avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturile unui salariat in cazul unui accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturile unui salariat in cazul unui accident de munca nedeclarat

Ipoteza:
In timpul programului de munca un salariat are un accident si este dus la spital. La spital , salariatul nu-l declara ca fiind accident de munca, chiar daca a intervenit o vatamare a integritatii corporale care va fi permanenta si care nu afecteaza capacitatea de munca a acestuia.
Angajatorul dispune efectuarea de cercetari , potrivit Legii nr.319/2006 si a Normelor sale de aplicare.

1. Care sunt drepturile unui salariat in conditiile in care a avut loc un accident de munca, dar care nu l-a declarat - din motive umanitare - intrucat se putea lasa cu concedieri masive?

2. Daca nu s-a declarat ca fiind accident de munca, angajatorul in urma cercetarilor efectuate il poate declara ca fiind accident de munca ?

3. In cazul in care raspunsul este afirmativ la pct.2 atunci ce demersuri se pot face de catre acest salariat si ce drepturi are?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:48, 12 Februarie 2012
Daca evenimentul a fost incadrat ca accident de munca de comisia numita de angajator in urma cercetarii si intocmirii dosarului de cercetare respectiv a procesului verbal de cercetare iar dosarul a fost avizat de ITM, asiguratorul (Casa de pensii) nu poate avea alta opinie sunt obligati sa aplice prevederile L 346. Evenimentul se inregistreaza ca accident de munca in baza procesului verbal de cercetare avizat de ITM intocmit in 4 exemplare, unul din ele fiind pentru asigurator care nu poate decat sa ia act de concluziile cercetarii.
Nu conteaza ce cod de boala e trecut in certificat.
Pentru faptul ca nu a anuntat la timp evenimentul angajatorul va fi sigur sanctionat.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
inspectorSSM, utilizator
Faza cu sanctionarea nu poate fi aplicabila ... eu m-am referit la drepturile salariatului si nu la ce poate pati angajatorul .... Haideti sa incercam sa nu deviem subiectul acestui topic ..

Intr-un fel se poate vorbi despre o reanalizare a situatiei, insa vazand pasivitatea angajatorului isi poate pune aceasta problema a compensatiilor , mai ales ca accidentul nu s-a produs din vina lui ....
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
@inspectorssm
Daca tot am intrat intr-o hora, care nu-i a mea,;), macar sa joc pana la capat.So, nu de angajator depinde acordarea drepturilor ce decurg dintr-un accident de munca-nu el plateste.
Casa de pensii plateste...deci nu ne intereseaza acel cod 03, si ca leziunile permanente produc deficiente dar nu reduc capacitatea de munca intre 20 – 50% ?.
@ ela david
Vedeti ca fraza mentionata de mine si citata de dvs nu coincide cu cea din actul normativ ....accidentul a produs a produs o leziune cu carater permanent , dar aceasta nu a redus capacitatea de munca ..... el poate munci la fel ca si pana acum ...
@freelis
Mesc.:) Eu m-am lamurit.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sotul meu a avut un accident de munca pe care l-a ... Flor3ntina Flor3ntina Buna ziua! Sotul meu a avut un accident de munca pe care l-a declarat ca fiind accident in timpul liber. Are interventie chirurgicala cu concediu medical timp ... (vezi toată discuția)
Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)
În cât timp se declară accidentul de munca? Stef93 Stef93 Buna ziua ! In 18 septembrie am avut un accident la munca pe care nu l-am declarat.Cei de la firma mi-au tot zis sa nu declar că le fac lor rau si ca nu ... (vezi toată discuția)