Ipoteza:
In timpul programului de munca un salariat are un accident si este dus la spital. La spital , salariatul nu-l declara ca fiind accident de munca, chiar daca a intervenit o vatamare a integritatii corporale care va fi permanenta si care nu afecteaza capacitatea de munca a acestuia.
Angajatorul dispune efectuarea de cercetari , potrivit Legii nr.319/2006 si a Normelor sale de aplicare.
1. Care sunt drepturile unui salariat in conditiile in care a avut loc un accident de munca, dar care nu l-a declarat - din motive umanitare - intrucat se putea lasa cu concedieri masive?
2. Daca nu s-a declarat ca fiind accident de munca, angajatorul in urma cercetarilor efectuate il poate declara ca fiind accident de munca ?
3. In cazul in care raspunsul este afirmativ la pct.2 atunci ce demersuri se pot face de catre acest salariat si ce drepturi are?
Daca evenimentul a fost incadrat ca accident de munca de comisia numita de angajator in urma cercetarii si intocmirii dosarului de cercetare respectiv a procesului verbal de cercetare iar dosarul a fost avizat de ITM, asiguratorul (Casa de pensii) nu poate avea alta opinie sunt obligati sa aplice prevederile L 346. Evenimentul se inregistreaza ca accident de munca in baza procesului verbal de cercetare avizat de ITM intocmit in 4 exemplare, unul din ele fiind pentru asigurator care nu poate decat sa ia act de concluziile cercetarii.
Nu conteaza ce cod de boala e trecut in certificat.
Pentru faptul ca nu a anuntat la timp evenimentul angajatorul va fi sigur sanctionat.
Faza cu sanctionarea nu poate fi aplicabila ... eu m-am referit la drepturile salariatului si nu la ce poate pati angajatorul .... Haideti sa incercam sa nu deviem subiectul acestui topic ..
Intr-un fel se poate vorbi despre o reanalizare a situatiei, insa vazand pasivitatea angajatorului isi poate pune aceasta problema a compensatiilor , mai ales ca accidentul nu s-a produs din vina lui ....
@inspectorssm
Daca tot am intrat intr-o hora, care nu-i a mea,;), macar sa joc pana la capat.So, nu de angajator depinde acordarea drepturilor ce decurg dintr-un accident de munca-nu el plateste.
Casa de pensii plateste...deci nu ne intereseaza acel cod 03, si ca leziunile permanente produc deficiente dar nu reduc capacitatea de munca intre 20 – 50% ?.
@ ela david
Vedeti ca fraza mentionata de mine si citata de dvs nu coincide cu cea din actul normativ ....accidentul a produs a produs o leziune cu carater permanent , dar aceasta nu a redus capacitatea de munca ..... el poate munci la fel ca si pana acum ...