Ipoteza:
In timpul programului de munca un salariat are un accident si este dus la spital. La spital , salariatul nu-l declara ca fiind accident de munca, chiar daca a intervenit o vatamare a integritatii corporale care va fi permanenta si care nu afecteaza capacitatea de munca a acestuia.
Angajatorul dispune efectuarea de cercetari , potrivit Legii nr.319/2006 si a Normelor sale de aplicare.
1. Care sunt drepturile unui salariat in conditiile in care a avut loc un accident de munca, dar care nu l-a declarat - din motive umanitare - intrucat se putea lasa cu concedieri masive?
2. Daca nu s-a declarat ca fiind accident de munca, angajatorul in urma cercetarilor efectuate il poate declara ca fiind accident de munca ?
3. In cazul in care raspunsul este afirmativ la pct.2 atunci ce demersuri se pot face de catre acest salariat si ce drepturi are?
Nu conteaza care este cauza producerii accidentului conteaza numai daca este accident de munca sau nu. Am avut caz cand dupa scurgerea celor 183 de zile de incapacitate accidentatul si-a schimbat radical declaratia,s-a intocmit un nou proces verbal de cercetare cu alta cauza de producere a evenimentului, alti vinovati etc. aceste lucruri nu i-au afectat cu nimic drepturile ce decurg din L 346.