avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concurs bibliotecar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concurs bibliotecar

Buna ziua,
Saptamana trecuta am dat un concurs pentru ocuparea unui post de bibliotecar. Comisia era alcatuita din 3 membrii:bibliotecarul metodist, si 2 persoane de la Consiliul Local al localitatii respective. Din cate am aflat, unul dintre cei 2 oameni din comisie, de la Consiliul Local, au luat legatura cu un concurent, dezvaluindu-i aspecte ale lucrarii mele, chiar daca rezultatele nu se afisasera, nu se intrase nici macar la proba orala. Este legal ce a facut? Ce sanctiuni poate primi acel membru al comisiei?
Va multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 15 Februarie 2012
Va mai deranjez cu o intrebare ....
Nu stiu cum trebuie facuta contestatia, la decizia Comisiei. Ce ar trebui sa scriu, ce lege sa invoc, ca nu s-a probat fraudarea concursului, fapt ce a stat la baza anularii concursului?
Domnule Director,

Subsemnatul ........, domiciliat in ......., va aduc la cunostinta urmatoarele :
1 ... mentionati aspectele cu privire la concurs, afisarea rezultatelor etc.

2. mentionati aspectele legate de contestatia formulata decelalalt candidat si decizia comisiei de solutionare

3 invocati ca decizia este neteminica si nelegala intricat nu s-a dovedit faptul ca dvs ati fraudat concursul si ca nu se impunea anularea concursului, ci respingerea contestatiei ca nefondata.

4. Solicitati conducerii anularea deciziei comisiei si constatarea ca rezultatele concursului ca fiind legale.

Un candidat putea depune o sesizare catre presedintele cons. local,(biblioteca fiind in subordinea acestei institutii) pana la momentul afisarii rezultatelor finale ale concursului ,cu privire la nerespectarea prevederilor legale de organizare/desfasurare a concursului,care odata ce se constata ca este intemeiata, ar fi putut conduce la suspendarea concursului respectiv.
O contestatie insa se putea depune de candidat doar pt.rezultatul propriu obtinut la oricare dintre probele concursului si nu se solda in niciun caz cu o anulare a concursului...
Deci,daca nu este vorba despre sesizarea despre care v-am pomenit,inaintata doar in conditiile specificate,ceea ce s-a petrecut este ilegal.
Cu siguranta ceea ce au facut este ilegal. Este inadmisibil, ca sa anulezi concursul, doar pentru ca, castigatorul concursului este acuzat de un alt candidat ca ar fi fraudat concursul,desi nu s-a probat nimic. Le-am zis, domne' aratati-mi o dovada ca eu am fraudat concursul, atat cer. Insa, raspunsul lor a fost ferm: nu avem nicio dovada ca ati fraudat concursul, insa ca sa evitam eventualele suspiciuni, vom anula concursul....
Oricum, mi-am dat seama ca, desi is castigatorul concursului, primarul nu ma vrea. Oricum dupa cele intamplate, mai ales ca toata primaria se uita la mine de parca as fi un ciudat, chiar nu mai am de gand sa ocup postul. Insa, pentru nedreptatea care mi s-a comis, si pentru incalcarea legii, cei vinovati, in speta primarul, caci el a coordonat tot, vor fi trasi la raspundere. De aceea intentionez:
1. Sa dau in judecata primaria, pentru ilegalitatea comisa.
2.Sa sesisez si organele administrative responsabile cu legalitatea din aparatul administrativ comunal.
3. Intrucat, banuiesc, ca primarul abuzeaza de functia sa, si vrea sa o puna bibliotecar pe o alta concurenta,in mod ilegal, il voi reclama la DNA
Asa cum am mentionat mai sus, aveti pasii care trebuie urmati pentru actionarea in instanta a autoritatii care a organizat acel concurs ....

DNA il poate cerceta numai pentru fapte de coruptie , infracţiunile prevăzute la art. 254 - 257 din Codul penal, art. 6 ind.1 şi 8 ind.2 din Legea nr.78/2000, precum şi infracţiunile prevăzute în legi speciale, ca modalităţi specifice ale infracţiunilor prevăzute la art. 254 - 257 din Codul penal, şi la art. 6 ind.1 şi 8 ind.2 din legea mai sus citata.

Codul penal:
Art. 254 - Luarea de mită
Art. 255 - Darea de mită
Art. 256 -l Primirea de foloase necuvenite
Art. 257 -l Traficul de influenţă

Legea nr.78/2000
Art. 6 ind.1. – (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, de daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar, pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.
(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul infracţiunii prevăzute la alin. (1) se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazul prevăzut la alin. (2).

Art. 8 ind.2. – Promisiunea, oferirea sau darea, direct ori indirect, de bani sau alte foloase unui funcţionar al unui stat străin sau al unei organizaţii publice internaţionale, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu, în scopul obţinerii unui folos necuvenit în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 7 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie (functionar public) coso coso contestatiile cu privire la concursul de ocupare al postului de functionar public se depun la Contenciosul administrativ? sau instanta civila sau de drept ... (vezi toată discuția)
Unde pot face o sesizare cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului de ocupare a postului administrator financiar la o scoala gimnaziala ? vero2014 vero2014 - Bună seară , m-am înscris la concursul de ocupare a postului de Administrator Financiar la o şcoală gimnazială ; îmi doresc foarte mult concursul să ... (vezi toată discuția)
Concurs ocupare post GuiPaulaPaul GuiPaulaPaul Cum se procedeaza in cazul in care la concursul pentru ocuparea unui post nu se respecta bibliografia prevazuta in anunt? ( Se dau intrebari in plus fata de ... (vezi toată discuția)