avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna,am o problema,bunicii au decedat de curand,ei au avut 3 copii,2 dintre ei au decedat lasand in urma cate un copil.As vrea sa stiu exact cotele ce revin nepotiilor dupa parinti decedati si copilului in viata.Am consultat mai multi avocati si notari si au existat mai multe variante.Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
mmonyca1981, utilizator
Mostenirea legala se face pe baza de rudenie, nu conteaza ca nu se cunosteau sau ca nu au ingrijit-o.

O persoana poate fi declarata nedemna doar daca:
Art. 958. -
(1) Este de drept nedemnă de a moșteni:
a) persoana condamnată penal pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenția de a-l ucide pe cel care lasă moștenirea;
b) persoana condamnată penal pentru săvârșirea, înainte de deschiderea moștenirii, a unei infracțiuni cu intenția de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moștenirea ar fi fost deschisă la data săvârșirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocația la moștenire a făptuitorului
(3) Nedemnitatea de drept poate fi constatată oricând, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu de către instanța de judecată ori de către notarul public, pe baza hotărârii judecătorești din care rezultă nedemnitatea.

Art. 959. -
(1) Poate fi declarată nedemnă de a moșteni:
a) persoana condamnată penal pentru săvârșirea, cu intenție, împotriva celui care lasă moștenirea a unor fapte grave de violență, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
b) persoana care, cu rea-credință, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
c) persoana care, prin dol sau violență, l-a împiedicat pe cel care lasă moștenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul

(2) Sub sancțiunea decăderii, orice succesibil poate cere instanței judecătorești să declare nedemnitatea în termen de un an de la data deschiderii moștenirii. Introducerea acțiunii constituie un act de acceptare tacită a moștenirii de către succesibilul reclamant

Totusi, cand au murit bunicii si daca succesibilii au acceptat in termen mostenirea?
Repet, nu conteaza ca nu se cunosteau, conteaza ca sunt rude.

Totusi, cand au murit bunicii si daca succesibilii au acceptat in termenul legal mostenirea prin declaratie la notar? Daca nu, atunci aveti sanse sa ii declarati straini de succesiune.
Bunica a decedat in iulie anul trecut bunicul luna trecuta ,eu am avut grija de ei pana in ultima zi a vietii lor de 10 ani ,si culmea pretentiile de mostenire vin de la nepoatele necunoscute,bunici au zis la multa lume ca vreau sa imi lase mie ceea ce ii surprinde pe toti ca eu nu zic nimic si vin altii cu pretentii.
Cum pot fi declarat straini de succesiune?
Bunica a decedat in iulie anul trecut bunicul luna trecuta ,eu am avut grija de ei pana in ultima zi a vietii lor de 10 ani ,si culmea pretentiile de mostenire vin de la nepoatele necunoscute,bunici au zis la multa lume ca vreau sa imi lase mie ceea ce ii surprinde pe toti ca eu nu zic nimic si vin altii cu pretentii.Succsiunea nu a inceput in momentul asta se aduna hartii.

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire bunica .. decedata in 1997 (ar fi avut teren ... Dr_Cristina Dr_Cristina Renuntare mostenire bunica .. decedata in 1997 (ar fi avut teren agricol si casa iar numai casa lasata testamentar altui fiu care este in viata) , unul din ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)