avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contracte de munca pentru angajatii unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contracte de munca pentru angajatii unei asociatii de proprietari

Buna seara!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine:
o asociatie de proprietari cum plateste femeia de serviciu si administratorul? In logica mea ar trebui sa aibe contracte de munca, dar am constatat in urma unor verificari ca asociatia nu este platitoare de contributii la bugetele sociale si nici de impozit pe venituri din salarii (sau asimilate). Conform listelor afisate platim in fiecare luna la rubrica "Salarii/ impozit" 1.250 lei. Femeia de serviciu mi-a spus ca are salariu de 250 lei diferenta se duce la administrator. E corect cum procedeaza asociatia? Nu cumva e "putina" evaziune si "ceva" munca la negru?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:06, 12 Martie 2012
@leuca_luminita

1. Daca asociatia angajeaza cu CIM administratorul si femeie de serviciu, asta inseamna niste cheltuieli salariale aproape duble fata de situatia curenta. De asemenea trecerea la contracte de munca presupune si niste cheltuieli colaterale, cum ar fi certificatul de semnatura electronica, imputernicirea notariala pentru fisc etc. Asta se va rasfrange si asupra cotei de intretinere platita de parintii dv.
2. Daca faceti reclamatie la ITM sau la fisc, este posibil ca asociatia sa fie "vizitata" de catre inspectorii institutiilor respective care sa aduca in "dar" asociatiei o amenda substantiala care se poate ridica la zeci de mii lei. Impactul ar fi foarte puternic asupra buzunarelor tuturor, inclusiv al administratorului si femeii de serviciu carora, in calitate de angajati, nu li se permite si nu-i va ierta nimeni ca au acceptat munca la negru, chiar daca (femeia de serviciu) nu stie ce fac cei din conducerea asociatiei.

Avand in vedere aceste aspecte, va sugerez sa faceti mai intai o solicitare scrisa catre presedintele asociatiei, in 2 exemplare din care unul inregistrat, semnat si stampilat de care administrator ca a inregistrat documentul, in care sa-i cereti sa intre in legalitate cu angajarea personalului, prin intocmirea contractelor de munca.
In cazul in care acest lucru nu se intampla....si dati un termen pe care il considerati rezonabil....va veti adresa ITM si ANAF cu sesizari.

Va asigur ca se vor gand de doua ori daca sa va spuna "sa va vedeti de treaba" si probabil se vor gandi sa faca si aceste contracte de munca.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
elga50, moderator
proprietaru a scris:

@george, asociatia este sanctionata dar cei vinovati,presedinte comitet,cenzori platesc.Cititi legea 230

In situatia in care autoritatile dispun aplicarea de sanctiuni in sarcina asociatiei de proprietari acestea sunt repartizate ,de regula proprietarilor.daca prtesedintele este responsabil dispune impunerea cu precizare in lista de plata lunara a intretinerii,daca nu recupereaza sanctiunea fara a mai preciza acest aspect celor care in fapt suporta c/v
Aici @proprietarul are dreptate
Este clar cine este vinovat de situatie. ”Baietii” se complac in aceasta situatie, asa cum o fac si alte as. prop. pentru ca cheltuiala salariala este mult mai mica, dar acest lucru nu-i scuteste de sanctiuni. Fiscul abia asteapta sa se uite prin documente, sa observe de cand se procedeaza asa, fac ei toate calculele si o sa va iasa, numai penalizari de nu o sa stiti cum sa le platititi - daca nu se lasa si cu ceva penal...
Cel mai bun sfat l-a dat @elga50. Trebuie abordat presedintele in scris. Poate se folosesc inca de conv. civile (incorect), dar la care se achita doar impozitul. Si in acest caz cheltuiala salariala este mai mica.
Cum ati facut verificarea pe M. Finante?
Apoi, pentru a nu mai primi raspunsuri din partea administratorei, de genul celor aratate, puneti parintii sa intocmeasca un document prin care sa va imputerniceasca pe dvs. sa-i reprezentati in relatiile cu as. prop.- inclusiv in AG. Inregistrati imputernicirea la as. prop., opriti-va o copie cu nr. de inregistare si gata cu raspunsurile acestea obraznice.

Pai si atunci, cum sa fac? Am atras atentia de nenumarate ori administratorului ca incalca legea... si mi-a raspuns ca sa-mi vad de treaba, ca nu eu stau in bloc (acolo locuiesc parintii mei), nu sunt proprietar si nu am voie sa o trag pe ea la raspundere...

De acum incolo, puteti sa o trageti la raspundere daca este nevoie!
Adam Grecu a scris:

......Cum ati facut verificarea pe M. Finante?

[ link extern ]
Da, aveti mare dreptate cu legea. Dar trebuie sa recunoasteti ca practic orice asociatie este condusa de administrator, presedinte si 3-4 locatari, pentru ca din pacate marea majoritatea nu se implica. Nu discut aici motivele neimplicarii, dar din pacate acei oameni decid pentru ceilalti si va puteti trezi din cauza lor ca o sa platiti si amenzile si o sa va faca o atmosfera cel putin neplacuta. Sa mai comentez lipsa de spirit civic, de aparare a drepturilor elementare, nu cred ca este nevoie. Dar pentru asta s-au scris multe pe acest site.
Singura solutie pentru dvs. este sa incercati sa mobilizati acea majoritate tacuta si de bun simt si sa-i debarcati pe acei impostori.

Alte discuții în legătură

Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat elga50 elga50 Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 010 anaf FlorinNistor FlorinNistor Buna ziua. Pentru conventii civile se depune declaratia 010 ? (vezi toată discuția)
Taxele platite la fisc de administrator si asoc proprietari cyan cyan care sunt contributiile pe care trebuie sa le plateasca la fisc un administrator de imobil si asociatia in cazul in care administratorul este si salariat la o ... (vezi toată discuția)