avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sarcina unei eleve de liceu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sarcina unei eleve de liceu

Buna seara. Pun problema unei eleve de liceu ( 18 ani clasa XI) . E in primul trimestru de sarcina, necasatorita. Intrebarile sunt: 1. Daca se afla in liceu ar putea fi exmatriculata? 2, Nasterea ar avea loc la inceputul lui septembrie, poate face intrerupere un an scolar pentru a relua si ultimul an? 3. Daca ar legaliza actele de casatorie ce avantaje ar avea sau ar pierde, tinand cont ca partenerul lucreaza la negru, deci nu ar avea drept la concediu pt cresterea copilului, iar ea e eleva.? Momentan ea beneficiaza de pensie de urmas cat timp face scoala sau pana se casatoreste . Va multumesc pentru eventualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:08, 12 Aprilie 2012
Nu va fi exmatriculata si va primi indemnizatie de 600 de lei lunar timp de doi ani!Pana la sfarsitul anului merge la scoala fara probleme. E de preferat sa nu intrerupa scoala, ci sa mearga la un centru de asistenta sociala si protectia minorilor si sa solicite asistenta sociala. Acolo mai sunt si alte tinere in situatia ei si au impreuna grija de copii!Isi ia o perioada concediu maternal pentru a-si motiva absentele,apoi merge la scoala! Eventual ramane cu situatia neincheiata si sustine examenele la sfarsitul verii! E cea mai buna solutie! Alta ar fi sa se transfere la cursuri cu frecventa redusa! Cunosc un caz asemanator: am gasit o fata de 17 ani, eleva, care era pe punctul de a se spanzura si am convins-o sa renunte la gandurile sinucigase! Apoi stiti cum e: trebuie sa raspunzi pentru viata celui salvat! Nu fusese la scoala de cateva luni, si era inceputul vacantei de vara! Am dus-o la un astfel de centru, am mers apoi la liceul unde studia si am vorbit cu directorul si au declarat-o cu situatia neincheiata, am luat calendarul examenelor din august si i l-am dat si am avut grija sa-i amintesc sa se prezinte! In noiembrie 2011 a nascut un baietel si e la centru impreuna cu el! E bine sa discute cu diriginta sau cu directorul liceului!
Ea are unde locui, deci nu se pune problema si sper sa mearga mai departe la scoala. Nu v- a fi chiar asa avansata sarcina la sfarsitul anului scolar, deci nu are motive de ingrijorare deoarece cei din jurul ei o sustin. Ma refeream la faptul, daca v-a fi exmatriculata si ce drepturi are. Cuplul , sa i spun asa , isi doresc sa se casatoreasca si de asta am intrebat cum ar fi mai bine sa procedeze , deoarece nu stiam daca va beneficia de indemnizatie fiind casatorita sau parinte unic dar am inteles ca trebuie sa fie eleva la momentul nasterii copilului. Daca sarcina v-a decurge normal, v -a naste pana in 10 septembrie. Oricum multumesc de sfat.
Alex_Munteanu a scris:

Trebuie sa fie eleva la momentul nasterii copilului.

Daca este eleva in clasa a XII-a (an terminal) si va deveni mamica la sfarsitul lunii august, cand practic nu mai este eleva, inseamna ca nu mai are dreptul la indemnizatia de 600 lei timp de 2 ani? Ce este de facut in acest caz?
Imediat ce termina liceul depune actele pentru somaj (250 lei/6 luni) si va beneficia de indemnizatie
Va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Eleva gravida sil73 sil73 Sunt eleva in clasa a XI a la liceu , forma zi. si sunt insarcinata in luna a4a. Pot fi exmatriculata sau sactionata datorita sarcinii? Pot sa-mi continui ... (vezi toată discuția)
Sprijin pentru educatia fiicei mele Anca-Miruna Anca-Miruna Buna dimineata! Sunt mama unei fetite de16 eleva in clasa a X-a. Fata mea este insarcinata in 5 luni si invata la un liceu din Bucuresti. Desi, acesta ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are copilul meu daca eu inca sunt eleva iulianaflorea iulianaflorea Ma numesc Daniela , am 18 ani sunt eleva inca la liceu in clasa a11 si sunt insarcinata . Am de gand sa continui scoala pentru ca bebelusul se va naste in ... (vezi toată discuția)