avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
In unul din jurnalele de mare tiraj apare un articol interesant despre "activitatea" unui medic de la Slatina despre am facut vorbire mai sus in una dintre postari
Il supun cu acelasi respect , comentariului dvs :

Sursa : Evenimentul zilei

J
urnalul morții lui Mitrache, pacient într-un spital de stat
Autor: Ionela Săvescu
Moartea lui Marin Mitrache, din Găneasa, judeţul Olt, are tiparul acela meschin al neglijenţelor medicale. Plimbat între două secţii de spital, omul, bolnav de astm, a murit, cum nu se poate mai urât, legat de pat într-un salon de la psihiarie.
Spitalul Judeţean Slatina este, în viziunea celor care şi-au pierdut un om drag din cauza doctorilor de acolo, o bubă. O bubă infectată de neglijenţa unui medic care, în loc să-ţi pună stetoscopul la inimă, şi-l învârte după gât şi te trimite, furios că i-ai stricat ziua, pe unde ştie el mai bine.

Aşa s-a întâmplat şi cu Marin Mitrache. Este cazul care, după atâtea nenorociri care s-au întâmplat la Slatina, a fost trecut sub o tăcere a unei anchete care poate dura luni de zile. Reporterii EVZ au mers să vadă şi să vă povestească paşii simpli prin care poţi muri într-un spital de stat.

De profesie instalator, Mitrache îşi trăia fericita pensie, după o viaţă de muncă în Capitală, în comuna Găneasa, din judeţul Olt. E la o zvârlitură de băţ de Slatina. Trăia singur, după ce nevasta l-a lăsat, iar cei doi copii se descurcau oricum şi singuri. În satul acesta, supravieţuirea lui Marin Mitrache a însemnat o pensie bună – 1.200 de lei. Vecinii spun că, altfel, "moşul" s-ar fi dus de mult de singurătate. Pensia i-a permis, din 2005 până în ziua în care a murit într-un mod ruşinos, să aibă o viaţă socială la birtul din sat, unde există un dozator de bere rece vara şi un vin fierbinte şi un pic îndulcit iarna.

Prima criză

Vecinii lui Mitrache sunt şi astăzi muţi de mirare. Pe la ora prânzului, "moşul" ieşea din casă şi mergea la cârciumă, să-şi salute prietenii şi să-şi ia napolitane cu miere şi cacao. Avea el un capriciu de pensionar – să manânce dulce precum copiii. Astăzi, lumea dezbate şi-şi aduce aminte cum s-a dus omul ăsta calm, internat ca să moară într-o secţie de psihiatrie, şi cum îi luau lui cinci minute să treacă pe partea ailaltă a drumului lat de vreo cinci metri, să meargă acasă.

Într-o sâmbătă, pe 11 februarie, Lole, băiatul care mai trecea să-i facă focul lui Mitrache, a intrat în curte. A dezlegat poarta, a împins mai încolo zăpada din faţa casei şi, când s-o ia mai înainte, a dat peste Mitrache. Căzuse. Omul însă putea să vorbească. A ieşit să ia nişte lemne, a respirat aerul mai tare de dimineaţă, a zis că poate s-ajungă în casă şi pac!, s-a rostogolit pe jos, în zăpadă. Lole l-a dus în casă, l-a întins pe pat, i-a făcut focul şi s-a dus.

"Hai că moare!"

La amiază, Lole a trecut iar pe lângă casă. S-a oprit pentru că văzuse că din hornul lui neaʼ Mitrache nu mai ieşea fum. "Lemne verzi! Iar s-a stins nenorocitul de foc!", a spus băiatul, şi a intrat iar în casă. Mitrache se zbătea pe podea şi urla după mamă. Băiatul a ieşit să strige o vecină care stă casă în casă cu moşul, tanti Lizica. "«Hai că moare!» a ţipat Lole şi-am sunat la 112, cum se face. M-am dus în casă. Mitrache era pe jos şi se zbăteeeeaaa. Ca toţi dracii făcea", spune tanti Lizica.

Între timp, a intrat în casă şi Emanuel Tănase, prieten bun al mortului: "Eu îl ştiam cu astm de ăsta, de nu respiri. Avea tot timpul la el un spray. «Domneʼ, unde e sprayul?» am zis şi m-am uitat aşa şi l-am văzut pe masă. I-am dat cu spray în gură şi parcă şi-a mai revenit".

