avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este obligatorie stampilarea contractelor?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este obligatorie stampilarea contractelor?

Buna ziua, vreau sa stiu daca este obligatorie stampilarea contractelor in general si ce text de lege reglementeaza asta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:40, 25 Noiembrie 2008
Draga mea, asta este o chestiune de bun simt, elementara. Asa cum tu ca persoana fizica te identifici prin nume si prenume si in momentul in care iti asumi o obligatie printr-un act il semnezi, tot asa, societatea care este o structura organizatorica, se identifica prin denumire si incheie contracte prin stampilarea lor. Tu de ce crezi ca au nevoie societatile,fundatiile,asociatiile si alte persoane juridice de stampila? Desigur din foarte multe considerente dar si pentru a putea incheia acte juridice in numele sau (al societatii) si nu in numele administratorilor sau a celorlati reprezentanti.Dar ca sa te convingi du-te in fata unei autoritati , oricare, cu un act semnat de reprezentant fara stampila si vezi ce se intampla.
"Succesuri"
Formalism excesiv.

Societatea comercială este angajată prin reprezentantul ei legal. Nu ştampila, nu sigiliul fac actul opozabil societăţii, ci semnătura celui care o reprezintă.

Înţeleg valoarea unui sigiliu (ştampilă) atunci cînd este vorba despre o instituţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Îi înţeleg rostul acolo unde legea prevede înregistrarea sigiliului (cum ar fi cazul notarilor publici). Dar, în cazul unor persoane de drept civil, cu privire la ale căror acte legea nu face nicăieri vorbire despre obligativitatea sigiliului pe act ca o condiţie de validitate sau opozabilitate a actului...

Liviu S.Bordaş
...si io m-am gindit la problema asta...ideea e ca o stampila contine date de identificare ale p.j....ce daca e stampila?...la fel daca in loc de stampila scriu eu de mina ce e scris pe stampila...actul nu e opozabil p.j.?...eu cred ca nu...daca in antet e explicitata calitatea celui ce semneaza, respectiv faptul ca nu actioneaza proprio nomine ci pentru p.j. si aceasta e identuificata nu cred ca vor fi probleme...cu toate astea formularele ex. factura prevede stampila si semnatura furnizorului, chiar daca datele lui sunt inscrise in antet...
O problema se poate vedea in cazul somatiei de plata.
Daca factura nu are stampila se poate respinge actiunea.
Deci, nu e chiar asa simpla treaba cu lipsa stampilei.
Se poate observa acest lucru din efectele care se produc cu ocazia pronuntarii hotararii.

avocat Claudiu Lascoschi
NU este obligatorie stampilarea CONTRACTELOR.
Aplicarea stampilei nu este o conditie de validitate a unui contract.
Semnatura reprezinta dovada consimtamintului.
Semnatura poate fi expertizata daca este falsa.
Stampila nu este expertizata grafologic NICIODATA. Stampila nu
va reprezenta niciodata un consimtamint deoarece poate fi aplicata de
oricine, nu de catre reprezentantul firmei.

Prin urmare, stampila nu are nici o valoare.
De altfel, bancile si multe institutii ale statului au renuntat la stampile.
Curtea Suprema (ICCJ) a aratat in multe decizii ca stampila nu are valoare
de consimtamint, ci semnatura este importanta.

In strainatate, stampilele nu sunt folosite niciodata, pentru ca nu au nici o valoare
juridica.

Chiar Codul Fiscal in art. 155 prin Normele metodologice spune: "stampilarea facturilor
nu este obligatorie"

Romania este tara stampilelor inutile. Culmea stampilelor este sa iti faci stampila cu
propria semnatura !

Iata un mesaj scris de mine mai demult
....................................................................................................................
"Stampila este pentru patron sau functionarul de stat exact ceea ce
este sceptrul pentru imparat. Un semn exterior al puterii.
Dar ca valoare juridica ... zero barat.

Ar trebui scris un tratat despre stampile.
La noi, functionarii sunt cu atit mai fericiti cu cit vad mai multe
parafe, stampile, sigilii, apostile, duble apostile, stampile
patrate, triunghiulare, ovale, etc.
Iar daca documentele poarta timbre seci, timbre judiciare sau fiscale
pe coltul carora sunt aplicate alte stampile atunci intregul proces
juridic atinge punctul culminant al euforiei.
Sa nu uitam culorile stampilelor, splendidele datiere si
dispozitivele de inseriat mecanic.

De asemenea, diplomele sau atestatele trebuie sa poarte neaparat un
abtibild auriu rotund, in colturi cu timbru embosat (sec) in centru.

Iar daca documentul are si un snurulet si gaurele (cum au actele
emise de notarii din Moldova de peste prut) ... deja ma cuprinde
emotia.

Fericirea este direct proportionala cu numarul stampilelor.
Poate nu v-ati gindit la efectul psihologic al stampilei. Daca un act
are mai multe stampile atunci este "mai valabil" este "legalizat".
Sau, cu cit ai stampila mai mare ... cu atit esti mai tare.

Multi juristi au devenit niste adevarati cavaleri ai stampilelor.

Si in final, (dupa parerea mea) IATA culmea stampilelor>
Sa-ti faci stampila cu propria semnatura ! Cit de valabil este acest
consimtamint???"

Alberto Kurtyan
[ link extern ]

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Este opozabila semnatura aplicata cu stampila? Oceania Oceania Poate un mandatar imputernicit prin procura notariala sa intocmeasca acte in numele mandantului si sa foloseasca o stampila cu semnatura? Este legala folosirea ... (vezi toată discuția)
Importanta stampilei si a antetului bufa bufa Antetul si stampila unei dispozitii ce reprezinta si cata importanta au ? (vezi toată discuția)
Nelamurire camiha camiha O O.N.G are in componenta Consiliului Director ca PRESEDINTE- o persoana juridica, ca VICEPRESEDINTE - o persoana juridica si alti MEMBRI. Precizez ca ... (vezi toată discuția)