avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contracte de munca pentru angajatii unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contracte de munca pentru angajatii unei asociatii de proprietari

Buna seara!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine:
o asociatie de proprietari cum plateste femeia de serviciu si administratorul? In logica mea ar trebui sa aibe contracte de munca, dar am constatat in urma unor verificari ca asociatia nu este platitoare de contributii la bugetele sociale si nici de impozit pe venituri din salarii (sau asimilate). Conform listelor afisate platim in fiecare luna la rubrica "Salarii/ impozit" 1.250 lei. Femeia de serviciu mi-a spus ca are salariu de 250 lei diferenta se duce la administrator. E corect cum procedeaza asociatia? Nu cumva e "putina" evaziune si "ceva" munca la negru?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:06, 12 Martie 2012
Aveam toate actele privitor la semnatura ok ( depusesem si decl 100 -imp. profit - de 2 ori). Va dati seama ca m-am cam sperit cand am vazut ca nu imi este primita 112( eu am omis sa il intreb pe patron daca a depus 010) si m-am dus la AFP cu ciocu sus si acolo mi-au taiat aripile spunandu-mi: cum vrei sa depui 112 daca nu ai actualizat vectorul? Abia atunci mi-a picat fisa ca nu fusese lasat la registratura 010. In consecinta m-am intors la birou am luat 010 de la patron ( si-a cerut scuze ca a uitat) si m-am intors la AFP am incasat avertismentul si am depus 010. A doua zi am transmis 112 fara probleme.
Revenind la problema initiala am facut niste simulari ( de la net la brut, avand in vedere ca stiu ce bani incaseaza adminu si fem de serviciu) si am ajuns la concluzia ca, cheltuiala totala cu salariile se ridica la 2.142 lei. Am tras concluzia ca suma ce apare in listele de intretinere nu e pentru munca cinstita ci pentru munca la negru.... Parintii mei se vor adresa presedintelui pentru ai pune in vedere intrarea in legalitate...
Noi calcula, retinem si platim impozite pentru veniturile din salarii (sau asimilate salariilor) si depunem declaratia 112 de cand a aparut aceasta, mai intai manual si-apoi on-line. La inceputul lui 2009 am reinnoit vectorul fiscal cu ocazia inregistrarii la fisc a noii denumiri a asociatiei... In plus de asta, daca va amintiti, atunci cand s-a implementat declaratia "unica" 112 (parca-i numarul unic de urgenta!), s-a stabilit ca tuturor celor care au cheltuieli salariale sau asimilate si platesc contributii, impozite...., li se modifica din oficiu vectorul fiscal.

Credeti-ma ca platim toate acestea la fisc cu toate ca pe site-ul ministerului finantelor aparem cu NU la toate impozitele si taxele de sus pana jos. Nu este actualizat de mult.
Asa ca si-acele asociatii pe care le-ati gasit pot fi in aceeasi situatia cu asociatia noastra si nu facem evaziune fiscala.

Dar poate fi si asa cum banuiti, adica asociatia dv nu plateste impozitele si contributiile la stat.
Simtul civic ne indeamna sa-i recalmam si sa-i fortam sa platesca, sa contribuie la cresterea bunastarii poporului, ca asa se mai poate construi ceva, se mai pune o bordura, se mai construieste un stadion, un patinoar, un teleschi.... Sper sa nu o luati in serios!
Sigur ca, daca este adevarat, o sa-i fortati sa plateasca si pe lista de plata o sa apara o suma aproape dubla de suportat de proprietari, inclusiv de catre parintii dumneavoastra. Dar puteti avea surpriza placuta si sa constatati ca asociatia plateste toate contributiile la stat numai ca le include in alte cheltuieli pe lista afisata si nu pe coloana "salarii".
Apoi la ITM-ul sunt inregistrate numai CIM, nu si contractele de mandat sau contractele si conventiile civile, cu toate ca si pentru acestea se platesc impozite si contributii.
Asa am crezut si eu sau....mai bine zis am sperat ca o sa ne considere din oficiu vectorul fiscal la trecerea de la D.100 la Decl.112 si n-a fost asa.
Trebuie explicit sa depui Decl.010 cand schimbi contributiile.
Dupa ce am depus-o, cum am zis, a aparut in contul asociatiei la dosarul fiscal de pe portalul ANAF si vectorul fiscal.

Neactualizarea poate avea cauze nestiute de dv. sau poate ca lucreaza mai lent, poate ceva scapari la diferite sectii financiare, dar Decl.010, o data depusa, trebuie sa apara in contul societatii, asociatiei etc. vectorul fiscal.
Nu se actualizeaza automat!


Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat elga50 elga50 Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 010 anaf FlorinNistor FlorinNistor Buna ziua. Pentru conventii civile se depune declaratia 010 ? (vezi toată discuția)
Taxele platite la fisc de administrator si asoc proprietari cyan cyan care sunt contributiile pe care trebuie sa le plateasca la fisc un administrator de imobil si asociatia in cazul in care administratorul este si salariat la o ... (vezi toată discuția)