Targa şi nevasta

Tanti Lizica a mai stat la Mitrache în casă până a venit ambulanţa. O asistentă firavă, cu o geantă cu pastile şi tuburi s-a oprit în prag. I-a dat pe toţi deoparte să-i facă manevrele pacientului. "Mitrache tot se zbătea. ªi asta, asistenta, ce-a zis? «Domle, e recalcitrant! Chem poliţia!»", relatează fără suflare domnul Emanuel. Trei agenţi au venit să-l potolească pe bolnav: "A venit şi nevastă-mea, c-aşa se-adună oamenii. Dar bine c-a venit! Că l-au pus pe targă şi când să-l scoată din casă, n-avea cine trage targa. ªi-a pus mâna la cărat nevastă-mea. Eu n-am putut, că abia m-am operat de henrie de disc!". Domnul Emanuel spune că asistenta "l-a tratat ca pe un animal" pe moşu Mitrache: "A zis că e beat. Eu am stat cu nasul lângă gura lui când i-am dat cu sprayul în gură. Domne, nu mirosea a băutură. Vă spun eu!".

Când a dat să plece asistenta, şi-a dat ochii peste cap când s-a uitat pe gărzile de la spital. "ªtiţi ce-a spus? «Aoleu! Păi doctorul ăsta n-o să mi-l dea jos nici din ambulanţă!»", spune Emanuel Tănase: "ªi mi-am zis: gata, ăsta nu se-ntoarce viu!".

Ambulanţa

De cum a ieşit salvarea de pe uliţă, prietenii lui Marin Mitrache s-au rupt, pentru câteva zile, de scenariul filmului morţii lui. Au revenit când în faţa porţii moşului s-a oprit o maşină mortuară, din care au coborât un sicriu şi o tânără – fiica moşului.

Mădălina Deloreanu, şefa serviciului de ambulanţă Slatina, a făcut chiar un dosar pentru "cazul Mitrache". ªtie că pe 11 februarie, la ora 14:26 fix, o doamnă a sunat la 112 pentru a anunţa urgenţa. La 14:50 a ajuns ambulanţa la Găneasa, iar la 15:25 pleca de acasă de la pacient: "Asistenta a ajuns la Slatina, a mers la Spitalul Judeţean, la Unitatea de Primiri Urgenţe şi a intrat la triaj. De la triaj, a mers la medicul Cornel Fulga, căruia i-a prezentat cazul. I-a spus că pacientul este recalcitrant şi că este în salvare cu poliţiştii şi cu ambulanţierul. Fulga a întrebat dacă i-a făcut foaia de observaţie, a semnat-o şi a trimis-o cu pacientul la psihiatrie".

Opt ore în salon

Sarcinile asistentei de pe ambulanţă s-au cam încheiat în momentul în care pacientul a fost predat la psihiatrie, unui medic de gardă. Aşa cum spune Mădălina Deloreanu, Mitrache a fost internat într-o clinică nu departe de spital, cam pe la ora 16.00. Acolo a fost dat jos pentru prima oară din ambulanţă, pentru că, la spital, medicul Cornel Fulga n-a vrut să-l vadă. I s-a spus că există suspiciunea să fi băut, că se zbate şi gata, l-a pasat altcuiva. Lui Mitrache i se luase doar tensiunea – avea 14. Moşul însă abia putea să respire.

Mădălina Deloreanu a intrat, pe 11 februarie, seara, în tura de noapte. Pe la miezul nopţii, un apel în centrală dădea un semn de alertă la clinica de psihiatrie. "Pacientul era în comă. La ora 00:22, a intrat în stop cardio-respirator şi eu l-am resuscitat timp de 30-35 de minute. Fără rezultat", îşi aminteşte Deloreanu.

În cazurile astea, ca cel al domnului Mitrache, Mădălina Deloreanu învaţă pe de rost orele exacte. Sunt nişte detalii care ar putea spune, în urma unei anchete, din vina cui a murit un anonim ca Marin Mitrache, 65 de ani, Găneasa, Olt. În urma autopsiei, s-a constatat că moşul nu avea deloc alcool în sânge.

Anchetă în spital

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a fost trimisă la Spitalul Judeţean Slatina să ancheteze decesul. Există atâtea precedente în istoricul acestui spital, din încăperile căruia tâşnesc şi câte cinci oameni odată, medici, pacienţi, poliţişti locali, infirmiere, vizitatori, că planează, în mintea oricărui intră în el, ideea că aici mori cu zile.

Doctorul Cornel Fulga, cel care l-a trimis la psihiatrie pe Marin Mitrache când omul avea nevoie de aparate care să-l ajute să respire, este anchetat acum pentru ucidere din culpă.

Câteva descrieri ale jurnalştilor locali despre renumitul doctor Fulga sunt înfiorătoare: "mesagerul morţii", "îngerul morţii", "recidivistul" sau "la puşcărie cu el!".

