avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cand realitatea pare fictiune...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cand realitatea pare fictiune...

1.Plimbarea de la un spital la altul :
La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac "aflat in plin infarct".
Ambulanta vine la domiciliu repede , dar electrocardiograful portabil din dotarea acesteia nu functioneaza.
Se ia legatura prin statie cu baza , care indica transportarea bolnavului la un spital de urgenta.
Bolnavului i se administreaza ceva paleative la UPU si apoi se dispune transportarea sa la alt spital cu specializarea cardiologie.
Bolnavul este transportat la o clinica de cardiologie , dupa care se ia masura efectuarii unei interventii de largire a vaselor sanguine stramtate ale inimii.
Interventia este efectuata de un medic rezident , aflat sub supravegherea , de undeva din "off", a chirurgului titular , dupa ce i se face in prealabil o anestezie locala.
De aici , dupa atata drum inutil si aparate stricate , incep sa apara situatiile care frizeaza fictiunea.
Pacientul il aude pe medicul titular din "off" (aflat intr-o alta camera de unde supraveghea , dar din care putea interveni prin microfon) ca i se adreseaza stagiarului:
-Hai , termina mai repede ca nu avem timp de pierdut , mai avem si altele de
facut !
Rezidentul se conformeaza si termina interventia.
Dupa terminarea interventiei , chirurgul si stagiarul sau , insista in fata pacientului pentru efectuarea unui "stant"(operatie de angioplastie)
Pacientul cere timp de gandire , fiind vorba despre o procedura invaziva cu risc.
Intervine brusc si stagiarul chirurgului care i se adreseaza pacientului :
-Daca nu faci asta , nu mai apuci iarna asta !
Pacientul se hotaraste sa nu isi dea acordul , mai ales , avand in vedere discutiile relatate , atitudinile celor doi medici , chiar se gandeste ca daca va fi cazul se va adresa unei alte clinici.
2.Urmeaza internarea la ATI , unde in primele 72 de ore , pacientul doarme decat 1 ora , mai ales in urma refuzului unei doctorite de a interveni.
Cerandu-i-se un calmant , d-na doctor ii raspunde pacientului :
-Aveti dvs ?
La intrebarea pacientului , unde se afla , doctorita pleaca repede fara o vorba , dar si fara a mai reveni , pe perioada garzii.
3.Medicii de garda :
In cursul diminetii ulterioare , unui pacient , operat si caruia i s-a montat "stant" , i se face rau , tensiunea sa arteriala ajunge la "06".
Se apeleaza la medicii de garda , apare o stagiara , ceilalti medici de garda lipsesc , la ora 04,00.
Stagiara apeleaza la telefon , medicul de garda care ii da acesteia indicatii ce sa faca prin intermediul celularului.
Apare un alt medic , o doamna , careia stagiara i se confeseaza cu voce tare , in auzul tuturor celor din camera , ca medicul de garda titular , refuza sa vina.
Se incearca ceva de catre cele doua , dupa care , dupa cca. o ora , apare si mediul de garda , ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si intervine.
Au mai fost necesare si alte interventii pentru ca pacientul sa isi revina.
4.Medicatia :
In ziua urmatoare , pacientul constata ca nu i se da tratamentul cu ritmicitate , conform prescriptiei medicului curant .
Intrebata , in cursul diminetii , o asistenta solicitata pacientului sa cumpere medicamentele de care are nevoie.
Pacientul se conformeaza , ca seara , alt schimb , alte asistente sa ii ofere , de undeva , din "maneca" medicamentele , pe care acesta deja la cumparase , numai ca la cca. o ora dupa ce le ia , apare o alta asistenta care se le intreaba pe ultimele , unde sunt medicamentele dlui. "X" , bineinteles un alt pacient.
Intre timp , din discutiile personalului reiese ca unele dintre asistente sunt cercetate penal de catre politie pentru sustragere de medicamente in alte cazuri.
5.Analizele.
In tot acest timp se recolta sange de trei ori pe zi , se luau alte diferite probe biologice.
Cu o seara inainte , pacientului i se solicitase un "sumar de urina".
In ultima zi de nesomn , apare o infirmiera , care aduce langa fisa pacientului o bucatica de hartie .
Pacientul , fara sa se uite, intreaba ce reprezinta acea hartie.
Infirmiera raspunde ca rezultatul unei analize.
Pacientul se ridica cu greu si observa ca pe hartie nu este scris chiar nimic.
In dimineata zilei urmatoare , avea sa revina infirmiera , care ,prefacandu-se ca se uita in propriul mobil , avea sa insereze niste valori pe peticul de hartie , pana atunci nescris.
In noapte anterioara , pacientul surprinde urmatoarea discutie intre niste asistente si o d-na.doctor de garda.
Una din asistente :
-Nu merita riscul sa completam noi
Eu "nu ma risc"
Doctorita :
-Trebuie , pentru ca oricum valorile analizelor nu raman la fel , se schimba.
Celelalte asistente :
-Nu vor fi probleme .

