-i reclam, ca n-au nicio vina... se descurca asa cum pot... iar noi ne descurcam (obligati sa ne adaptam, ca noi chiar n-avem incotro) asa cum putem...

sunt si ei victime, ca si noi (mai ales)... ale sistemului.

sanatate!:)


ps
exceptiile, medicii "calai", sa fie prinsi si pedepsiti de organele statului...


















Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Din nefericire , justitia oteana si mai ales cea din Craiova , se cam compara cu cea calabreza sau cu cea napoletana din vremuri de dominatie mafiota.
Dar si " actiunile " acestei "justitii" , vin deja tot pe un fond preexistent sau existent , despre care am tot facut vorbire.
"Medici" cu asemenea probleme , nu sunt medici decat pentru ca au niste diplome in posesie, iar in marea lor parte nu au nimic comun cu modul in care isi exercita"profesia" sau cu modul in care au inteles ce au studiat.
Personalul medical , vine ca si comportament , ca atitudine , "profesionalism" de undeva dintr-o lume "arhaica" a secolului al XVIII - lea.
"Taraba de balci rural" sau cea "cooperatista" functioneaza pe sanatatea si banii oamenilor simplii , obligati sa apeleze la sistemul de stat.
Da, ar trebui comentat si faptul ca sunt paturi putine si aparate vechi si medicamentele lipsesc...
Dar: paturile putine nu impiedica un medic sa consulte un pacient si nu il impiedica pe medic sa ceara analize de sange (macar) inainte de a scrie: sub influenta alcoolului. Paturile putine si lipsa medicamentelor nu obliga un medic sa trimita la psihiatrie un om care, de fapt, e anemic si are halucinatii din cauza anemiei... S-au intamplat si din acestea; noroc ca directorul spitalului de psihiatrie era medic in adevaratul sens al cuvantului si nu a administrat ”tratament psihiatric” pana n-a avut rezultatul analizelor: anemie. A recomandat perfuzii cu vitamine si omul a scapat de halucinatii...

In cele mai multe cazuri care ajung sa fie mediatizate (dar nu numai) nu aparatele sunt cauza esecului medicilor.
In plus, in RO e foarte greu sa dovedesti malpraxis-ul: dosarul unui pacient decedat nu poate fi vazut de rudele pacientului pentru ca in lege scrie ca ai dreptul sa-l citesti numai cu acordul pacientului - iar daca pacientul e decedat... trebuie sa apelezi la un medium, eventual, pentru a obtine acest acord... Pentru a avea acces la acest dosar trebuie sa ajungi la judecata - si nu prea ajung multi pentru ca ”la mijloc” avem pe cei de la Colegiul Medicilor... care sunt tot medici si nu sunt intotdeauna obiectivi - din motive care nu tin nici de paturile putine nici de aparatura veche, ci doar de calitatea lor de oameni - pentru ca despre aceasta este vorba in acest topic.
Vorba ’ceea: ”Are maini, are picioare, n-are pene. Doamne, ce e?”
Intrucat nu stiu exact cate zile trebuie sa mai astept de la ultimele aplauze catre trope...o procedez aici la aplauze: =D>=D>=D> pentru fraza: "iar daca pacientul e decedat... trebuie sa apelezi la un medium, eventual, pentru a obtine acest acord"....este totala afirmatia :D

Nu imi prea place regula aceasta cu aplaudatul la 15 zile. Sunt postari la care as dori sa aplaud in ziua respectiva si nu sa astept X zile.....daca ne-ar auzi admini si ar schimba regula macar la 10 zile :love2:........unele comentarii merita sa fie zilnic in TOP raspunsuri.

Si ca sa nu ma "amendeze" Ares sau freelis ca am postat off-topic o sa povestesc si ultima intamplare auzita. :)

Scena: Spital din Bucuresti, camera de Garda.

Pacientii in cauza: 2 tineri suspecti de rubeola

Participanti: peste 20 de pesoane care asteptau sa fie chemate in camera de garda.

In camera de asteptare a garzii discutau 2 mamici preocupate de starea celor 2 copii care pareau ca au rubeola (si mamicile si copii se cunosteau anterior). Cu totul intamplator au ajuns la spital cam la 2-3 persoane diferenta, dar aveau in fatza lor cel putin 16 persoane care asteptau sa intre de peste 2 ore si 30 de minute, prima.

Niciuna dintre ele nu avea cunostinte in randul personalului medical dar una dintre ele este ex-sotia unui foarte cunoscut dirijor si parlamentar.

La un moment dat, se deschide usa camerei de garda, apare asistenta care din usa scaneaza multimea si se adreseaza doamnei de care am pomenit mai sus cu cuvintele: "doamna cu haina de blana, va rog intrati".

Initial, doamna ezita intre sentimentul parasirii la coada a celeilalte mamici si nevoia de a intra fara sa mai stea in asteptare cateva ceasuri, dar cedeaza si intra, insotita de vociferarile nu tocmai politicoase (unele de-a dreptul cazone) ale celor care asteptau de ore.

Tanarul este consultat si se prescrie tratamentul. Mama strecoara delicat o suma, in buzunarul asistentei, multumeste doctorului si roaga asistenta sa o introduca si pe cealalta mamica mai repede, deoarece si ea este "solvabila". Asistenta o asigura ca va proceda in consecinta.

Doamna se indreapta spre usa, moment in care asistenta o opreste si ii indica alta iesire din camera de garda, cu comentariul: "nu pe aici doamna ca va injura amaratii astia".
Doamna iese pe usa indicata.

Cam aceasta ar fi povestea, dar daca ar fi sa scot un murphism care ar putea linistit intra in randul Legilor lui Murphy acesta ar fi: " nu te duce la doctor fara haina de blana".
numarul insuficient de medici raportat la populatie!

(in romania, jumatate fata de media europeana la mia de locuitori)


asta e cauza principala a situatiei descrise, regasita la indigo, in mai toate unitatile sanitare din romania.

cine n-a vazut (nu vede) gramezile alea incredibile de oameni bolnavi de la usile cabinetelor din spitale?!

cine sa intre mai inainte?!

evident, "doamna cu haina de blana"!... si e foarte normal!... cum altfel?

dar ea intra inainte, repet, pentru ca numarul de medici este insuficient!

ca altfel, nu s-ar pune problema cine intra primu'.

e simplu, pana la urma.




Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)