Instanţa i-a dat dreptate

Când s-a aflat că Mitrache a murit, medicul Fulga şi-a adus probabil aminte de Mihai Constantinescu, din Drăgăneşti. Avea 62 de ani şi s-a dus pe lumea ailaltă ca moşul din Găneasa. În 2009, o ambulanţă l-a adus la spital. Asistenta de pe salvare îl găsise lat în curte. O urgenţă. Fulga era de gardă. I-a spus asistentei că nici nu se uită la el, că n-are asigurare. L-a trimis la o altă secţie.

Asistenta Mihaela Ioniţă l-a aşezat pe Constantinescu într-un cărucior cu rotile şi a bătut la uşa tuturor cabinetelor, timp de patru ore, până când inima bărbatului s-a oprit în urma unui infarct miocardic. Cornel Fulga a fost atunci suspendat din funcţie. A dat spitalul în judecată, pentru că a fost concediat abuziv, iar anul trecut câştiga, irevocabil, dreptul de a se întoarce la muncă, în acelaşi spital. După câteva luni, imaginea pacientului trimis de colo-colo până când moare s-a reluat în Slatina.

"A venit şi nevastă-mea. Că l-au pus pe targă şi când să-l scoată din casă, nu avea cine trage targa. ªi-a pus soţia mâna la cărat. Eu n-am putut, că abia m-am operat de hernie de disc!“
EMANUEL TÃNASE prieten şi vecin

"Sunt excepţii"

Andrei Iordache este de două săptămâni manager al Spitalului Judeţean Slatina. E atent la ce spune. Doar are anchetă în spital. Un lucru, zice el, îi este clar. Cazurile astea, "strigătoare la cer", cum le descrie managerul, "sunt nişte excepţii": "Cunosc fenomenul sanitar din Slatina. Realitatea este că sunt tatăl a două fetiţe. Cele două fetiţe au fost născute de soţia mea, aici, în spital". E un motiv suficient de bun pentru Andrei Iordache să capete încredere în toţi colegii lui: "Sunt nişte profesionişti. Problema este a infrastructurii şi a aparaturii medicale".

N-a fost consultat

Despre ce s-a întâmplat pe 11 februarie, Iordache a aflat ulterior din declaraţiile celor care s-au întâlnit, pentru ultima oară, cu Marin Mitrache: "Este strigător la cer ca pacientul să moară după opt ore dintr-o cauză organică. El a fost adus la spital, iar medicul Fulga nici nu l-a consultat. Nici măcar nu l-a văzut". Din cauza asta, managerul a decis să-l suspende pe doctor: "ªtiţi cum e: fiecare medic are cimitirul lui. Este un caz care ne-a pus o etichetă nefavorabilă".

"Pentru ea este un subiect delicat şi vrea să-l uite"

Mai mult preocupat de imaginea spitalului decât de ce s-a întâmplat atunci în spital, Iordache lasă legea şi specialiştii să spună care e soarta doctorului Cornel Fulga. Nu ştie însă ce s-a întâmplat cu pacientul Marin Mitrache după ce a ajuns la psihiatrie. Dă un telefon la medicul care era atunci de gardă, Angela Dumitrescu. Din telefon se aude o voce înaltă. "E stresată. Pentru ea este un subiect delicat şi vrea să-l uite. Nu e obişnuită să vorbească cu presa", o apără Iordache.

Opt ore au trecut până când Marin Mitrache să-şi dea duhul în salonul de la psihiatrie. Iordache nu ştie însă ce teste medicale i s-au făcut, dacă i s-au făcut, în tot acest timp: "Starea lui s-a degradat brusc. Nu ştiu dacă a fost consultat, că evaluarea psihiatrică a unui pacient se face în timp".

RECIDIVISTUL. Medicul Cornel Fulga

SFÂRªITUL

"Cristinel" a venit să-l ducă la groapă

Marţi, 14 februarie 2012. Când îndrăgostiţii îşi plimbau mesaje de dragoste prin sms-uri, sicriul lui Marin Mitrache era adus acasă, în Găneasa. Astăzi, Dacia albă a moşului, singura avuţie cu care s-a întors la casa părintească după o viaţă muncită în Capitală, e parcată în curte, sub un acoperiş de zăpadă.

Ion Florescu, patronul birtului, spune că a venit fiica lui, Cristina. N-a stat de vorbă de vecinii. ªi-a văzut de înmormântare şi-a plecat înapoi la Bucureşti: "Toată ziua vorbea de Cristinel, că aşa îi spunea el. La băiat, Marius, avea însă o foarte mare slăbiciune. A avut ghinion cu el, că şi-a pierdut vederea într-o explozie şi tare suferea".