Lamuriri:
Pacientul aflat in stare critica , fata de care refuzat interventia medicul de garda , era un arestat.
Se pare ca aceasta clinica din relatiile obtinute ulterior , insista din motive comerciale si nu numai pentru efectuarea angioplastiei.
De altfel in timpul contravizitei sefului de sectie , profesor , care s-a pregatit de catre personal precum vizitele fostului dictator Ceausescu , una dintre asistente s-a repezit sa delipeasca una dintre ventuzele aparatului de monitorizare , care avea alta marca , decat celalalte ventuze.
Intrebata de ce a facut aceasta , a spus , dupa ce trecusera deja 48 de ore, ca vantuza respectiva era in plus

Acelasi pacient , poate povesti cum la un spital bucurestean in timpul recoltarii analizelor sanguine , personalul se plimba cu plostile cu urina prin locul unde se recoltau probele sau cum in acelasi loc in timpul recoltarii analizelor de sange unui alt pacient , mecanicul , dedesubtul scaunul il repara lucrand la acesta si ungandu-l cu ulei.







Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Nimic nu scuza "faradelegile" , greselile datorrate incompetenteie si lipsa de profesionism in orice domeniu , nici macar salariile mici, nici motivatiile ieftine ale unor persoane care cauta doar "gaselnite politice"
Incompetenta si lipsa de profesionalism , lipsa de chemare pentru o meserie , dezinteresul , nu pot fi platite in cel mai bun caz decat cu "suturi undeva"
Scuzele politicianiste sau cele a le militienilor de odinioara , care iertau doctorii , orice ar fi facut pentru ca , vezi Doamne , se mai puteau intalni candva , trebuie sa dispara , mai ales ca de peste 21 de ani in acest domeniu s-a dus aceiasi "politica" a nepasarii si a goanei dupa profituri de orice fel.
Intrebarile ar fi :
1. de cate ori in ultimii ani s-a constatat malpraxisul ?
2. de cate ori organismele medicale de control au constatat greseli ale medicilor lor ?
3. de cate ori medicii vinovati au aparut in fata instantelor si au fost condamnati ?
4. cum de a reusit Colegiul Medicilor sa se transforme intr-o "organizatie sindicala" ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Sa intelegem ca toata vina o poarta doctorii si cadrele medicale ? :-/
In proportie de 90% , da , restul( cu indulgenta ) sunt orice alte cauze.
Explicatia foarte clara este ca doctorii de calitate si personalul mediu de calitate , atat cat sunt ele de putine ca si categorii ale sistemului medical , sunt produsele aceluiasi sistem si traiesc in aceiasi societate cu ceialalti care ar trebui probabil sa intreprinda altceva.
Eventual sa lopateze zapada.
Ulterior pe aceleasi aspecte , va voi pune in discutie relatia dintre medici si societatile de medicamente , de produse medicale , despre cum dispar medicamente bune si cu preturi acceptabile in dauna unora mai noi , de multe ori cu efecte nu tot atata de bune decat cele dinaintea lor sau eventual cu efecte asemenatoare , dar cu preturi dureroase pentru majoritatea populatiei .
De acord cu dvs! Insa mi se pare ca pentru asta nu sunt numai doctorii de vina ci intreg sistemul de sanatate in frunte cu conducerea ministerului sanatatii! Chiar trebuie sa blamam o categorie profesionala intreaga! Ceea ce am observat in ultimul timp este ca sistemul ne a infrant pe toti...a reusit sa dezbine si sa invrajbeasca categorii socio pofesionale, unele impotriva altora, si cred ca jucam pe o piesa pe care si au dorit o altii pentru noi toti...Divide et impera....destepti dom' le Romanii aia pe timpul lor.....vizionari!
r.gabi a scris:

1. de cate ori in ultimii ani s-a constatat malpraxisul ?
2. de cate ori organismele medicale de control au constatat greseli ale medicilor lor ?
3. de cate ori medicii vinovati au aparut in fata instantelor si au fost condamnati ?
4. cum de a reusit Colegiul Medicilor sa se transforme intr-o "organizatie sindicala" ?

Asemenea intrebari, am avut si eu.:hm:
Pentru a-mi raspunde, eu mie, m-am informat si am aflat ca linia intre eroarea profesionala si culpa medicala este una extrem de fragila si, deseori, destul de greu de demonstrat.
"Se poate intampla ca un medic sa greseasca (si atunci, in mod normal, sa fie pedepsit conform legii) sau, pur si simplu, sa intervina eroarea, ca urmare a anumitor simptome ale pacientului. "
Eeeee...si acum , mai traseaza linia....,cand culpa medicalapoate fii demonstrata doar avand in discutie, un act medical gresit, care are ca efect vatamarea corporala a pacientului(cel mai bun/m si singuratic ex, taierea unui membru, fara ca aceasta interventie sa fie necesara pacientului. („Doctor Ciomu")
Asa ca, malpraxisul se pedepseste destul de rar. De ce? Medicina nu este o stiinta exacta ci, din contra, un domeniu pasibil a genera erori, iar pedepsele se dau, de obicei, in cazurile de incompetenta crasa " a la Ciomu", in rest..literatura, in a conzluziona, ca nu se poate demosntra, in lipsa vatamarii,a cui este vina, a medicului sau a pacientului datorita, simtomatologiei bolii,evolutive necontrolabile....bla-bla-bla

Niciodata titlul,sistemul, nu va avea vina. Vina o are, doar omul, interiorul omului...
O seara buna!

Alte discuții în legătură

Ata nesterila bcristi bcristi acum aproximativ 5-6 luni sotia mea a fost operata de fibron uterin.operatia a decurs normal taietura s-a vindeca mai greu. de aproape doua saptamani au ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)