avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Raport privind starea Justitiei - In 2011, Romania s-a ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Raport privind starea Justitiei - In 2011, Romania s-a situat pe locul 4 la plangeri. Cele mai multe cauze privesc tratamentele inumane si degradante din puscarii, iar in 10 cauze incalcarea dreptului de proprietate prin neexecutarea hotararilor

In cursul anului trecut, conform Raportului privind starea Justitiei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a pronuntat 68 de hotarari in cauze privind Romania, in 58 dintre acestea constatandu-se ca autoritatile romane au incalcat cel putin un drept sau libertate fundamentala consacrata de Coventia Europeana. Din datele statistice publicate de CEDO reiese ca, in 2011, Romania ocupa locul al 4-lea la numarul cauzelor aflate pe rolul Curtii, insumand 8,1 % (12.300 cauze) din totalul reclamatiilor. Primele trei locuri sunt ocupate de Rusia cu 26,6 % (40.250 cauze), Turcia cu 10,5 % (15.950 cauze) si Italia cu 9,1 % (13.750 cauze). Raportul arata ca principalele categorii de cauze in care CEDO a constatat incalcari ale dispozitiilor Conventiei Europene de catre autoritatile romane sunt cele referitoare la dreptul la un proces echitabil.

In 22 de cauze s-a retinut incalcarea dreptului la un proces echitabil, consacrat de articolul 6 din Conventie, avand in vedere, pe de-o parte, nerespectarea principiului securitatii raporturilor juridice din cauza desfiintarii unor hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, prin promovarea unor cai extraordinare de atac, durata excesiva a procedurilor judiciare sau penale (opt cauze), neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive sau irevocabile ori executarea cu intarziere (sase cauze); pe de alta parte, s-a retinut incalcarea altor garantii oferite de articolul 6 din Conventie, cum ar fi dreptul la aparare, principiul egalitatii armelor, principiul prezumtiei de nevinovatie, independenta si impartialitatea instantei (patru cauze).
Autorii raportului privind starea justitiei arata ca desi dreptul partilor la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil are consacrare constitutionala, in practica acest drept se loveste de unele impedimente care tin de volumul mare de munca al judecatorilor si procurilor, capacitatea de administrare si organizare a activitatii instantelor, modificari legislative care determina blocaje in aplicarea legilor. Discutarea acestui raport in plenul CSM a fost amanata in sedinta din data de 1 martie. CEDO a mai constatat in zece cauze incalcarea dreptului de proprietate, consacrat de articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei. Incalcarile dispozitiilor privind dreptul la proprietate au fost cauzate de neexecutarea unor hotarari judecatoresti irevocabile, prin care reclamantilor li se recunosteau privarea de bunuri, in sensul Conventiei, fara o justa si prealabila despagubire.

Asaltul detinutilor Romaniei la CEDO

In 20 de cauze, CEDO a retinut incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane si degradante, consacrat de articolul 3 din Conventia Europeana, sub aspect material si procedural. Un numar mare de condamnari privind incalcarea articolului 3 s-a inregistrat din cauza conditiilor necorespunzatoare din penitenciare in care reclamantii au fost /sunt detinuti, in special ei plangandu-se de suprapopularea inchisorilor si lipsa conditiilor de igena. In alte sapte cauze CEDO a constatat incalcarea articolului 2 din Conventie, intrucat statul roman nu si-a indeplinit obligatia de a proteja viata unei persoane aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, iar anchetele desfasurate in privinta decesului unor persoane nu au avut un caracter efectiv. In opt cauze, Curtea a constatat incalcarea articolului 8 din Conventie, in patru s-a constatat incalcarea articolului 13, iar in doua cauze s-a retinut incalcarea articolului 5 din Conventie, in timp ce in alte trei plangeri au fost constatate incalcari ale articolelor 10, 11 si 1-protocol 7, din Conventie. Pe de alta parte, in 41 de decizii, care vizau, in cele mai multe cauzri, incalcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea de la Strasbourg a hotarat ca nu a existat nicio incalcare a drepturilor si libertatilor protejate de Conventie, iar un numar de 92 de cauze au fost radiate de pe rolul CEDO, ca urmare a solutionarii pe cale amiabila, fiind incheiate declaratii unilaterale de catre Guvernul roman.

