avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Domnule Gabi, nu intelegeti gresit mesajul meu. Eu m-am referit la faptul ca in acest mesaj nu ati deschis calea unor discutii, doar ati relatat un caz. Mi-ar fi placut sa va spuneti si punctul de vedere, eventual sa mentionati ce ati dorit prin postarea acestui mesaj. Parerea mea despre sistemul in Romania am detaliat-o pe blog-ul meu : [ link extern ]
deci nu fac temenele in fata unui sistem medical execrabil, un sistem in care noi suntem cobaii prostiei unora, indolentei altora si tupeului celor de la varf. Cu scuzele de rigoare pentru modul de exprimare anterior ce a lasat loc de interpretari negative, va multumesc pentru intelegere
Prin acest mesaj , care nu este numai o povestire , doresc sa cunosc parerea lumii , sa aflu chiar cat mai multe pareri , sa purtam o discutie deschisa , dar mai ales sa nu mai lasam locul unor "interpretari pozitiviste" sau unor persoane , dintre care cele mai multe publice(jalnic !!!) , care rezolva astfel de situatii printr-o "blanda mangaiere pe cap" a unor "indivizi din sistem" vinovati de deteriorarea vietii , de distrugerea sanatatii unui popor .
Nu stiu daca cineva dintre cei care au scris sau care vor mai scrie aici , ar da salarii mai mari unor persoane care fura sau care masluiesc analize , unor persoane care te plimba pe ambulanta , unor medici dependenti de stipendiile unor firme straine.
"Baietii" acestia (medici sau personal mediu) "se indestuleaza" , sporindu-si chiar putinul pe care nu il merita.
Iata o completare , care mi se pare de stringenta importanta in aratatea adevaratelor dimensiuni ale situatiei la care ma refeream in postarea initiala , dar si pentru sustinerea ultimei afirmatii :


Un medic de la Institutul de Boli Cardiovasculare "Z" , reclamat de unul dintre pacientii sai, spune ca diferenta aceasta de pret nu are cum sa ramana in buzunarul nimanui pentru ca pretul achizitionarii la bucata, de la distribuitor, este de 2.200-2.500 de euro, in functie de tipul de stent si de firma producatoare. Totusi, un director din cadrul unei companii farmaceutice recunoaste ca medicii sunt "stimulati": "Se numeste «discount comercial», poate ajunge pana la 110% si se da pentru ca o firma sa iasa in fata firmelor concurente".


Referitor la acest ultim citat dintr-un comentariu mai amplu , referitor o anumita clinica , este interesant ca dupa aceea in saloanele clinicii de cardiologie se aflau , in majoritate , pacienti care fusesera convinsi sa li se monteze respectivele "stanturi" , multi dintre acestia nestiind nici macar ce reprezinta ele.

Scuze d-na. Hisum , dar cred ca merita si aici sa discutati cat mai deschis subiectul


Edit later :

Inca ceva :
Eu am in familie cadre medicale si cunosc cate ceva .
Pe de alta parte , in plina iarna geroasa , referitor la pacientul respectiv , cu infarct , este cel putin periculos , cu serioase contraindicatii medicale , fata de riscul bolii in sine , sa te transferi la un alt spital unde ai ceva relatii sau unde presupui ca vei putea fi tratat alfel.

Nu este vorba despre un fapt singular , este vorba despre o stare , despre un sistem inept , sustinut artificial, este vorba despre plasarea unei "categorii sociale" , care merita tot respectul (dar de fiecare data, parca intr-un procent si mai mic !!!) , de cele mai multe ori in afara oricarei raspunderi.
In afara unor somitati sau a unor persoane de buna credinta si cu dragoste de meserie , mereu tot mai putine , restul de "n" % se plaseaza in "categoria" , EI si restul lumii
De suferit , sufera numai omul de rand

Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Voi aminti numai cateva dintre cazurile la care am ”asistat” personal.

Intr-un spital municipal, la un anumit moment, isi exercita profesia un medic care a bagat groaza in cam toti pacientii care aveau nesansa de-a ajunge in sectia unde era sef. Omul stia una si buna: ”taiem / amputam”
1. Femeie in varsta de pana in 50 ani. O masina trece cu marginea rotii - sa zic asa - peste degetele de la un picior. Ajunge la spital si medicul ii spune scurt: ”trebuie amputat piciorul de la glezna”. Groaza! O durea, da, dar isi simtea piciorul - degetul mare il putea misca! Familia disperata! A ales sa-si asume riscul si sa nu stea la taiat. A plecat in alt judet; a fost tratata si acum are ambele picioare.
2. Tanara, pana in varsta de 20 ani. O aschie ramasa sub pielea degetului de la o mana a ”copt” Avea febra mare si a ajuns la urgenta. A fost internata si a ajuns la acelasi medic amintit mai sus. ”Taiem degetul pentru ca s-a intins infectia” - ii spune scurt. Fata a fugit din spital noaptea, ajutata de prietenul ei, si acum are toate degetele.

