avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute trecere, obligaþie de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute trecere, obligaþie de a face

Bună ziua,
Vă prezint o situaţie în care am intrat, fără nici o vină sau vreo idee de rezolvare:
Din anul 2005, deţin un teren într-o localitate colinară din jud. Prahova. În primăvara anului 2011 am primit o citaţie prin care mi se cerea să mă prezint la judecătoria Câmpina, în calitate de pârât, „pentru fond- servitute”. Din informaţiile primite de la vecinii mei direcţi, precum şi din cererea de chemare in judecată, am aflat că reclamantul este proprietarul unui teren care nu se învecinează direct cu terenul pe care îl deţin. Nu cunosc locul unde este amplasat terenul respectiv, dar ştiu că între terenul subsemnatului şi cel al reclamantului se află cel puţin un teren al unuia dintre ceilalţi pârâţi din dosar. Din cererea de chemare in judecată, precum şi din actul de proprietate al reclamantului, rezultă clar preexistenţa unei servituți de trecere pe proprietatea unor vecini (pârâţi, de asemenea, în dosar). Reclamantul învederează instanţei că aceşti pârâţi i-au interzis trecerea şi i-au obstrucţionat căile de acces. În faţa acestei situaţii, reclamantul a găsit de cuviinţă să cheme în instanţă pe toţi vecinii, direcţi sau indirecţi (în total, 9 proprietari), solicitând să i se „permită trecerea pe un drum de 4 m. lăţime, pentru a putea intra cu maşina”. În ce mă priveşte, cererea mi s-a părut atât de absurdă, încât nu am considerat necesar să mă deplasez la Câmpina, pentru a mă prezenta la proces. În schimb, am trimis prin scrisoare recomandată o întâmpinare prin care, pe bază de argumente fondate pe prevederile noului Cod Civil, solicitam instanţei să admită excepția lipsei calităţii procesuale pasive a subsemnatului şi, pe cale de consecință, sa dispună scoaterea mea din cauză. In subsidiar, am solicitat că dacă se va trece peste excepţia invocată, să se respingă acţiunea, întrucât în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru obligarea subsemnatului la constituirea dreptului de servitute de trecere in favoarea reclamantului. În final, pentru a dovedi bună-credinţă şi încredere în justiţie, am precizat că „în situația in care instanţa va stabili drumul de acces la calea publică pe terenul proprietatea subsemnatului, să oblige reclamantul la plata despăgubirilor în proporţie cu pagubele ce s-ar putea cauza şi la efectuarea lucrărilor de întreţinere şi conservare a drumului de acces”.
În aceste condiţii, cu o lună înainte de noul termen, 13.03.2012, am primit o scrisoare de la Judecătoria Câmpina, prin care mi se cere „să evaluez provizoriu capătul de cerere privind plata despăgubirilor şi să timbrez provizoriu”. De asemenea mi se cerea „să timbrez capătul de cerere privind obligaţia de a face”, scrisoarea judecătoriei Câmpina precizând că cele două capete de cerere se află în întâmpinarea cu caracter de cerere neconvenţională depusă la dosar.
Cerându-mi scuze pentru introducerea exagerat de lungă, apelez la bunăvoinţa şi competenţa dv., solicitându-vă răspuns la următoarele întrebări:
1) Este normal să mi se ceară să evaluez nişte despăgubiri pentru un drept de trecere pe care am arătat foarte clar că nu este cazul să îl acord şi ale cărui detalii tehnice nu le cunosc? În plus, de ce trebuie să timbrez, chiar şi provizoriu, această „evaluare”? Ce se poate întâmpla dacă nu voi comunica „evaluarea” solicitată?
2) Ce înseamnă „să timbrez capătul de cerere privind obligaţia de a face”, despre care se pretinde că figurează în întâmpinarea cu caracter de cerere depusă la dosar?
3) Cum ar trebui să acţionez în viitor pentru a scăpa de această problemă sâcâitoare şi neplăcută?
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 08:52, 28 Februarie 2012
Trimiteti o scrisoare recomandata la Judecatoria campina si cereti-le sa va trimita copie dupa dosar. Dvs. veti plati atat cheltuielile de dublicare cat si posta.
Mulţumesc!
Am trimis deja o scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, prin care am solicitat amânarea cauzei, din motive medicale (am anexat copie după documentul medical). Am solicitat, de asemenea, să mi se trimită o copie după dosar, întrucât nu am cunoştinţă unde este amplasat terenul respectiv şi nici ce mi se cere în mod concret.
Cu stimă.
Chiar dacă nu vă învecinaţi direct cu respectivul reclamant, acesta trebuia să cheme în instanţă pe toţi proprietarii terenurilor pe care va trece drumul de servitute.(omul nu are nimic cu d-voastră dar aşa-i legea).
Acest drum nu se poate stabili pe terenul cuiva fără ca acela care va avea terenul aservit să nu fie de acord sau să nu-şi fi spus părerea. Prin expertiza dispusă, dacă a fost, şi d-voastră eraţi chemat şi se stabileau nişte variante, inclusiv cele de despăgubire.
Instanţa nu poate da cu de la sine despăgubiri, adică ope legis, acestea trebuind să fie cerute de persoanele în cauză, Încă o dată, sunteţi ca pârât nu pentru o vină ci pentru că drumul va trece pe suprafaţa terenului d-voastră şi trebuie să vă daţi cu părerea.
De acord cu punctul Dvs. de vedere, dar aş vrea să ştiu ce s-ar putea întâmpla dacă mă voi menţine pe poziţie şi nu îmi voi da consimţământul, mai ales că există deja un drept de servitute consemnat în actul de proprietate al reclamantului, iar proprietarul fondului aservit este, de asemenea, pârât în cauză.
Pe de altă parte, tocmai am primit o invitaţie la expertiza topografică (scrisoarea am primit-o astăzi, iar expertiza este programată mâine!). Ce s-ar putea întâmpla dacă nu aş participa la această expertiză, fiind imobilizat, postoperator, la pat?
Daca nu veti participa nu se intampla nimic, conteaza ca ati fost citat.

Nu este necesar acordul dvs. pentru a se stabili servitutea, instanta poate trece peste refuzul dvs. si sa va oblige.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Farmulare raspuns lilicrin lilicrin Cum se formuleaza raspunsul la o intampinare in care se solicita respingerea actiunii ca nefondata si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata? (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere - cedo nicoleta_85 nicoleta_85 Cunoaste cineva decizii CEDO cu privire la [u]servitutea de trecere[/u]? sau spete in care sa se fi discutat si acest aspect? Multumesc (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)