in ce situatii si cum se concretizeaza decaderea din dreptul de afi parinte? stiu din cazurile televizate ca sunt decazuti din drepturi parintii care abuzeaza de proprii copii. dar dupa un divort cand unul din parinti nu contribuie la cresterea copilului?
Autoritatea Tutelara solicita asta, nu vad interese de razbunare la ea...
Oricum, userul nu a dat niciun motiv care sa se apropie de ceva care sa semene cu decaderea din drepturi... asa incat, nu cred ca il ajuta prea mult art. citat...
Razbunare se intalneste peste tot in familiei... la cresteri sau scaderi de pensii, la program de vizitare, peste tot... Da, sunt si cereri catre Autoritate de decadere din drepturi, dar ele nu ajung in instanta direct, se face un raport si se propune de catre Autoritate...
Incerc sa fiu mai concret: in iulie 2004 am divortat pentru ca fosta sotie lucrase la o casa de schimb valutar si intr-o zi m-a anuntat ca i-au disparut 100 de milioane. A venit politia,am fost si eu printre suspecti,am fost la detectorul de minciuni si s-a dovedit ca nu stiam nimic.In schimb ea a refuzat proba cu detectorul de minciuni pretextand ca ia niste pastile care pot influenta aparatul.Mi-am dat seama ca minte si ca ea luase banii si ii cheltuise dar pana la urma a scapat acoperind prejudiciul si firma retragandu-si plangerea.Am obtinut fata eu ca tata intrucat autoritatea tutelara a considerat ca eu ii pot oferi conditii mai bune si a fost si optiunea fetei in fata judecatorului si cand a venit inspectia de la autoritatea tutelara. La rugamintile ei si ale fetei( avea 10 ani) ,la sfarsitul aceluiasi an am decis sa incercam sa o luam de la zero. Eu am plecat in Spania unde am stat 3 ani iar ea a ramas in casa mea sa creasca fata cu banii trimisi de mine,ea neavand in 15 ani de stat impreuna munca decat sporadic-o luna munca-7 pauza. Trecand peste faptul ca a tocat cel putin 20-25.000 de euro in acest interval,cand m-am intors anul trecut am gasit datorii de 50 milioane la curent,cablu si intretinere ( apartamentul era in tribunal si daca mai stateam o luna il pierdeam din cauza neplatii intretinerii). A doua zi dupa ce am ajuns in tara ea aplecat de acasa anuntandu-ma ca are pe altcineva. Usor-usor am inceput sa aflu ce ce intamplase in lipsa mea: se maritase la penitenciar cu un detinut pe care nu il cunoscuse in libertate ci doar prin telefoane ( a avut un interes banuiesc eu),traia cu un rrom in casa mea eliberat proaspat din inchisoare pentru furturi si talharii, in casa se tineau chefuri cu persoane ce proveneau din acest mediu iar fata vedea toate astea. Lumea vorbeste ca a fost implicata intr-o retea de furturi de masini dar a scapat cu conditia sa-i ajute cu bani si pachete pe cei arestati si in urma vizitelor la puscarie i-a cunoscut pe cel cu care s-a maritat si pe cel cu care traieste.Cand am ramas singur cu fata ea a inceput sa-mi povesteasca atat cat putea ea la ce asistase si nici eu nu am fortat-o sa spuna decat ce putea(nu i-am pus intrebari delicate pentru varsta ei).Fosta sotie a plecat in Spania cateva luni de unde suna fata spunandu-i ca doar din cauza mea a plecat,ba ca vrea sa se intoarca dar "recidivistul" ei o ameninta ca o omoara daca il paraseste. In Spania a avut probleme cu politia asa ca s-a intors si a continuat cu telefoane in care pur si simplu isi batea joc de copil amagind-o ca "in cateva saptamani vin acasa".Eu incercam sa-i spun fetei ca nu trebuie sa o creada si ca sunt doar minciuni dar nu poti dicta cuiva ce sa simta.In luna iunie am