avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reincredintare minor 11 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reincredintare minor 11 ani

Buna ziua. Minor (11 ani ) a fost incredintat unia dintre parinti cu hotar definitiva si irevocabila . parintele caruia i-a fost incredintat a plecat pt un an la munca in strainatate lasand copilul la bunicii de care este f atasat si care il ingrijesc . Celalalt parinte , profitand de situatie, a deschis proces pt incredintare minor fara insa a discuta si cu copilul . deja au avut loc cateva infatisari. Parintele plecat revine alaturi de copil renuntand la locul de munca din strainatate. In acest caz cum se poate proceda ?
Problema trebuie analizata si sub aspectul ca a plecat la munca.
Daca are justificare de ce nu a putut lua copilul cu el...

Si mamele au pierdut procese din acest motiv...

Dar, oricum am privi lucrurile copilul trebuie incredintat parintelui si nu bunicilor...
De aceea, fiecare detaliu are greutatea sa...
Multumesc pt raspunsuri. Si totusi nu inteleg ce rost mai are audierea copilului daca in final instanta stabileste sa dea copilul impotriva vointei lui unui parinte ( mama) care l-a abandonat pt a-si reface viata si nici macar nu s-a interesat de el timp de 3 ani ? Aparitia ei acum se datoreaza dorintei de razbunare impotriva fostului sot mai ales ca minorul a dorit si doreste in continuare sa ramana cu acesta. Eu cred ca si dupa modificarea legii se urmareste de fapt sa se dea mai multa importanta drepturilor parintesti si nu intereselor minorului.
Eu nu cred acelasi lucru, ca niciunui parinte nu ii e avantajos sa continue sa se intalneasca cu o persoana care l-a dezamagit. Copilului insa ii e este benefic.
Nu conteaza daca el innoada o relatie cu mama din alte motive externe lui, e mai bine ca are o relatie cat de cat.
Serios, copiii nu se trimit la bunici si sa gandim ca sunt ai nostri.

Audierea copilului are influienta, dar e luata in considerare de jude in masura in care copilul se dovedeste a fi matur, in rest se are in vedere interesul minorului care poae fi altul decat dorinta lui. Ca de aia desi copiii ne spun ca vor desene animate sau inghetata, uneori ii cenzuram si le aratam lectiile si legumele... pentru ca suntem adulti si luam in consideratie dorintele lor atata timp cat nu le fac rau lor.
Daia a scris:

Multumesc pt raspunsuri. Si totusi nu inteleg ce rost mai are audierea copilului daca in final instanta stabileste sa dea copilul impotriva vointei lui unui parinte ( mama) care l-a abandonat pt a-si reface viata si nici macar nu s-a interesat de el timp de 3 ani ? Aparitia ei acum se datoreaza dorintei de razbunare impotriva fostului sot mai ales ca minorul a dorit si doreste in continuare sa ramana cu acesta. Eu cred ca si dupa modificarea legii se urmareste de fapt sa se dea mai multa importanta drepturilor parintesti si nu intereselor minorului.

Audierea minorului are un rol deosebit dar depinde de felul in care percepe instanta...
Judecatorii sunt oameni si pot gresi.
Daca minorul vrea la mama si mama are sanse mari sigur se da la mama.Deci, ar avea un sens...
Daca minorul vrea la tata...situatia este echilibrata...
Cam asa se prezinta lucrurile...

Prin audierea minorului instanta isi poate forma o opinie cu privire la sinceritatea lui, la modul in care a fost manipulat, daca a fost manipulat, evident,etc.

Legea actuala este fireasca dupa parerea mea.

Insa, avocatii intotdeauna isi apara clientii in functie de mai multe aspecte...si se poate intampla ca legea sa produca tot felul de efecte.
Buna seara. Nu am inteles d-na avocat ce anume ar putea fi atat de benefic pt copil: prezenta acum a unei mame care l-a parasit pt a-si reface viata si care apare acum pt alte motive decat dragostea ce ar trebui sa o aibe pt copil , dorinta disperata a unui tata de a-l tine departe pe copil de teama sa nu se repete o alta tragedie ( moartea unui alt copilas in urma cu cativa ani din neglijenta mamei), dorinta exprimata timid a copilului de a sta departe de amandoi ( aceasta este de fapt realitatea ) si a ramane acolo unde se afla si unde se simte fericit si iubit sau ce.....
Da domnule avocat,aveti dreptate : "...depinde de felul in care percepe instanta....". Eu sper ca instanta sa perceapa bine si sa considere cu adevarat dorinta copilului ca fiind legitima . Stiti de ce spun lucrul acesta ? Iata: dupa ce se incheie un proces pt minori , se da o sentinta si pa... se mai gandeste cineva sa verifice peste 6 luni sau un an situatia in care se gaseste minorul, daca sta bine sau nu, daca trebuie schimbata situatia ? Ei bine ,nu. Nu este de mirare ca in ultimii ani asistam la adevarate tragedii cu copii.
Eu cred ca ar trebui infiintat un Tribunal special pt minori cu judecatori specializati numai pe probleme ale minorilor care sa dispuna urmarirea fiecarui caz cu probleme , pt binele minorului , ca tot se vorbeste de interesele minorului.

Alte discuții în legătură

Audiere copil care a implinit 10 ani oana99 oana99 spuneti-mi si mie va rog frumos cum se audiaza un copil care a implinit 10 ani cine asista la audiere?? parintii pot asista la audiere?? parintii sunt ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un sfat ionela86 ionela86 Traiesc cu un barbat de 8 ani,de 3 ani el a divortat,are 2 minori aflati in custodia fostei.Ea a plecat in strainatate unde lucreaza si si-a cumparat o casa.In ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor fara procura ancaalbu2002 ancaalbu2002 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori. Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un ... (vezi toată discuția)