avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acord pensii Romania - Israel
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acord pensii Romania - Israel

Buna ziua! Tatal meu, nascut in 1948, si-a depus dosar de pensionare in octombrie 2011.Nu a primit inca decizie si are 5 ani de zile lucrati in Israel, pentru care nu a depus nici o documentatie la dosar pentru ca nu are. A cotizat la pensiile din Israel. Ce trebuie sa faca pentru a beneficia cumva si de acesti 5 ani?
Cel mai recent răspuns: Gggi , utilizator 13:17, 5 August 2020
Luati legatura cu Casa de Pensii unde trebuie completate niste formulare tip care vor fi comunicate intre cele doua tari.
In consecinta, dupa intrarea in vigoare a acordului bilateral mentionat mai sus, persoanele care au fost asigurate atat in baza legislatiei de asigurari sociale romane, cat si in baza celei israeliene, vor primi drepturi de pensie, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale, atat in sistemul unitar de pensii publice din Romania, cat si in sistemul de pensii din Israel, drepturi care vor fi platite pe teritoriul statului unde aceste persoane isi au domiciliul.

Sursa:
[ link extern ]


Ordin 254/2013 privind intrarea in vigoare a unor tratate internationale
Art. 5
La data de 1 ianuarie 2013 a intrat in vigoare Acordul dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 548 din 6 august 2012.

Referitor la alt acord , cea mai competenta institutie in aceasta materie care va poate oferi un raspuns concret este Casa Nationala de Pensii Publice
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns! Am fost la Casa de Pensii din Calarasi si mi s-a spus ca lui tata ii trebuie contractul de munca din Israel. El nu mai are nici un document cu care sa justifice anii de munca de acolo, insa stie firma la care a lucrat. Nu stiu cum il pot ajuta.
buna ziua, imi puteti va rog spune daca s-a rezolvat cumva cazul tatalui dvoastra ?
Multumesc anticipat

Colombina29 a scris:

Nu inteleg,am semnat ca stat un acord pe subiectul asigurarilor sociale sau nu?Si tatal meu a lucrat multi ani in Israel si acum nu beneficiaza de anii lucrati in Israel.Are cineva idee cum rezolvam aceasta problema?

Beneficiaza doar de pensia din Romania. Am cerut actele de la firma din Israel dar nu a primit raspuns nici pana azi.

Alte discuții în legătură

Pensie din israel rodicabalteanu rodicabalteanu am lucrat aprox patru ani in israel ca ing constructor,in luna aprilie a.c. am depus la casa de pensii iasi un formular completat cu unele date sumare ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca dorianztd dorianztd Va salut, tatal meu a lucrat in Israel in perioada 1996-1999 in constructii, ca angajat legal la o firma de acolo , as dori sa stiu cum pot obtine ... (vezi toată discuția)
Pensie din israel mirelavalcu mirelavalcu Buna ziua, Va rog, Romania are conventie cu Israelul in ceea ce priveste acordarea pensiilor aferente perioadei lucrate in Israel? Mentionez ca am lucrat ... (vezi toată discuția)