fost sunat de fosta sotie sa ne intalnim in oras ca are ceva foarte important sa-mi spuna si am fost atacat de concubinul ei cu cutitul in mijlocul strazii si amenintat cu moartea.Realizand ca ma voi duce la politie , a doua zi a venit sa vorbeasca cu fata si cu mine si plangand si jurandu-se pe toti sfantii a cerut ragaz de 2 luni in care sa scape de puscarias ca altfel ala si cu neamul lui de tigani ne va prinde si ne va omora pe toti. De ce a cerut acest termen? Pentru ca stia ca daca eu nu depun plangere impotriva lui in 60 de zile nu mai e valabila.Eu nu stiam toate astea si oricum nu depuneam ca nu voiam scandaluri si sa stau cu teama ca fata ar putea pati ceva. Linistea a durat pana in august cand am inceput sa primesc pe telefon mesaje de amenintare cu moartea de la puscarias.Atunci m-am dus la politie si am depus plangere dar mi s-au luat in considerare doar amenintarile nu si atacul pentru ca trecusera 60 de zile.Exact din august pana astazi 11 noiembrie nu a sunat niciodata fata nici macar de ziua ei si spune lumii ca ea a divortat de mine din cauza batailor si a infidelitatii mele.Nu a platit niciodata pensie alimentara de la divort pana in prezent si abia saptamana trecuta m-am dus la Parchet si am depus plangere pentru abandon de familie.De la politie mi s-a spus ca au fost audiati si ca lui i-au dat o amenda de 5 milioane si ca dosarul a fost trimis mai departe. Fata este clasa a Xa acum, a terminat clasa a IX a cu 9,40, locul 3 pe judet la olimpiada de engleza,cuminte, exact ce isi poate dori un parinte. Pot obtine pensia alimentara pe toata perioada scursa de la divort pana acum si ce sa fac sa o tin cat mai departe de mediul in care traieste fosta sotie pentru ca linistea de acum este doar de moment.De retinut ca inafara de soacra-mea care nu-mi da dreptate mie,toate rudele ei imi dau dreptate si incearca sa ma ajute cu conditia sa nu afle ea. Sper sa fi fost inteles.
:sorry: Aiurea situatie... nu ma asteptam sa fie asa de rea...
Din pacate, nu vad motive decat poate la o intrare adanca in amanunte de fapt...
Autoritatea tutelara putea fi sesizata cand v-ati intors din Spania, desi imi e putin neclar in ce masura nu ati stiut nimic si nu ar fi trebuit sa stiti in ce conditii traia copilul dv.
Oricum, nu sa va critic vreau, ci sa va dau o idee...
De cate ori intra in contract copilul cu mama, ortice rau i se intampla (chiar daca asta inseamna expunerea la un mediu nedorit, dar asta inseamna sa existe un pericol iminent entru copil si nu posibilitatea ca sa deprinda... bla-bla-bla), semnalati Autoritatii tutelare.
Se putea cere si o expertizare a copilului dupa interactiunea cu mama sa... nu stiu in ce masura lipsa de contacte intre ele o mai permite acum...
Vorbiti cu Autoritatea, ei ce v-au spus?
Nu riscam daca anuntam autoritatea tutelara sa fiu si eu acuzat ca nu m-am interesat de conditiile in care creste copilul? Eu vorbeam zilnic cu fata la telefon cand eram in Spania dar nu mi-a spus nimic pana nu am venit acasa. Nici atunci din prima zi pentru ca fosta sotie ii spusese sa nu-mi spuna de cel care statuse la noi in casa,ca e doar un amic si eu o sa fiu gelos fara motiv. Sa nu mai spun ca in timp ce eram in Spania m-a sunat disperata ca a patit o belea, ca o santajeaza cineva si sa-i trimit procura sa vanda apartamentul sa plateasca 20.000 de euro sa scape. I-am spus sa stea linistita ca nu are ce sa i se intample iar casa nu o sa o vand.Acum fata e bine atata timp cat e lasata in pace dar nu stiu cat va dura asta.