avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Imi pare rau ca o persoana ca dvs, intelege greu niste probleme reale.
Una dintre ele , care ar rezulta cel ptuin din exprimarea de mai sus , este evidenta .
Nu "infierez" persoane de care mai devreme sau mai tarziu toti putem avea nevoie , nu "infierez" pe nimeni "cu manie proletara" constat- si nu numai eu- incompetenta , spaga generalizata , lipsa de chemare , dar mai cu seama , nu mi-este frica sa o fac , spre deosebire de dvs :
.doar a infiera 90% din doctori de care pana la urma depindem cu totii cand avem nevoie,


Nu stiu daca verbul folosit de dvs este cel mai indicat , dar pentru orice eventualitate , va ofer in paste copy semnificatia cuvantului pe care l-ati folosit , tocmai pentru ca am senzatia ca nu il folositi corect , cel ptuin raportat la persoana mea:

ÎNFIERÁ, înfierez, vb. I. Tranz. 1. A însemna un animal cu ajutorul fierului înroșit. 2. Fig. A condamna cu toată severitatea, a osândi în public; a stigmatiza. - În + fier.
Sursa : DEX '98


Va doresc sa nu aveti parte de astfel de medici , chiar cu riscul de a nu va schimba parerea total eronata.
In rest , acelasi respect , dar si o mica doza de intelegere pentru o anume "ignoranta" in materie
@mirela741 ascris:
"Nemultumirea trebuie sa aiba si urmari....a carcoti pe la colturi...nu aduce schimbare..."

Ba, poate aduce si schimbare.
Nu mai crezi in orice medic...iar de vei avea nevoie, nu te vei lasa pe masa/mana oricui.
Sa va fereasca D-zeu Doamna, sa fiti operata de apendice, doar pt ca ati fost constipata -cazul fetei mele. Norocul nostru, ca aveam in" dotare" agendei tel si medici buni, pe care i-am sunat si au videcat-o telefonic, trimitand-o doar la baie , nu direct pe masa de operatie Va asigur, ca nu este o gluma !
Va asigur, ca nu este o gluma !
Sa va fereasca D-zeu Doamna, sa fiti diagnosticata cu pancreatita, sa va asteptati sfarsitul, ca ulterior ,un alt doctor sa va scoata apendicele, si...gata!Multi ani inaite! -cazul varului meu..
Va multumesc!

Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
ContSters233548, utilizator
Daca tot ati dat copy paste din dex online ca e la moda........ Oare nu condamnati cu toata severitatea 90% din doctori sau ati uitat ce ati scris in primele pagini...cand va refereati la un procent de 90% din cadrele medicale.....
Problema este ca desi nu am experienta dvs de viata, am totusi o anumita calificare ca sa mi tineti lectii de limba romana, cu tot respectul cuvenit....
Referitor la ce inteleg eu....am spus si daca doriti mai repet ....am recunoscut ca sunt si doctori sau cadre medicale medii care nu si fac datoria sau si o fac intr o maniera care ii descalifica, insa exista si doctori care sunt minunati...am exemple..insa nu mi place sa le fac publice , aceste exemple, pentru ca mi ar atinge intimitatea, asa cum am si exemple negative, si tot din acelasi motiv nu doresc sa le fac publice.
Cat priveste spaga....cea de toate zilele, doar mai sus am spus ca trebuie schimbata mentalitatea romaneasca ...sa nu se mai dea spaga...si sa nu se mai primeasca spaga....dvs cititi Mesajele Mele trunchiat?!

Anlexia...imi pare rau pentru fiica dvs, ca mama vorbind, asa este nu trebuie sa te lasi pe mana oricarui doctor...ca in orice profesie reputatia acestora este cunoscuta....

Eu va doresc Tuturor multa sanatate ca I mai buna Decat toate! Si pana sistemul de sanatate nu va fi pus la punct si curatat de sus pana jos....paza buna trece primejdia rea! Adica sanatate inca odata!
@r.gabi. mai întâi va mulţumesc de invitaţie, apoi vă asigur că nu sunt străină de mediul spitalicesc, atât prin intâmplările personale, pe care le-am mai expus cu mult timp în urmă, cât şi prin diversele legături de rudenie sau de prietenie cu persoane din acest mediu.
Aş vrea să păstrez toată echidistanţa de care sunt eu capabilă( :"> deşi nu reuşesc întotdeauna) aşa încât voi relata fapte.
Mă aflam pe unitatea de primiri urgenţe când, o doamna asistentă i-a solicitat unei infirmiere să-i aducă pentru investigaţii victima unui accident rutier, care urma să fie scos de la tomograf. Infirmiera, care fuma (în UPU), răspunde: "Lasă-l s-aştepte, că tot soarta aia o are! Doar nu vrei s-o sting acum (ţigara era mai puţin de jumătate fumată), când e cel mai bun gust!" No comment...
O mămică merge la urgenţă cu copilul care se lovise la cap (a căzut cu capul de calorifer şi a avut o plagă deschisă, urmând a i se prinde copci) şi aştepta să intre la radiografie. A fost ţinută la uşă 45 de minute, timp în care au intrat diverse persoane, adulţi, şi au ieşit din cabinet cu radiografiile.
O altă mămică merge cu copilul la spital pentru că avea febră mare. Este internată, i se prescrie tratament copilului, dar mama nu e lăsată să vada fişa de observaţie (mie îmi şi explicau ce substanţe conţine fiecare medicament sau ce înseamnă o anumită denumire, care sunt parametrii normali ai unei substanţe etc). Este trimisă a doua zi să cumpere un antibiotic, iar când se întoarce în salon, nu mai găseşte copilul. Acesta fusese suspectat de varicelă şi mutat la contagioase. Când mama încearcă să spună că avusese copilul varicelă cu un an înainte, au început să ridice tonul şi să-i spună că este inconştientă că n-a spus. Mă întreb eu, de la ce avea copilul erupţie pe piele? Nu cumva de la medicamente administrate greşit sau la care copilul avea alergie?
Sincer vă spun, că decât în spitalele de la noi, mai bine rugăciuni!!! E exact acelaşi lucru, cu precizarea că nu te otrăveşte nimeni...
Am atât de multe exemple... dar am şi contraexemple.
În privinţa şpăgii... nu am exemple pozitive.:(
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
elena138, utilizator
Va multumesc d-na "elena138" si dvs , ca intotdeauna ati pus punctul pe "i".
Se pare ca realitatile , la care v-ati referit si dvs , sunt greu de "digerat" pentru unii.



Nu infierez , nu blamez , nu condamn , constat .
Ce este mai mult de constatat decat ca inca 10-20% dintre medicii de calitate au plecat in strainatate.
Cei care nu au putut da alte examene , nu stiu limbi straine sau nu puteau face fata exigentelor unui sistem medical strain , avansat au ramas aici si ne mananca zilele sau fac experimente pe pacientii deveniti cobai.
La fel s-au petrecut si cu multi dintre membrii ai personalului mediu , cei ramasi vor sa se imbogateasca peste noapte prin furtisaguri si aranjamente.
Nu va contest d-na pregatirea , eu v-am contestat doar adresarea.

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)