avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.

Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Pai , daca" dati " totul pe sistem si pe ministru ce faceti , stimata doamna , nu politizati ?
Stimata doamna , cu tot respectul , dvs, vedeti intr-un singur sens .
Este dreptul dvs , pe care am sa il respect , chiar daca nu va inteleg "cerbicia" , chiar daca am convingerea ca lucrurile pot fi discutate fara patima si fara a le politiza.
Daca doream sa fac politica , sa discut politica , ma adresam topicului de discutii politice , dar nu m-a interesat partea politica .
Macar acest fapt este evident ?
In fond fiecare are dreptul sa mearga in ce sens doreste , dar va asigur ca nu acesta este si sensul meu (cel urmarit de dvs.) , ca nu aceasta este si directia pe care am dorit sa o dau discutiei.
Sunt fapte si acte contrarii oricarei deontologii , oricarui protocol medical , sunt fapte penale si exista si victime dintre care cele mai multe , tacute de frica sau din lipsa unei pregatiri scolare , dar mai ales din lipsa intentionata si vinovata a unor informatii corecte .
Ma voi mai referi la si la alte fapte , legate de "smecheriile dintre medici" si industia medicamentelor.
1.Afirma fratele - de meserie avocat , dar si martor la faptele petrecute - al uneia dintre victimele de la Sighetu Marmatiei, despre activitatea medicilor locali ca , de pe unii dintre cei arsi "curgeau pieile" si medicii tot evaluau.
Ce ?
Intrebare fara raspuns , dar venita in sprijinul afirmatiilor de mai sus despre realitatea lumii medicale in care traim.
2.La Slatina , un medic "ajuta" prin incompetenta sa , a doua oara , la pierderea unei vieti

3. Intre medici si firmele de medicamente si materiale sanitare exista intelegeri , daca nu oneroase , cel putin imorale , care aduc importante medicilor pe masura implemntarii medicam,enteleor unor firme pe retetele pacientilor sau a folosirii unor materiale ale unor anumite firme.
Se inlatura produse de calitate , pentru ca firmele stimuleaza financiar si nu numai , medicii pentru folosirea produselor acestora.
Medicii sunt dusi la diferite mese organizate , in restaurante de lux , stipendiate de firme prin intermediul reprezentantilor lor in teritoriu , vezi Doamne , pentru discutii profesionale .
Medicii , care folosesc sau prescriu respectivele produse , primesc beneficii financiare importante , sunt dusi pe cheltuiala firmelor furnizoare in excursii sau la diferite simpozioane sau conferinte in strainatate.

Toata aceasta "mizerie" inlatura concurenta reala , inlatura lucruri ieftine sau paleative cu preturi mai acceptabile si de buna calitate , aceasta situatie , lasand o mare masa a bolnavilor , multi dintre ei pauperi , intr-o "ceata urata " sinonima cu grija fata de pacientii din "lumea a treia".

Sa fim clari , nu ma refer la toate medicamentele si produsele , dar la cele mai multe dintre
ele , dar ma refer la optica majoritatii pacientilor de a nu avea de-a face sau de a avea de-a face cat mai putin cu sistemul medical national de stat.
Din nefericire , numai cei cu o anumita situatie , isi pot permite sa apeleze la ajutorul meidinei private.

Ca de obicei , constat ca in asemenea cazuri foarte putini dintre noi , au macar curajul sa spuna lucrurilor pe nume - si le multumesc sincer celor care au avut o parere - si ca unii dintre noi , reactionam doar cand propria persoana sau cea a unui foarte apropiat este cumva lezata.
De asemeni am observat ca unii dintre noi , nu ne debarasam de obiceiul de a ierta medicul care greseste , de a uita ca poti schimba medicul de familie sau medicul curant , ca poti avea dreptul sa reclami ceea ce nu este normal si legal .
Aceste "reflexii" apartin trecutului , cand spuneam ca de "medicul acela" s-ar putea sa ne mai "lovim "si deci nu trebuie criticat sau reclamat .
Domnilor si doamnelor , trebuie sa folosim toate posibilitatile legale pentru a ne face dreptatea de care avem nevoie , pentru ca actul medical sa se retransforme in apostolat , pentru a elimina "ponderea" trocului si a tarabei din actul medical.

Eu totusi imi exprim speranta ca nu este greu sa fim normali !
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
r.gabi a scris:
Ca de obicei , constat ca in asemenea cazuri foarte putini dintre noi , au macar curajul sa spuna lucrurilor pe nume - si le multumesc sincer celor care au avut o parere - si ca unii dintre noi , reactionam doar cand propria persoana sau cea a unui foarte apropiat este cumva lezata.

Va dau dreptate domnule @r.gabi.

In aceasta seara, fortata de imprejurari am ajuns la una din sectiile de Primiri urgente ale unui cunoscut spital din localitate. Eu sunt racita in acest moment, dar fiica mea s-a simtit foarte rau si la orele 22 am plecat spre spital. Nu a durat foarte mult pelerinajul nostru pe acolo, deoarece in momentul in care am intrat erau peste 150 de persoane, care asteptau sa fie consultate de unul din medicii de garda. Soseau salvari continuu, care aveau prioritate (era si normal!). In momentul in care am inregistrat-o pe fiica mea pentru a i se deschide fisa de consultatie mi s-a comunicat sec "...dar sa stiti ca aveti de asteptat, am persoane aici care asteapta de la ora 17.30". Am intrebat "Poftim? Ce fel de serviciu de urgenta este acesta in care oamenii asteapta cu orele sa fie vazuti de un medic? " Raspunsul, la fel de sec "Va convine bine..nu...". Tocmai ma pregateam sa ii dau replica, cand in aceasta unitate a intrat un domn purtat pe brate de sotia si fiica acestuia. Aproape ca il tarau, omul acuza dureri mari in partea stanga...stiu doar ca nimeni nu a miscat un deget. Toate cadrele medicale prezente acolo se uitau si-i spuneau sa ia loc. Sotia a spus ca o ora a sunat la Statia de salvare, insa nu a raspuns nimeni. A venit cu un taxi si nu erau luate in seama. Nu am mai rezistat si am explodat. Le-am spus ca le chem televiziunea pentru a arata si celorlalti cum sunt tratati oamenii intr-o sectie de primiri urgente. Ca stau si se uita la omul acela care tipa de durere.
In momentul in care mi-am scos telefonul mobil pentru a-i filma, s-au ridicat de pe scaune sa aduca o targa. Bietul om a fost introdus in sala de consultatii.
Mi-am luat copilul si am plecat de acolo. Intr-adevar exista si policlinici particulare unde, cu bani, suntem tratati cu toata seriozitatea. Si noi, dar si boala noastra. Maine voi apela la una dintre acestea pentru copilul meu.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Imi pare deosebit de rau , stimata doamna si ii urez multa sanatate fiicei dvs.

Din pacate , aici nu vorbim despre sisteme neaparat , nu vorbim despre politica , cea medicala fiind aceiasi de peste 21 de ani , vorbim despre batjocura si despre incompetenta institutionalizate , vorbim despre culpe si complicitati , despre incalcarea legii.
Este mai mult decat deranjant , este revoltator , am ajuns sa ne fie rusine ca vietuim alaturi de asemenea oameni.
Inca o data , multa sanatate !
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Va multumesc din suflet, domnule @r.gabi!

Intr-adevar este revoltataor, iar maine dupa ce ma ocup de Andreea, voi avea grija sa intreprind ceva si in privinta acelora despre care am scris in aceasta seara aici.

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)