Cel mai recent răspuns: clau1858 , utilizator 12:41, 22 Martie 2012
Eu sunt de parere ce asta nu arata decat ce avocati romani -cei mai tineri- sunt destepti in ceea ce priveste cunoastere drepturilor omului, nu neaparat ce se incalca mai multe drepturile. Nu e asa ce si Italia este in locul al doilea dupa Turcia?. Daca avocati din Spania sa se documenteze mai bine in ceea ce priveste drepturilor omului, si instanta CEDO e sigur ce era campiona mondiala, asa ca in futbol. Oricum inteleg dezamagirea generala, dar solutia e trecerea la actiune populara, ce nu doar parchetul sa aiba putere de a cer instantelor mijloace de a dovedi faptele contraventionale nici la calificare penala a acestora. Opinia mea.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
clau1858 a scris:

Pentru mine e socant faptul ca din 12300 de cereri s-au aplicat hoatarari doar in 68 de dosare, este ingrozitor de putin dupa parerea mea,zici ca respectivii joaca la loto......


Stimat forumist,

Pentru mine, însă, nu este deloc șocant procentul foarte mic de admisibilități și nici nu îl consider neîntemeiat.

Acest procent arată, din păcate, exclusiv percepția greșită a justițiabilului român față de rolul Curții Europene a Drepturilor Omului.

În momentul în care atât justițiabilul, cât și avocatul său se vor adresa CEDO ca unei instanțe de apărare a drepturilor și libertăților prevăzute de Convenție și Protocoalele sale, iar nu ca unei instanțe de recurs la nivel european, procentul de admisibilități va crește semnificativ, iar numărul de cauze cu care CEDO este sesizată va scădea, tot semnificativ.

De asemeni, este important să se cunoască și ce drepturi și libertăți sunt apărate de Convenție și protocoalele sale, studiindu-se, deci, și precedentele Curții.

Până atunci, majoritatea cererilor sunt inadmisibile, în mod normal. Pur și simplu, se cere Curții ce aceasta nu are competența să dea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
andreigrigoriu, moderator
Stimate domn avocat

In ceea ce ati spus aveti si o parte de adevar,insa din 12300 de dosare nu cred ca macar 2000-3000 poate si mai mult nu erau fondate(realizate de avocati in domeniu,pt ca in Romania nu s-au respins ca nefondate la ICCJ doar 12300 de cauze ca sa spunem ca toti au apelat la CEDO,eu cred ca multora dintre cei 12300 li s-au incalcat anumite drepturi,ca altfel nu aveau tupeu sa apeleze asa nefondat la CEDO)si numai 68 dintre acestia au facut cereri care realmente sa le fie admise.
Opinia mea este ca si cei de la CEDO sunt in conitenta cu statele membre ale Conventiei ca sa nu arate adevaratele probleme din justitie (un fel de instanta care apara drepturile oamenilor doar cu numele,asa ca sa stie omul de rand ca exista cineva care cica le apara drepturile,dar in realitate nu e deloc asa),daca realmente vroiau sa apere drepturile oamenilor aprobau toate cererile,fondate desigur si astfel daca Romania de exemplu in fiecare an pierdea la CEDO macar vreo 2000 de cauze,cauze la care trebuia sa dea pe langa despagubiri materiale si daune morale de sute de mii de euro isi controla mult mai bine activitatea oamenilor ce au drept de decizie in instante si nu le mai permitea judecatorilor sa respinga nefondat(doar asa fiindca s-au trezit mai prost in dimineata aceia sau fiindca asa vrea muschiul lor),ba ii obliga sa fie atenti la dosare si sa faca cat decat dreptate,ca sa nu mai apeleze oamenii la CEDO,dar asa joc de glezne pt toata justitia romana,pt ca oricum oamenii(sau bine majoritatea dintre ei,aia "norocosi") nu o sa aiba parte de dreptate nici la CEDO.
O alta cauza pentru numarul asa de mic de dosare rezolvate cred ca este existenta acelor consilieri(sau cum se numesc) la CEDO din partea statului roman,dar care cica nu au nici o legatura cu statul roman (sunt independenti) si care ar trebui sa ia parte omului de rand caruia i s-au incalcat drepturile ,dar in realitate cred ca acestia apara statul roman de greselile pe care acesta le face prin intermediul justitiei(se vad rezultatele 68 de cauze din 12300,iar in tara se judeca cred peste 200.000 de dosare si nici macar din cele 12300 care apeleaza la CEDO 1000 de cauze nu-s acceptate) si de aceea cred ca ar trebui dati afara pt ca nu apara drepturile romanilor.
In concluzie haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa aruncam vina doar pe seama oamenilor care fac cereri "nefondate", pentru ca multi factori impiedica ca in Romania justitia sa isi faca treaba (unul ar fi lipsa legii in care judecatorul sa raspunda pentru hotararile ce le da,exact ca-n orice alta profesie,pt ca inginerul,economistul,medicul,profesorul etc raspunde pt modul de executie al sarcinilor de la locul de munca,ma rog de ce judecatorul este independent si nu poate raspunde pt ceea ce judeca ?) si CEDO cred ca are o contributie in asta.

