In declaratia 394 pt. ianuarie 2012 trebuie sa introduc o livrare de cereale.
Completez doar baza de impozitare? Ma gandesc ca nu pun si TVA aferent pt. ca pe factura nu am trecut TVA.
va multumesc... am nevoie de parerile voastre..
Eu am cazuri de taxare inversa lunara deci ce pot sa va mai spun. Practic in 394 apare acelasi client sau furnizor de 2 ori ; odata pe colectat odata pe deductibil. La validare te intreaba daca doresti centralizare, sigur spui da (dar chiar daca nu spui se face acelasi lucru) si centralizandu-se cum am spus mai sus practic se anuleaza sumele de la TVA si ramane numai baza. Mai logic de atata nu se poate.
PS. La Brasov angajatii de la finante cer D394 pe zero contrar legii si poate de aceea dna. a fost influentata si nu in bine.
Insasi formularul declaratiei indica completarea TVA si pentru taxarea inversa.
Masura de taxare inversa, prevazuta de art. 160 din Codul fiscal, nu este o masura de scutire de TVA, ci o masura de simplificare, in sensul ca se considera faptul ca beneficiarul livrarii efectueaza plata TVA prin taxare inversa.
Acest fapt nu rezulta din instructiunile de completare ale declaratiei, ci din situatia ca taxarea inversa nu este o scutire de TVA, ci o masura de simplificare.
Domnule consultant fiscal, nu incurcati contabilizarea acestui tip de operatii cu declararea tuturor operatiunilor taxabile.
,, PS. La Brasov angajatii de la finante cer D394 pe zero contrar legii si poate de aceea dna. a fost influentata si nu in bine.'' ?????????
394 = Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national , unde se declara toate operatiunile taxabile
300 = Decont TVA
În plan contabil , TVA se delimiteaza si evidentiaza ca o creanta asupra bugetului de stat la intrare si ca o datorie, în raport cu bugetul, la iesire. În consecinta, pentru calcularea si decontarea TVA se disting trei categorii de operatii, respectiv calcularea si evidentierea TVA - deductibila, în amonte, la primirea bunurilor si serviciilor, calcularea si evidentierea TVA - colectata, în aval, la vânzarea bunurilor si serviciilor si stabilirea si regularizarea TVA de plata sau de recuperat de la buget.
Decontul de TVA este o compensare a creantei bugetare(4426) cu datoria bugetara(4427), in urrma caruia rezulta TVA de plata (4423) sau de recuperat (4424).
Concluzie: Baza impozabila rd.13 din decontul de TVA= Valoarea totala a bazei impozabile rd V D 394
Diferenta e ca in decontul de TVA ( care este pentru decontarea taxei, asa cum am aratat mai sus) nu se evidentiaza si TVA aferent, deoarece el se achita prin taxare inversa), iar declaratia 394 este o declaratie informativa de declarare a tuturor operatiunilor taxabile.
Livrare cereale
nicolpa
Ca si note contabile la o livrare de cereale ar fi 4111=701,iar in decl 394 ar trebui trecut si TVA-ul?Dar in decontul de tva se trece si tva-ul la livrarea de ... (vezi toată discuția)