avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi-a fost suspendat permisul pentru o asa-zisa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi-a fost suspendat permisul pentru o asa-zisa neacordare de prioritate

Bună ziua
În data de 05.01 mi-a fost suspendat permisul ptr o asa-zisă neacordare de prioritate.Eu am contestat procesul verbal şi pe data de 13.02 se va desfăşura procesul.
Aş dori să ştiu cine pleacă cu prezumţia de "nevinovăţie": eu sau poliţistul?Cine ar trebui să vină cu probe şi dovezi?Specific faptul că procesul verbal nu este semnat de niciun martor,poliţistul nu l-a oprit pe conducătorul autoturismului căruia,după opinia poliţistului,nu i-am acordat prioritate iar incidentul de trafic nu a avut urmări (pagube materiale).Procesul verbal este semnat dar cu menţiuni din partea mea în care specific faptul că nu sunt de acord cu decizia poliţistului.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:36, 14 Februarie 2012
Buna ziua,

[Editat - va rog sa discutati ideea, nu pe cei care participa la discutie]

Dle. evo_alex eu v-as sfatui in felul urmator :

In alta ordine de idei trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte analizate de CEDO :
- Sentinţa civila nr. 4828
ªedinţa publica din data de 05.12.2008
In privinţa raportului agentului constatator, neexistând niciun text de lege care să-i confere valoare probatorie, instanţa nu-l va analiza ca probă în prezenta procedură.
Referitor la procesul-verbal, instanţa reţine că, în genere, fiind întocmit de un agent al statului aflat în exerciţiul funcţiunii, trebuie să i se recunoască valoare probatorie sub aspectul constatării stării de fapt.
In acest sens este de remarcat că în jurisprudenţa Curţii se reţine în mod constant că prezumţiile nu sunt în principiu contrare Convenţiei.
Astfel, în Hotărârea pronunţată în cauza Salabiaku c. Franţei, Curtea a reţinut ca prezumţiile sunt permise de Convenţie dar nu trebuie sa depaseasca limitele rezonabile ţinând seama de gravitatea mizei si prezervand drepturile apărării (paragr. 28).
Prin urmare, prezumţia de nevinovăţie nu are caracter absolut, după cum nici prezumţia de verdicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal nu are caracter absolut, dar prezumţia de veridiciate nu poate opera decât până la limita la care prin aplicarea ei s-ar ajunge în situaţia ca persoana învinuită de săvârşirea faptei să fie pusă în imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal deşi din probele administrate de ?acuzare? instanţa nu poate fi convinsă de vinovăţia ?acuzatului?, dincolo de orice îndoiala rezonabilă.
De aici reiese faptul ca politistul va avea obligatia sa probeze acuzatiile aduse tie cu probe solide care sa nu lase nici un loc interpretarilor (!!!), dar si faptul ca instanta are obligatia sa-ti admita orice proba vei solicita in apararea ta (!!!)

Avand in vedere ca nu exista un martor semnatar al procesului verbal ai mari sanse de reusita !!!
Ptr. a obliga instanta sa admita probele solicitate de tine foloseste-te de urmatoarele :
-Recent chiar România a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, în cauza Anghel împotriva României, pe motiv ca s-a încalcat prezumţia de nevinovaţie într-o procedura contravenţionala (a se vedea paragr. 66-69 din Hotarârea Anghel împotriva României, publicata pe site-ul oficial al Curţii Europene a Drepturilor Omului).

In speţă se constată că norma în baza careia s-a constatat fapta are caracter general iar amenda aplicată nu are scop reparator ci scop de prevenire şi pedepsire.

Faţă de cele expuse mai sus, instanţa concluzioneaza că acuzaţia adusă petentului este o acuzaţie penală în sensul Convenţiei iar acesta beneficiază şi în procedura contravenţională de prezumţia de nevinovăţie, care a fost instituită cu scopul de a proteja indivizii faţa de posibilele abuzuri din partea autorităţilor, motiv pentru care sarcina probei în procedura contravenţională desfăşurată în faţa instanţei de judecată revine în primul rând organului constatator şi nu petentului.

Du-te cu tupeu in instanta. Poti castiga si neasistat de un avocat. Instantele nu mai risca ajungerea unor asemenea cazuri la CEDO; cu atat mai mult cu cat deja exista un precedent creat prin Anghel vs. Romania.

Multa bafta.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
citeste mai intai cauza Ioan Pop vs Romania si apoi comenteaza. intai intelege ce scrii si apoi posteaza sfaturi juridice.
Buna ziua,

Dl Ioan Pop, la momentul 2004, nu a stiut sa ceara toate probele ce l-ar fi putut ajuta; si bineinteles ca instanta (doar traia in Romania) atat asteptat.
Dar, Dle. avocat, sa ceara si nu sa faca dovada; noroc ca avem multi avocati buni.

In alta ordine de idei, dle. evo_alex, cereti instantei sa incuviinteze toate(!!!) probele(mai ales cele pe care le vreti sa le faca politia) ce considerati ca va pot ajuta in orice fel sa va dovediti nevinovatia
matahachiro a scris:

sarcina probei este a dvs, procesul verbal beneficiaza de prezumtia de validitate. aveti nevoie de martori (daca au existat).

Dupa stiinta mea, dovada savarsirii contraventiei revine politiei. Nu stiu eu bine sau s-a schimbat intre timp regula?
Din păcate domnule nimar sfaturile d-voastră au sosit prea târziu, astăzi am avut înfăţişarea.Tot din păcate după astfel de procese nu se mai poate face recurs.Nu ştiu care este hotărârea judecătorului dar sper ca viitor aceste sfaturi să-mi fie de folos (deşi sper să nu mai existe o dată viitoare)

Alte discuții în legătură

Contestare suspendare permis, depasirea vitezei legale MoniTomi MoniTomi Am fost inregistrat cu o viteza de 112 km/h in localitate, insa intre momentul inregistrarii, si locul in care am fost oprit au trecut cam 10 minute si am ... (vezi toată discuția)
Amendat pentru depasirea vitezei si pentru lipsa centurii de siguranta mehrom mehrom am fost oprit de un agent de circulatie in localitate cu 68 la ora.M-am oprit am pregatit actele intretimp nu mai aveam centura de siguranta.A luat actele de ... (vezi toată discuția)
Proces verbal amenda radar gabi_david gabi_david in data03/06/2010 am fost oprit de un echipaj al poltiei rutiere cu radar tip nou la iesire din localitatea sighetul marmatiei mau oprit din mers ei veneau ... (vezi toată discuția)