avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Buna ziua,
Imi cer scuze daca cumva repet problema, dar nu am gasit nici unde exact raspunsul pe care il caut.

Sunt angajat la o firma bugetara de 10 ani si 3 luni. In acest interval am avut si o perioada de 3 ani in care am fost la jumatate de norma (4 h/zi).

Conform cotractului colectiv de munca:
"Salariatul încadrat cu C.I.M. cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul C.C.M.."
"Prin vechime în muncă se înţelege timpul cât o persoană a avut calitatea de angajat în temeiul unui contract de muncă sau alte perioade considerate vechime în munca conform prevederilor legale"

Cei de la resurse umane imi spun ca pe perioada de doi ani in care am lucrat 4 h/zi nu am realizat decit 1.5 an vechime si nu vor sa imi acorde sporul de vechime si sporul de concediu pentru vechimea de 10 ani.

Va rog daca imi raspundeti sa faceti si trimiteri la legile pe care va bazati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 25 Noiembrie 2008
Art. 16 alin.3 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca. Prin urmare, se poate observa ca legiuitorul nu face distinctie intre un c.i.m. cu norma intreaga sau cu timp partial.


Va multumesc la amindoi si sper sa nu ajung la a contesta in instanta decizia de incadrare
vechimea in munca se calculeaza in luni si ani,nicidecum in ore de munca/zi.
ART. 103 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii:
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Rationamentul: daca o persoana care lucreaza programul normal de lucru = norma intreaga= 8 ore, are dreptul la salariu intreg si la vechime intreaga, atunci o persoana care lucreaza 1/2 norma, adica 4 ore, are dreptul la jumatate din salariul pentru norma intreaga si la jumatate din sporul de vechime adica 1 an lucrat cu 1/2 norma = 6 luni.

Am avut un caz in care un angajat care a avut o perioada lucrata cu 2 ore pe zi a sustinut ca i se cuvine acelasi spor de fidelitate ca o persoana care a lucrat o norma intreaga, si cum nu s-a lasat convinsa de acest rationament, am propus sa se introduca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate modul de calcul aratat mai sus.

Ma intreb ce va mai urma:(
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
Tanjiani, utilizator
cred ca este vorba despre modul de calcul al vechimii in munca si nu despre plata salariului ;)

Alte discuții în legătură

Nu inteleg.............? pacurariu maria pacurariu maria Lucrez in aceeasi unitate din 1990 cu C.M. in 1991 mi s-a redus norma la 1/2 de atunci sunt in aceeasi unitate .Timp de 2 ani consecutiv am avut cumul de ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime raymona_r raymona_r Va rog sa imi spuneti daca am lucrat in invatamant ca educatoare 4 ani si 5 luni cu ½ de norma si la o alta institutie tot cu ½ de norma dar ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca pentru perioada angajarii cu jumatate de norma ilius olariu mircea ilius olariu mircea Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al activitatii mele din ultimii ani. Am fost pensionat de boala in urma unei operatii de hernie de disc cu pareza, in ... (vezi toată discuția)