avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se plateste din fondul de rulment?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se plateste din fondul de rulment?

BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub pretext ca fondul va fi folosit pentru a plati penalizari la facturi. E legal? Eu stiam ca pot sa-l folosesc ca sa-mi platesc propria restanta, dupa cum administratorul m-a asigurat timp de cateva luni.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:25, 23 Februarie 2012
Teoria-i teorie, dar practica ne omoara!
Daca fondul de rulment se dimensioneaza pe baza celor mai mari cheltuieli din iarna trecuta plus ceva in plus, in cazul in care exista o suma mare in restante, asociatia ar fi condamnata sa ramana cu restante mari la furnizori si in cele din urma sa i se sisteze utilitatile sau sa foloseasca fondul de reparatii. Cum o dai, tot prost este.
Cu recuperarea sumelor de la restantieri, chiar dati in judecata, ce sa mai vorbim?.....

Fondul de rulment trebuie dimensionat pe masura nevoilor curente. Mai ales cu aceasta criza de care toata lumea profita..... :(

In asociatia noastra in A.G.s-a hotarat ca restantierii sa aiba fondul de rulment dimensionat
in asa fel incat sa cuprinda perioada care in mod obijnuit platesc intretinerea.Avem restantieri
de doua luni,trei,sau jumatate de an.Din 15 proprietari (restantieri)unul singur nu vrea sa plateasca.
Asa am incasat incasat fond de rulment pentru jumatate de an,pentru acest fel de restantieri.
Pentru cei care pleaca pentru o perioda mai lunga,platesc in avans.

In statutul nostru este prevazut ca fondul de rulment sa se incaseze in cote de cate 5 lei/luna atata timp cat restanta + cota curenta de intretinere este mai mica decat fondul de rulment.
Astfel avem alimentare permanenta in acest fond si reusim sa ne tinem cat de cat pe linia de plutire.
In perioada de iarna ne mai imprumutam, pentru plata facturilor, si de la fondul de penalizari si din cel al chiriilor pe care il reconstituim dupa trecerea perioadei grele.
Avand in vedere ca pentru incasarea fondului de rulment, legea prevede ca se emite chitanta separata de celelalte cheltuieli, de cand exista asociatia noastra, nu ne-am complicat cu esalonari sau plata in rate a fondului de rulment.
La inceputul fiecarui an analizam si comparam fondul de rulment depus de fiecare proprietar cu cotele din anul expirat. Atunci stabilim daca este necesar ca unii sa mai plateasca ceva la fondul de rulment. Acestea sunt cazuri rare pentru ca majoritatea proprietarilor au deja un fond de rulment mai mare decat cota lunara cea mai mare din anul precedent.
Cand se vinde un apartament se lichideaza, de comun acord, fondul de rulment si pe lista urmatoare apare noul proprietar cu suma intreaga de plata la fondul de rulment. Vine proprietarul, cateodata imediat, altadata dupa cateva luni si plateste fondul de rulment ca si cotele afisate.
Nu sunt impotriva acumularii treptate unui fond, dar fondul de rulment trebuie sa acopere cheltuiala pe o luna, atat conform legii, teoretic cat si practic. Ori daca unul cumpara acum un apartament si are din prima luna de plata la asociatie 250 lei cum sa-si acoperea acesta costurile daca achita doar 5 lei la fondul de rulment!? Va ajunge sa aiba un fond de rulment conform legii si necesitatilor deabia peste vreo 50 de luni, adica peste mai bine de 4 ani.
Ori asociatia trebuie sa achite furnizorii acum, luna aceasta si imediat urmatoarele luni, nu peste 4 ani.
Am aplicat si noi procedeul de a acumula treptat banii, dar pentru un fond special, pentru o investitie si nu pentru fondul de rulment.
Dar, fiecare se gospodareste cum crede si cum poate si mai ales trebuie sa se conformeze obiceiurilor locului.
In situatia cand cumpara apartamentul, fondul de rulment normal fiind de 300 lei, plateste 100 -200 initial, dupa care achita si cate 50 lei, daca nu are intr-o luna ramane cu cei 5 lei, pana cand ajunge la suma de care am spus, fondul de rulment sa nu fie mai mic decat ce are de platit curent in totalul de plata.

La dv. in asociatie, merge sa aplicati legea si o puteti aplica usor pentru ca nu aveti principala factura care naste "ganduri negre" la nivelul asociatiei. La dv. fiecare isi plateste gazele cu care isi face apa calda si caldura.
La asociatiile in care exista facturi la furnizorii de agent termic la nivel de asociatie...si unde mai sunt si o multime de restantieri mici, medii si istorici, n-am putea sa o scoatem la capat cu aplicarea stricta a legii decat daca am renunta la acest serviciu.
Da, fiecare se gosodareste cum crede, dar mai ales cat ii e plapuma...:)

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)