3. Diabet, dependent de dializa, internat, varsta pana in 40 ani. Zice medicul: ”Ce sa-ti mai fac? Sapa si lopata sunt solutia de-acum”.
4. Neurologie. Tanar, pana in varsta de 18 ani, accidentat la locul de munca, imobilizat si cu durere la coloana vertebrala. La pranz, infirmiera aduce mancarea si o pune pe noptiera. Dupa vreo 15 minute revine, sa ia vasele. ”N-ai mancat!” ii zice. ”De ce nu mananci?” Ia vasele si pleaca. Abia m-ai tarziu au observat ceilalti ca sarmanul copil avea mainile legate de pat, pentru ca nu avea voie sa coboare... dar nici plosca nu-i aduceau - cum s-a constatat mai tarziu.
5. Aceeasi sectie. O doamna varstnica avea dureri insuportabile si asistenta de noapte nu-i administra calmant, dar ii zicea sa taca naibii din gura ca nu-i doar ea in salon.
6. Urgente. Femeia si-a pierdut constiinta si ba lesina ba isi revenea... Oamenii care au adus-o la urgente insistau la medicul de garda, ca sa-i... faca ceva. Ce zice tanara medic? ”Dom’le, mergeti la cardiologie (in celalalt capat al orasului) ca am de invatat pentru examenul de maine” Va vine sa credeti asa ceva?!

Toate acestea se petrec la diferite intervale de timp, dar par a fi ”obisnuinte” Mai am multe de acest gen, dar ma opresc.

Amintesc si despre acele persoane care mor in timpul noptii si raman in salon pana... cine stie cand. Amintesc despre acele cazuri in care bolnavii cheama asistenta pentru ca unul dintre ei se sufoca... Asistenta ii pune masca de oxigen dar omul nu-si revine. Se insista pentru chemarea medicului de garda dar asistenta zice ca nu vrea sa-l trezeasca pe medic! Pe medicul de garda! Daca nu i-ar fi pus medicul in vederea acest aspect l-ar fi chemat.. asa cred... Asadar: acest medic se va plange la un moment dat ca e prost platit si face o multime de garzi pentru a ”se ajunge cu banii”. Oare?

Cele amintite pana acum, in acest topic, au vreo legatura cu salariile de mizerie ale personalului medical? Cred ca nu. Tot e acolo! In loc sa-i ia farfuria cu mancare mai bine i-ar dezlega mainile pacientului! Ca doar ea le legase...
Banii si umanitatea nu au legatura. Parerea mea. Nu-l poti salva, dar o vorba buna tot ii poti spune! E prost platit, dar e de garda! Chiar credeti ca de-ar avea salariul mai mare s-ar deranja? Adica, sunt ”om” numai daca sunt bine platit? Cu scuze, dar toti stiu ce salarii vor avea si, totusi, se inghesuie sa urmeze cursurile facultatilor de medicina... Cei care au har ar trebui sa se angajeze in asa profesie. Cei care vor bani si le place cum suna ”domnul / doamna doctor” ar trebui sa-si aleaga altceva... si sa ”obtina” un doctorat. Pentru ca multi spun ”doctor” oricarei persoane care a terminat facultatea de medicina. De ce? Au toti doctorat?

**
Garantat, exista o multime de exemple pozitive care, oarecum, echilibreaza situatia dar e chestiune de noroc sa intalnesti un medic adevarat. Medicii cu har, fiind putini, sunt extraordinar de ”aglomerati” si trebuie sa refuze / sa amane unii pacienti pentru ca nu vor sa greseasca din cauza oboselii.
Sunt medici care nu doar ca nu pretind bani pentru operatii dar chiar refuza cand li se ofera. Echipa, insa, nu refuza. Poate impart banii mai apoi... dar nu stiu, si e rautate sa gandesc astfel sau, poate, o fi scepticism.


Din nefericire , medicina din apostolat s-a transformat in taraba.
Dar ce faci , daca persoanele care "negociaza" actul medical , nu au nimic comun cu profesionalismul ?
Un singur lucru , mort , viu sau beteag ,devii un simplu numar statistic si eventual o "justificare" cat de cat de specialitate , la raportul de garda.
Gustave le Bon scria ("Psychologie des Foules", 1896) ca din educatia unui popor poate fi prevazut viitorul aceluia...
Nimic nou...
Exista doctor de doctor si... doctor de foaie verde (ca sa nu le spun parveniti). Cu rare exceptii.
Primii (cei autentici) au cam plecat in Canada.
Foaie verde... :(
La presedentie e altfel? :rofl:

P.S. "Meseriasi" nu? :tooth:
Dar sunt si prost platiti. Cum e "plata" asa e si "munca" si... "viteversa" cum zicea Caragiale
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
ContSters184021, utilizator

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)