avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... adunarea generala a asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

adunarea generala a asociatiei de proprietari

Buna ziua ,
As vrea sa inteleg care este diferenta dintre cele doua alineeate (c)si respectiv (d) ale art. 25 .
La adunarea generala de la inceputul anului ,am participat si eu ,unde dupa cele spuse si zise s-a supus la vot unele propuneri.
Aici unii din participanti (doi la numar ) au venit cu niste imputerniciri (nr. total 25) de la alti proprietari membrii ai aceleiasi asociatii ,cum ca sunt indreptatiti sa voteze in numele lor,si aici a inceput nebunia .
Pentru mine a fost un lucru care nu prea mi s-a parut normal si i-am banuit pe acestia ca ar urmarii un scop anume ,pentru ca nu credeam ca 20 de persoane ar fi fost asa de constincioase si bine documentate cu dreptul sau.
In privinta asta nu m-am inselat ,pentru ca mai tarziu am aflat ca motivul pentru care acestia s-au dat acordul a fost pe baza nemultumiri lor fata de ordinul 343 ANRSC 2010,(toti aveau centrala .de apart.) sperand astfel ca vor obtine ceva cu votul lor prin asazisii reprezentanti .
Sincer acum sunt intr-o dilema pentru ca instanta de judecata a obligat asociatia sa convoace din nou adunarea generala , unde ma astept sa asist la acelasi scenariu si nu as vrea sa stau nepasator.
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:26, 11 Martie 2012
Am citit si recitit dar tot nu inteleg.
Conform legii 230/2007 art. 24, la adunarea generala se pot lua hotarari daca numarul celor
"prezenti personal sau prin reprezentant legal" sunt minim 51%...
Iar la adunarea reconvocata hotararile se iau de cei prezenti, fara a fi nevoie de acelasi cvorum si fara ca proprieatrii absenti sa fie reprezentati de altii.
La acesata adunare reconvocata "hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora"
Asadar cei prezenti hotarasc prin vot pentru ei si in numele lor, nu pentru altii si nu in numele altora.
Dupa cum explicati, nu s-a respecatat legea daca au fost luate in considerare imputernicirile in aceasta a doua adunare, adica reconvocata.
Dar poate nu am inteles bine.
Ce s-a hotarat totusi in aceasta adunare si cine a contestat hotararea in instanta?
Apoi cum a motivat instanta hotararea ca asociatia sa convoace din nou adunarea generala? Ce se spune in hotarare, ce spune instanta ca nu s-a respectat din legislatie?
Din pacate ,la prima intilnire nu s-a intrunit cvorumul, asa ca s-a anuntat suspendarea adunarii si reconvoacarea peste 7 zile ,fapt intimplat.
Dupa exact 7 zile ,in acelasi loc si ora ne-am adunat cca. 20 proprietari plus conducerea asociatiei .
Dintre cei prezenti ,doi au venit cu niste imputerniciri (nr. total 25) de la alti proprietari membrii ai aceleiasi asociatii ,cum ca sunt mandatati sa-i reprezinte si sa voteze in numele lor .

Bineinteles ca cei din comitetul de conducere si multi altii dintre proprietari prezenti s-au opus neluind in considerare acele hirtii ,dar a fost mentionat in PV incheiat in aceea zi.
Conform asteptariilor cei doi au mers in instanta pentru motivul ca le-au fost incalacate drepturile conform Art 25 . punctul (d)
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza

Instanta de judecata a obligat asociatia sa convoace din nou adunarea generala , unde ma astept sa asist la acelasi scenariu ,motivati fiind acum si de hotarirea instantei care inclina usor balanta in favoarea lor.



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
E adevarat ca AG se va reconvoca si ca mandatele celor imputerniciti va trebui sa fie luate in consideratie.
Totusi nu ne spuneti despre ce problema este vorba si de ce va temeti.... Poate ca ar fi de folos si dezvaluirea acestui lucru.
@elga50,
Acelasi lucru vroiam si eu sa spun, ca instanta a dispus reluarea lucrarilor AG, chiar din motivul ca nu au fost luate in considerare mandatele de imputernicire a proprietarilor absenti - fie aceasta si reconvocata.
Vroiam sa atrag atentia lui @adriantot care afirma pe acest topic ca la reconvocare, imputernicirile nu mai au reprezentare, dar m-am luat cu 8-9 martie si nu am mai facut-o.