La magazinul unde e patron Florescu, Marin Mitrache venea să cumpere cu banii jos. "Mai bea o bere, dar niciodată tărie. Îi mai spuneam şi eu: «Mai stai, că mai dau eu un rând». Dar aşa era el, nu consuma până să cadă sub masă".

Când a aflat că moşul s-a dus, Florescu spune că era la magazin. A pus mâna pe-un chibrit, a scos o lumânare şi a aprins-o pentru sufletul lui.

Tănase i-a săpat mormântul

Prietenul moşului, Emanuel Tănase, oftează şi astăzi. Nu se aştepta să ajungă să-i sape groapa. Spune că atunci când a avut probleme "cu instalaţia", s-a dus să se caute la Craiova. De hernie s-a operat la Bucureşti: "N-a fost frică atunci. Mi-am zis că dacă tot am posibilitatea la mai bine, de ce să nu mă duc? Mai calc eu la spitalul ăla vreodată?". Se gândeşte un pic: "Domne, nu zic nu! Că suni la ambulanţă şi te duc ăia unde e mai aproape. Acuma, cum mi-o fi şi mie soarta!"

MOARTEA LA SPITALUL SLATINA

Septicemie de la o banală fractură

Odată cu moartea lui Mihai Constantinescu, în 2009, Spitalul Judeţean Slatina a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii. S-a întâmplat ca în mai 2010 un copil de nouă ani, venit la spital pentru a i se pune nişte atele ghipsate la o mână, să moară din cauza unei infecţii generalizate. Medicii i-au amputat braţul, iar băiatul a murit din cauza septicemiei. În august, un copil de doi ani a murit după ce s-a înecat cu câteva boabe de porumb. Asistenta de pe ambulanţă l-a preluat în stare stabilă, la spital a decedat câteva ore mai târziu, după ce a intrat în comă. În decembrie, o gravidă sănătoasă tun murea în sala de operaţii. I se chiureta o sarcină extrauterină.
Bărbatul care a murit la Spitalul din Slatina suferea de pneumonie
Medicul din Slatina acuzat că a refuzat un pacient pledează nevinovat. Președintele CJ îl dă în judecată
Medic acuzat că lăsat să moară un pacient, din nou la muncă
Tragedie cu repetiţie de la Slatina



Citiţi mai mult: EXCLUSIV EVZ: Jurnalul morții lui Mitrache, pacient într-un spital de stat - Exclusiv EVZ > EVZ.ro [ link extern ]
EVZ.ro
in spitalul judetean din slatina pacientii sunt cate 2 in pat (medicii au "norma" dubla, decat normal). si-si cumpara medicamentele de la farmaciile din oras. aparatura medicala... veche, nu functioneaza...
... poate si astea ar fi de comentat la slatina...
Da cearls, ai dreptate....este si vina sistemului de sanatate cu firimiturile de buget aruncate pentru Spitalul din Slatina. Oricum in zona respectiva spitalul este cunoscut ca si "Spitalul Mortii" (stiu asta de la cunostintele pe care le am in zona aceea) iar cativa dintre doctorii care profeseaza acolo sunt considerati adevarati calai. I s-a dus buhul acestui spital deci undeva trebuie sa fie o buba cangrenata acolo.
eu chiar sunt din zona... medici "menghele" cred ca sunt (pot fi) in toata tara, in toata lumea, nu numai in slatina...

oricum astia sunt (ar fi) exceptii... sa-i prinda si sa-i sanctioneze!

problema urata e lipsa medicilor si a paturilor de spitalizare... desfiintat spitale in judet... pusa lumea pe drumuri la... "spitalul judetean slatina"...

si-acoloooo... carui bolnav sa i se asigure mai inainte patul si asistenta corespunzatoare?... incepe cosmarul.

dar cred ca slatina nu e o exceptie in romania. e regula.
Problemele medicului de la Slatina , nu sunt legate numai de probleme de sistem , eu nu am politizat si nici nu am intentia sa politizez discutia , chiar daca unii "participanti" se "chinuie" sa o faca.
Problemele medicului sunt in primul rand ale sale personale si sunt legate de lipsa de pregatire si de chemare , de incapacitate profesionala , de multe alte motive aratate mai sus in interventiile anterioare ale unora.
Sistemul nu a venit decat sa acutizeze problemele deja existente.
Cred ca in cazul de mai sus ar trebui discutat , dar nu prea sunt elemente din dosar , si despre "permisivitatea arhicunoscuta" a justitiei oltene.

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)