avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se plateste din fondul de rulment?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se plateste din fondul de rulment?

BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub pretext ca fondul va fi folosit pentru a plati penalizari la facturi. E legal? Eu stiam ca pot sa-l folosesc ca sa-mi platesc propria restanta, dupa cum administratorul m-a asigurat timp de cateva luni.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:25, 23 Februarie 2012
Acum observ ca de fapt la dumneavoastra s-a stabilit prin statutul asociatie sa se plateasca cate 5 lei/luna fond de rulment.
Noi am prevazut in statut ca fondurile necesare functionarii asociatiei (inclusiv cel de rulment) se stabilesc conform legislatiei. Nu am scris cat, cum, in ce moneda...
Daca maine trecem la euro, dolar sau la rubla in loc de leu, nu trebuie sa schimbam statutul pentru ca l-am facut sa ne putem adapta usor la nou.
In cazul unei asociatii care nu are fond de rulment acumulat deloc de 4 ani, ma inreb cum plateste adminisratorul facturile curente, decat din incasari cred ,asta presupune intarzieri la furnizori de cel putin o luna care atrag penalizari mai sant si restantieri si nu a fost aplicat sistemul de penalizari al asociatiei, pe parcursul a cativa ani ar putea sa creasca nivelul restantelor la furnizori.Cum s-ar explica echilibristica platilor acestor adminisratori si cum am putea verifica situatia reala a debitelor asociatiei la furnizori :se pot obtine informatii online de la acestia ? Va rog sa aveti amabilitatea a-mi explica aceste mecanisme.
adriantot a scris:

Acum observ ca de fapt la dumneavoastra s-a stabilit prin statutul asociatie sa se plateasca cate 5 lei/luna fond de rulment.

Am scris intr-o fraza ceea ce este prevazut in statut si intr-o decizie a comitetului executiv. Exprimare gresita, recunosc.
In statut este scris doar ca fondul de rulment se alimenteaza permanent la apartamentul care are cheltuieli lunare, inclusiv restanta, mai mari decat fondul de rulment achitat, ca o masura de asigurare a debitului.
Decizia comitetului a fost ca aceasta cota lunara, care intra automat in functiune daca se indeplineste conditia din statut, sa fie de 5 lei.


Legat de: "Adunarea generala nu poate hotari nimic in legatura cu utilizarea lui, poate hotari doar marirea cuantumului."
Fondul de rulment poate fi folosit, prin hotararea adunarii generale sau a comitetului, pentru plata incalzirii apartamentului unui proprietar care are restante? Mentionez ca fondul de rulment la ora actuala nu mai exista pe motiv ca ar fi fost acoperite din acesta datoriile proprietarului rau platnic.

Va multumesc anticipat!
Fondul de rulment se impune si se percepe individual fiecarui proprietar de apartament,
cu scopul asigurarii platilor curente si nu pentru acoperirea restantelor unui proprietar
Asociatia de prorietar pentru apararea intereselor generale ale proprietarilor ,in temeiul art 50 din L nr 230/2007 poate actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
Din mentiunea dvs ca fondul de rulment nu mai exista ca ar fi acoperit datoriile proprietarului,rezulta ca valoarea debitului este apreciabila si probabil acumulata intr-un interval mai mare de 90 de zile

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)