Cu stima si respect pentru toti cititorii acestui comentariu
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
clau1858, utilizator
Raport privind starea justitiei: = 3,1 milioane de dosare in 2011

La nivelul intregii tari au functionat un numar de 179 de judecatorii
--- (trei dintre acestea au fost defiintate incepand cu 1 noiembrie 2011),
--- 42 de tribunale, (unul a fost desfiintat la 1 noiembrie 2011),
---patru tribunale specializate,
---15 curti de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au inregistrat un volum de activitate de 3.191.290 de cauze (cu opt la suta mai mult decat in 2010).


Cea mai mare incarcatura de dosare de solutionat a inregistrat-o Sectia I civila cu 16.152 de cauze, urmata de Sectia de contencios administrativ si fiscal cu 9.596 de cauze, Sectia penala cu 7.993 dosare si de Sectia a II-a civila cu 6.778 cauze.


Potrivit Raportului privind starea justitiei 2011, se evidentiaza, ca si in anii anteriori, trei curti de apel cu un numar foarte mare de cauze de solutionat comparativ cu celelalte. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a inregistrat 56.878 de cauze (48.558, in anul 2010), Curtea de Apel Craiova cu 34.132 cauze (22.956, in 2010) si Curtea de Apel Cluj cu 20.236 cauze (15.577, in anul 2010).

La polul opus se afla Curtea de Apel Bacau, care a inregistrat anul trecut cel mai mic volum de activitate, respectiv 7.716 cauze (6.290, in 2010) si Curtea de Apel Targu Mures cu 8.154 dosare (5.477, in 2010).

In perioada 2007-2011, nivelul stocurilor de dosare a cescut cu 161 la suta, in timp ce cresterea numarului de dosare nou intrate a fost de 38 la suta.

Concret, volumul de activitate pe anul 2011 este mai mare cu 118.409 dosare, adica 14 la suta fata de anul anterior.

Sase instante au inregistrat un volum de activitate mai mare de 50.000 de dosare, respectiv Judecatoria Timisoara (50.124 dosare), Judecatoria Iasi (52.200), Judecatoria Constanta (58.152), Judecatoria sectorului 2 Bucuresti (68.027), Judecatoria sectorului 3 Bucuresti (69.781) si Judecatoria sectorului 1 Bucuresti (75.790 dosare, dar in scadere fata de 2010, cand a avut 86.348 cauze).

Un volum foarte mic de activitate s-a mentinut la judecatoriile Agnita, Intorsura Buzaului, Gurahont, Faget, Dragomiresti, Targu Lapus, Moldova Noua, cu un volum de sub 1.500 de dosare.

Din cele 1.942.001 cauze rulate la judecatorii in cursul anului trecut au fost solutionate 1.477.096, ceea ce reprezinta 76 la suta. In cursul anului 2010 au fost solutionate 75 la suta din cauze.

A ramas un stoc de 464.905 de dosare ce va fi reportat pentru 2012, insa este un stoc inferior fata de cel din 2010.

Cresterea exponentiala a volumului de activitate peste o limta rezonabila pot afecta grav calitatea actului de justitie si gradul de satisfactie a justitiabilului, noteaza documentul citat, a carei discutare in plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amanata in sedinta din 1 martie.

sursa-stiri de actualitate
Raportul CE pe Justitie, un cumul de bile negre
Vezi reactiile politicienilor

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
O cerere declarata admisa de cedo, consecinte? sam bam sam bam in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o ... (vezi toată discuția)
Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: cedo - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie) gabriel teodorescu gabriel teodorescu [b]CEDO si drepturile salariale[/b] Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită ... (vezi toată discuția)