Normal ca, prevederea legala de a fi reprezentat in AG de catre persoane cu mandat se practica peste tot si inteleg ca daca eu am mandatat pe cineva sa ma reprezinte in AG, apoi nu l-am mandatat sa-i duca un buchet de flori cenzorei sau sotiei presedintelui. Nu, l-am mandatat sa ma reprezinte in tot ceea ce se discuta si se hotaraste acolo, indiferent cate convocari si re-reconvocari vor fi, ca si cum as fi prezent in sala. Din discutiile purtate si cu alte persoane interesate si destul de competente in materie, am inteles ca se poate da un mandat altei persoane, cu un scop precis, adica limitat: sa ma reprezinte in AG, numai in privinta luarii unei hotarari privind o lucrare de reparatie pe casa scarii (tot spunea cineva pe un alt topic ca s-a hotarart efectuarea de lucrari de zugraveli numai de cateva persoane).

Va mai aduc un argument: plec din tara si mandatez (de data aceasta prin notariat) o persoana sa-mi administreze si reprezinte apartamentul prop. personala in relatiile cu as. prop., precum si cu autoritatile locale si centrale. Aceasta persoana poate sa ma reprezinte fara probleme (de buna seama cu prezentarea din timp a documentului respectiv la asociatie) in toate privintele ca si cum proprietarul, membru al as. prop. ar fi prezent. Noi am avut un asemenea caz, insa persoana mandatata numai ne-a aratat acea imputernicire, nu ne-a dat o copie, dar nici nu s-a ”incurcat” cu sedintele noastre. Avea in schimb grija de apartamentul respectiv ca si cum ar fi fost al sau.Apartamentul l-a inchiriat, avea grija de toate, ”strunea” la propriu chiriasii, venea la asociatie si se interesa de felul in care colaboreaza, isi achita intretinerea, chiriasii. Imputernicirea se termina acolo unde era vorba de vanzarea apartamentului, in rest avea toate prerogativele (cred ca o asemenea imternicire - zic de text, se poate obtine de la un notar public).

In legatura cu aceste imputerniciri, am citit, dar cred ca intr-o legislatie mai veche, faptul ca cei imputerniciti trebuie sa se prezinte din timp la as. prop. pentru a preda o copie - conform cu originalul, a documentului. La sedinta de AG, presedintele va avea la dansul situatia proprietarilor absenti, dar reprezentati de alti proprietari pin imputernicire, informeaza membrii as. prop. prezenti la lucrarile AG, are grija sa se noteze si in PV de sedinta aceste lucruri, inclusiv atunci cand se face numaratoarea voturilor.
Imputernicirile au putere in conditiile scrise in ele. Sigur, daca un proprietar doreste sa fie reprezentat la oricare AG si sa se voteze in numele lui indiferent ce, isi asuma aceasta raspundere asupra votului imputernicitului sau care il poate si "trada".
In fine, pe mine insa ma frapeaza faptul ca cei 25 proprietari care au dat imputernicirile lor catre doi reprezentanti nu s-au deplasat la AG reconvocata, ceea ce duce cu gandul la un fel de factiune in randul asociatiei cu doi capi ai rascoalei care doresc sa rastoarne o anumita stare de lucruri, cu stindard si "arma-n mana" catre victoria finala. Ceilalti stau in casa, ascunsi in spatele usilor, cu urechea ciulita la razmerita din hol :).
Nu e bine! Nu e democratic, nu e corect, nu e cusher!

In acest caz ceilalti proprietari care ar avea interese opuse acestei grupari ar trebui sa se mobilizeze pentru a le contracara actiunea.
Nu stiu despre ce anume este vorba, poate sa fie chiar un scop care sa vizeze aspecte nelegale. Asta doream sa aflu si eu de la utilizator care vad ca nu ne mai raspunde. Poate n-a avut timp....!?

Alte discuții în legătură

Asociatiile de propietari visalon visalon In asociatia din care fac parte, nu s-au facut alegerile noului comitet executiv , nici pana la ace4asta data.In martie, cand trebuia sa se aleaga,erau ... (vezi toată discuția)
Tabel convocator cu 20% Frizeru Frizeru As dori sa mi se precizeze despre ce tabel convocator este vorba la o Adunare generala extraordinara reconvocata. Eu consider ca dupa anuntarea la avizier a ... (vezi toată discuția)
La adunarea generala reconvocata,mai sunt valabile imputernicirile ? vanichi vanichi Daca Art 24(1)din Legea 230/2007 prevede \\"Ad.Gen. poate adopta hotarari daca majoritatea propr.membri ai As.(jumatate plus unu)sunt prezeznti personal sau ... (vezi toată discuția)