avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Inca un exemplu care cred ca nu are legatura decat cu competenta si profesionalismul medicului in mainile caruia "ne lasam viata".....in speranta insanatosirii.

www.avocatnet.ro/content/for...
Nu are vina ministrul cu privire la contractele incheiate intre medici si firmele furnizoare de medicamente sau furnizoare de aparatura medicala , furnizoare de accesorii pre , post operatorii sau pentru cele care se monteaza in timpul operatiilor.
Daca citeati cu atentie , in primele postari am facut copy-past de pe concluziile unor reclamatii care se refera la astfel de situatii ,din care rezulta castigruile fiecaruia.
Nimeni nu le recunoaste , decat eventual , in soapta , dar se cunosc situatiile , astfel cum se arata in fragmentul pe care l-am scris si vi-l reofer spre lectura , insotit de constatarea ca la spitalul respectiv se monteaza stanturi "intr-o veselie";

Un medic de la Institutul de Boli Cardiovasculare "Z" , reclamat de unul dintre pacientii sai, spune ca diferenta aceasta de pret nu are cum sa ramana in buzunarul nimanui pentru ca pretul achizitionarii la bucata, de la distribuitor, este de 2.200-2.500 de euro, in functie de tipul de stent si de firma producatoare. Totusi, un director din cadrul unei companii farmaceutice recunoaste ca medicii sunt "stimulati": "Se numeste «discount comercial», poate ajunge pana la 110% si se da pentru ca o firma sa iasa in fata firmelor concurente".


Referitor la acest ultim citat dintr-un comentariu mai amplu , referitor o anumita clinica , este interesant ca dupa aceea in saloanele clinicii de cardiologie se aflau , in majoritate , pacienti care fusesera convinsi sa li se monteze respectivele "stanturi" , multi dintre acestia nestiind nici macar ce reprezinta ele.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Nu , doamna , nimeni nu "glorifica" acest sistem , dar nu este el cel care a generat sau genereaza rapacitatea sau lacomia , badarania , lipsa de comunicare , grija fata de aparoapele aflat in nevoie .
Nu sistemul este cel care te invata sa furi din medicatia pacientilor si sa o dai pe "ciubuc" celor care platesc mai bine.
Acestea tin de caracter , de educatie , de chemare , de pregatire , de pricepere intr-un "domeniu" (atentie la ghilimele !)sau altul.

Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
r.gabi a scris:

Nu sistemul este cel care te invata sa furi din medicatia pacientilor si sa o dai pe "ciubuc" celor care platesc mai bine.


Corect! Nu sistemul te invata, in schimb te poate mentine, asa incat sa excelezi, in asemenea practici.

Din propria mea experinta, va pot spune ca traind intr-un spital timp de trei saptamani, 2 zile si patru ore, am avut parte de prea multa rautate...)ca sa nu-i zic altfel)
1. Din partea,unui medic de familie ce trateaza o raceala, cica puternica la plamani, timp de 18 zile, incontinuuu, fara pauza,schimband un antibiotic cu altul, pana pacientul ajunge in icter hepatic.
2. Din partea unui medic , care in urma RMNului, imi da in scris, alb pe negru, ca ficatul este sanatos, la un bolnav, suspect atat in urma ecografiei, analizelor, cat si a simptomatologiei, de cancer hepatic grIV., fapt care duce la deschiderea pacientului...doar pt ca exista incopententa unora in imagistica.
3.Din partea asistentelor, ce nu respecta administrarea tratamentului medicamentos, desi aceasta fusese prescrisa de medicul chirurg, fapt pe care dansele si l-au scuzat ,in fata sefului de sectie, sec..."oricum, moare in cateva zile", si binenteles, s-a trecut mai departe.
4.Din partea infirmierelor, pe care trebuia sa le platesc, pentru a ma ajuta.
Pe 23.02 se fac 2 ani de cand a murit, dar eu inca nu am inteles, cum de medicul,cadrul medical, te poate apropia de sfarsit.
O zi buna!



Stiu ca multora nu le plac adevarurile de felul celor aratate mai sus de distinsa doamna sau ca multi gasesc intotdeauna motive pentru a justifica lucruri sau gesturi grave , motivatii in a nu fi ceea ce trebuie sa fii.
Eu cred ca acest comportament "caldut" de acceptare a tuturor lucrurilor anormale , ba mai mult de a le gasi si justificari "ieftine" , nesustinute de argumente , macar plauzibile , ar trebui sa dispara , pentru simplul motiv ca persoanele care nu vad realitatea , chiar maine ar putea sa o simta si sa o resimta personal , intr-un mod dureros.
Din nefericire , trebuie sa constientizam ca astfel de dureri uneori pot fi chiar ireversibile.
Nemultumirea trebuie sa aiba si urmari....a carcoti pe la colturi...nu aduce schimbare...doar a infiera 90% din doctori de care pana la urma depindem cu totii cand avem nevoie, a i desprinde de sistemul in care lucreaza si a nu vedea si lucrurile bune care se mai intampla...rar ce e drept.....insa cu personal redus si prost platit...mi se pare rea vointa....
Incercati sa schimbati mentalitatea romaneasca sa nu mai se de bani in plic pentru servicii medicale care ar trebui sa fie gratuite si atunci mai vorbim.....
In rest ramanem cu carcoteala pur mioritica.....

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)