Buna ziua domnule Tudorvaleriu,
Am citit , am urmărit răspunsurile dumneavoastră, cât și alte site-uri - sunt intr-o ceata parţiala sau poate chiar totala, iar motivul ester următoarea situaţíe>
Sotia nu are venituri si n-a avut in ultimele 12 luni nasterii. Sunt angajat cu carte de muncă, am un venit bun, dar sunt singurul intretinator de familie si niciodată nu-ti ajung, presupun ca stiţi cum e'. As rămâne in continuare angajat pentru salariu pentru ca astfel raman cu o suma peste 3400 RON , dar tot mai des se pune problema insolvenţei Companiei mele si poate interveni oricand sau cel puţin o reorganizare unde este posibil sa fiu vizat in proporție de 90%. Precizez ca as intra in concediu de creștere si că Instituția la care imi desfasor activitatea poate intra in insolventa , dar tot conform legii nu poate fi lichidata.
Intrebari :
1. Dacă intervin concedieri pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului in timp ce sunt in concediu de creştere a copilului atunci de cand sunt pus pe liber, de cand nu mai sunt protejat de lege? Din momentul revenirii din CCC si anunţării angajatorului sau cel al declarării stării de incapacitate...?
2. Daca se declara insolventa in mijlocul concediului mai pot beneficia de indemnizația de creșterea a copilului?
3. Daca imi anunt compania ca doresc sa revin din CCC la munca cu o zi inainte, iar aceasta este in stare de faliment pot beneficia de stimulentul de insertie pana la 2 ani daca imi gasesc alt job (eventual dupa un timp in intervalul anului doi) ?
4. Daca dupa expirarea termenului de un an fac cerere de prelungire a CCC cu un concediu fara plata compania este obligata sau poate aproba cererea daca este in stare de faliment?
5. Tinand cont ca sotia nu poate beneficia de concediul de CCC, eu il pot face in intregime , adica 12 luni sau tot 11?
6. In principiu trebuie sa fac cererea si să declar data de la care intru in CCC altfel nu-mi primesc dosarul la Primarie, insa pot declara ca vreau direct sa beneficiez de insertie intrucat lucrez in continuare la Companie?
7. Pe perioada in care sunt in insertie beneficiez de aceeași protectie ca sin cazul CCC?
După cum observati incerc sa ma protejez de concedieri macar pt. o perioada pana revin lucrurile la normal si sunt convins ca vor reveni la normal, dar numai dupa o perioada aproximativa de doi ani.
Sper sa primesc un sfat cat mai grabnic , sfat necesar mie pentru a lua o decizie imediata in ce priveste raportul meu cu institutia
Multumesc, raspunsurile valoreaza enorm pt. mine
1. Daca firma intra in reorganizare judiciara sau faliment veti fi concediat chir daca sunteti in concediu crestere copil (CCC).
2. Chiar daca sunteti concediat beneficiati in continuare de CCC si indemnziatia aferenta pana se termina CCC.
3. - Cel mai bine ar fi sa asteptati sa vedeti daca sunteti concediat si, daca da, puteti sa va gasiti un alt loc de munca si veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea (indiferent de locul de munca) inainte de a impini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani beneficiati de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copiul 1 an.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
4. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an puteti apoi solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Dar aici este un risc: angajatorul este obligat sa va acorde acest concediu fara plata dar va poate concedia in aceasta perioada mai ales daca este in reorganizare judiciara sau faliment.
5. - Daca sotia nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti beneficia de CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.
- Daca sotia nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti benficia de CCC sau de stimulent de insertie incepand cu data nasterii copilului.
6. - Puteti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC.
- Scrieti aceasta optiune in cererea tip pe acre o luati de la Primarie.
7. Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie (si 6 luni dupa aceea) nu puteti fi concediat decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
8. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
9. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
buna seara
Am si eu cateva nelamuriri daca puteti sa ma ajutati va rog mult!
As dori sa intru si eu in concediu de crestere copil, sotia nu beneficiaaza de niciun venit.
Eu am un salariu de 1650 net.
Intrebarea mea este daca as intra in ccc pe 2 ani cat bani as lua??
Cu cat timp inainte trebuie sa fac dosarul?
si alocatia cat este?
cu stima Gabriel
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani este de 85% din medica veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei lunar si nici mai mare de 1.200 lei lunar.
2. Daca sotia nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
3. - Faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Apoi depuneti actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC.
- Lista cu actele necesare o procurati tot de la Primarie.
- Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care ati solicitat CCC.
4. - Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare a celeia in care s-a nascut copilul si este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se solicita prin aceeasi cerere tip cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.
Va multumesc din suflet!!