avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept la somaj dupa 10 luni de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept la somaj dupa 10 luni de munca

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj dupa 10 luni de munca, dores sa mentionezi ca inainte de aceasta am fost tot somer. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 11 Aprilie 2012
Daca c.i.m. a fost inchis cu data de 01.04.2012 , termenul maxim de depunere al actelor la somaj este de 12 luni de la data incetarii c.i.m. ... daca doriti sa beneficiati de somaj de la data incetarii c.i.m., atunci ar fi trebuit sa depuneti actele la somaj in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m.
1. OP = Ordin de Plata cu care angajatorul plateste contributia pentru somaj.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

3. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.

4. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa modifice formularul adeverintei tip eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.

5. Am vrut sa spun ca adeverinta este valabila si daca nu are trecute pe ea ordinele de plata a contributiei.

6. Mergeti la Agentia de Somaj cu aceste texte de lege si spuneti sa se conformeze si sa nu va mai puna pe drumuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la somaj OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca am fost incadrat in muca pe perioada determinata la expirarea celei de a doua prelungiri nu mi se mai prelungeste contractul pentru ca este reducere de ... (vezi toată discuția)
Somaj iuliana moraru iuliana moraru Buna ziua! Imi puteti spune daca o persoana e angajata din august 2007 si in lunile decembrie 2010, ianuarie si februarie 2011 a fost in concediu fara plata, ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj marianalbu marianalbu De anul trecut din Oct lucrez 20h/luna pana in Noiembrie 2014. Voi avea dreptul la somaj (vezi toată discuția)