avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

prin contractul colctiv de munca 2007 -2009 pe ram asistenta sociala nr 591/26.11 2007 emitent ministerul muncii s au acordat anumite sporuri,acestea au fost preluate in ccm pe institutiei,.odata cu l330/2009 unele sporuri nu s au mai acordat incepand cu 01.01.2010 pe motiv ca sunt pe baza de ccm si nu au baza legala.
ccm pe institutie a fost declarat legal de curtea de apel CRAIOVA.
aAngajatii au dat in judecata institutie ptr incadrarea gresita (fara sporuri),am castigat la tribunal iar la ca CRAIOVA AM INCEPUT SA SE PIARDA s au se cere sa angajatorului baza legala ptr sporurile din ccm.
Dar daca aceste sporuri au fost date pe baza ccm pe ramura publicat in mo,acesta nu este baza legala,ptr ca el nu putea acorda drepturi sal ilegale s au in cel mai rau caz instanta sa solicite ministerului muncii baza legala?
cine poate sa ma ajute urgent cu aceasta speta?
Cel mai recent răspuns: Mainerici Ctin , Contabil 12:01, 25 Iunie 2012
da,dar se specifica ca sporurile ca sporurile din ccm se mentin in continuare .Daca ccm are hot definitiva ca este legal? dar ccm pe ramura ,emis de ministerul muncii in care se prevede ca respecta legislatia in vigoare?
Un CCM nu-si produce efecte in baza unei hotarari judecatorsti .. el isi produce efecte de la data inregistrarii acestuia la institutiile abilitate ...

Ministerul Muncii nu emite CCM, ci le inregistreaza dupa verificarea concordantei clauzelor acestuia cu prevederile legale in vigoare.
ccm pe ramura de asistenta sociala a fost emis de m muncii,iar l330/2010 face ref la sporurile acordate in bazaccm la 31 12 2009,
Trebuie sa intelegeti ca ccm nu poate fi emis de Ministerul Muncii . poate a fost inregistrat la acesta ... asa este, in urma verificarii, Contract colectiv de munca la nivelul unitatilor de asistenta sociala a fost inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse
cu nr. 591/16/26.11.2007 si a fost valabil pana la 26.11.2009 ...

In speta , pentru perioada 2007/2009 se puteau acorda sporuri in baza acestui ccm ...
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
conform art 238 al 1 din codul muncii 2008 ,,ccm nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin ccm incheiate la nivel superior,.
Daca ccm la nivel de unitate contine drepturile minime din ccm la nivel de ram asistenta sociala,instanta de judecata de ce cere baza legala ptr drepturile din ccm la nivel de unitate,nu trebuie sa verifice baza legala a drepturile acordate in ccm pe ramura asistentei sociale//
as dori a discutie urgenta pe interpretarea art 238

Alte discuții în legătură

Acordare mai multe sporuri salariale pentru personal contractual azul azul Am avizat acordarea a doua sporuri unui angajat (personal contractual) si mi-a fost reprosat faptul ca in conformitate cu \"Avizul comun al Ministerul Muncii ... (vezi toată discuția)
Care va fi salariul meu in 2010? serban_ana67 serban_ana67 in decembrie 2009 primeam salariu de baza de 658 lei ca functionar public intr-o primarie comunala, spor de vechime de 25%, spor dispozitiv castigat in ... (vezi toată discuția)
Salariu bugetar andreeanegurescu andreeanegurescu am salariul maxim pe functia sef depozit la o institutie apartinand minst.sanatatii.salariul poate fi imbunatatit avand in vedere ca gestionez valori foarte ... (vezi toată discuția)